Tips om program om socker i SVT ikväll!

2 april, 2013

Programmet Korrespondenterna i SVT2, idag kl 20.00 handlar om socker som drog. Korrespondenterna är en halvtimme långt och innehåller en intervju med fetmaforskaren Robert Lustig i San Fransisco, ett reportage från ett internat för överviktiga ungdomar i Kalifornien och ett reportage från Indien, vars befolkning är de största sockerkonsumenterna i världen och där man börjat tala om en diabetesepidemi.
Pressrelease:
SOCKRET ÄR STÖRSTA HÄLSOHOTET
Sockret är den största hälsoutmaningen i mänsklighetens historia. Det säger den amerikanske professorn och fetmaforskaren Robert H Lustig i SVT:s Korrespondenterna ikväll, tisdag.
Alltfler forskare talar nu om riskerna med det tillsatta sockret, fruktos, som vi vet finns i läsk och godis. Men vad som är mindre känt är att det också finns i mycket av den färdigmat vi äter.
– Socker är en drog och den är beroendeframkallande. Inte som kokain och heroin, men ungefär som alkohol, säger Robert H. Lustig, professor vid University of California som forskar kring fetma och som varnar för konsekvenserna av vår sockerkonsumtion.
Kommentera gärna programmet på facebook.com/svt korrespondenterna och twitter #korrespondenterna
Ska ni titta? Jag ska självklart!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


19 kommentarer

ÅsaS 3 april, 2013 - 10:07

Ärligt talat så tyckte inte jag att det gav så mycket mer ’kött på benen’. Visst, det är ett aktuellt ämne, men det finns så mycket mer att säga om socker-sjukan… Hoppas att min svägerska såg programmet och tog till sig den info som kom fram. Hon är laktosintolerant, glutenintolerant, diabetiker och kraftigt överviktig med ledvärk… Men vad gör hon åt saken?! Inget, mer än att hon tycker synd om sig själv och muttrar över att jag ’som är sååå smal äter enl LCHF’… Jag har försökt prata med henne, men hon vägrar lyssna och ta till sig den info jag försöker ge henne…
/ÅsaS

Svara
Åse 3 april, 2013 - 10:09

Nej inget nytt under solen men allt som uppmärksammar problemet med socker (och low fat!!!!) är bra!
Ja se människor, de har noll självkännedom ibland.. Kram!!

Svara
Nettan 2 april, 2013 - 21:57

Det programmet missade jag tyvärr. Ska se om jag hittar det på nätet. Tack för bra tv-tips!
En helt annan fråga, din supersnygga kitchen aid, vad gör du för ngt gott i den?
Några bra tips?
Hälsningar
Annette

Svara
Åse 3 april, 2013 - 09:19

Hej! Den använder jag till LCHF bak och att vispa grädde i!

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 2 april, 2013 - 21:56

Bra tips, det ska jag absolut kolla in på datorn!

Svara
Fiffi 2 april, 2013 - 21:19

Tack för tipset, annars hade jag nog missat det. Fruktansvärt hemskt!
Tänk om det kunde visas för våra ungdomar i skolorna så att många fler kunde se det.
Även om inte alla tar det till sig så gör nog några det och tänker till en extra gång. Min son som går i 9:an brukar berätta hur vanligt det är att kompisarna köper 1,5 l läsk o godis och dricker på raster ibland och han är väl lite ”skadad” 😉 av sin mamma så han äter bara socker ibland utan att vi har nåt förbud hemma och skulle inte dricka så mycket läsk och äta sött flera dagar per vecka.
Även viktigt att ungdomarna lär sig laga mat från grunden själva i skolan redan så dom lär sig hur viktigt det är att äta bra hemlagad mat!!!

Svara
Åse 3 april, 2013 - 09:20

Håller absolut med!! och tänk om alla förstod att ”low fat” och ”non fat” är skapat för att få oss att konsumera mer!! Det är allatså inga hälsorön som ligger bakom!!

Svara
jessicaelvira 2 april, 2013 - 21:13

Såg det också, synd att det är så kort programtid. Hade gärna velat ha 1h om ämnet, finns så mycket mer att berätta.

Svara
Anneli Kåhre 2 april, 2013 - 20:37

Ett bra program. Skrämmande med att det är så mycket tillsatt socker i mat. Man tänker ju mest på socker som godis och sötsaker. Tur att man har börjat med Lchf. Klarade hela påsken utan godis!

Svara
Åse 3 april, 2013 - 09:21

BRA JOBBAT!!!

Svara
Anja 2 april, 2013 - 17:04

Tack för tipset, absolut!

Svara
Malin Henriksson 2 april, 2013 - 16:03

Hinner jag hem från sjukhuset så ska jag se det absolut. Annars kanske det går på svt play! Mina dagar nu är inte roliga. Sitter med pappa varje dag, vi vet vart det är på väg och det är så overkligt. Vi har ju inte ens hunnit hämta oss från beskedet som vi fick 1/3! Det har ju gått så vansinnigt fort. Så orättvist.
Också ska man hinna med sina tre barn på det. Max ammar ju fortfarande. Man blir ju så kluven. Tur han ligger i Sundsvall isf, ca 35 min hemifrån och inte i Umeå!
Hoppas iaf att du och din familj har det bra nu när våren nalkas allt närmare. Kram på dig Åse!

Svara
Åse 2 april, 2013 - 18:48

Kärlek och styrka till er. ❤❤❤❤

Svara
Barbro 2 april, 2013 - 15:25

Eftersom jag bor i Thailand kan jag inte se det förrän i morgon men det skall bli intressant, tack för tipset. När jag talar om för folk att jag är sockeralkoholist tittar de på mig och undrar om jag har något fel nånstans. Det verkar vara ytterst få som är medvetna om denna fara tyvärr. Här i T. är de ännu mer omedvetna och befolkningen blir fetare och fetare. Bitten Jonsson blev också min väckarklocka för ca 15 år sedan.
Tack för att du skriver om detta. Kram

Svara
Annette 2 april, 2013 - 14:18

Hej! Har precis läst på flera bloggar vad socker gör mot oss och att det finns ”gömt” där, i alla fall jag, inte trodde det fanns. Tack för tipset om Tv-programmet, det ska jag se.
En fråga. Har provat cocosolja i kaffet, och älskar det. Men hur många koppar med cocosolja kan jag dricka per dag? Hur förvarar du burken? Jag satte den i kylen, men den blev stenhård. Jätte tacksam för svar.
Kram Annette

Svara
Åse 3 april, 2013 - 09:28

3 msk kokosfett per dag rekommenderas. Fettet kan försvaras i rumstemp.

Svara
Anna 2 april, 2013 - 13:49

Hej Åse,
Undrade bara om du läst boken ”Sockerbomben” av Bitten Jonsson?
Och om du har, vad du tyckte om den? Bara lite nyfiken…
Jag läste den för ett par år sedan, och sadlade om efter det.
Ha en fortsatt fin dag!
Anna

Svara
Åse 3 april, 2013 - 09:36

Ja absolut!! Den är jättebra, gillar även Ingvars ”Hjärnkoll på vikten” som också handlar om socker och hjärnans belöningssystem.

Svara
Lotta Thuresson 2 april, 2013 - 12:43

Självklart kommer jag att titta på programmet i kväll! Jag är själv ”nykter” sockerist.
Tack för en bra blogg!
Kram Lotta

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.