Hej hej!
(Ja detta skrev jag då i går torsdag, men jag fick aldrig iväg inlägget 🙄)
Alltså var denna dagen tog vägen vete katten! Men sen å andra sidan så har jag hällt igång från morgon till kväll!
Det spöregnade så i morse så jag skjutsade Juni till skolan runt 8.30.
Sedan hem och packade upp lite nytt – har en del tips till er!
Iväg till PT timme på gymmet vid 10.30
Sååååå himla skönt att ha kommit igång med råge igen! Jag ÄLSKAR styrketräning!
Juni har ju också börjat på Aktiverum så vi kör tisdagar och fredagar, kul med en gymkompis ❤️
Hon är sååå stark! Hon är ju gymnast (dock slutat i höstas) så hennes grundstyrka är enorm. Jag är stark om jag ska vara ärlig men hon tar i princip samma vikter som jag. Heja min tjej!
I går så gjorde vi dessa smarriga högrevsburgarna som jag först sousvidade och sedan hastigt stekte i het gjutjärnspanna, huuuuuur gott blev inte det?
Jag formade (vägde upp köttet) 200 g burgare som jag sedan saltade och pepprade rikligt. Jag hade även på vitlökspulver.
De ska inte överarbetas, bara forma så att köttet nätt och jämt håller ihop.
Sedan vakuumförpackades de, jag körde två och två .
Efter 2 timmar på 54.4 grader (Medium) så var de klara!
Sousvide?
Metoden innebär att man tillagar maten i lufttät plastpåse som tillslutits efter att ett undertryck har skapats och sedan placeras i ett vattenbad eller ångugn. Fördelen med sous vide-metoden är att temperaturen blir samma både på utsidan och insidan av maten, det vill säga man kan tillaga insidan med önskad temperatur utan att överkoka utsidan; detta innebär också att maten blir saftigare. En annan fördel är att det inte sker någon reduktion eller avdunstning från de råvaror som ligger i påsen. Kött och grönsaker som får ligga länge (över 6 timmar) blir mörare eftersom kollagen och andra proteiner löses upp.
Lite rolig form på dem, jag glömde nämligen att använda ”Gentle” inställningen på min vakuumförpackade så de blev lite för hårt komprimerade men de flesta skulle in i hamburgerbröd (barnen) och våra dränktes i sås hehe!
Barnen åt sina i saftiga briochebröd med bacon, lök, dressing och annat gott!
jag och Daniel åt de saftiga högrevsburgarna med min goda gorgonzolasås – den är sååååå god!
Givetvis kan man laga burgarna utan sousvide! Då steker man dem bara i panna tills de är rosa på insidan, några minuter på varje sida räcker.
SUPERDUPER gott!!
Här kommer receptet till er =)
Sousvide Högrevsburgare (med gorgonzolasås)
- Portioner: 4
Ingredienser
800 g högrevsfärs
salt, peppar
1 schalottenlök
200 gr. gorgonzola
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1/2 dl vitt vin
1/2 tsk dijonsenap
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande fond
salt, peppar
Instruktioner
Forma biffarna och salta och peppra dem. Vacuumförpacka och kör sedan i sousvide på 54.4 grader i 2 timmar för Medium.
Ta bort ur vattenbadet och torka med papper.
Under tiden, gör såsen:
Finhacka och fräs löken mjuk i en stekpanna, utan att den får färg.
Koka upp creme fraiche, grädde och rör ner övriga ingredienser. Låt allt puttra ihop i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn) med smör och stek biffarna hastigt på båda sidor.
Servera burgarna med såsen och valfritt tillbehör.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
5 kommentarer
Såsen var grym 😋
Sugen på att skaffa en sous vide, någon speciell du kan rekommendera? 🥰
Jag har en Anova som jag älskar! 🥰
*storskrattar* Åh så nyfiken jag är på hur burhare smakar!? Mycket viltsmak? Vart finns de att köpa? *blink blink*
Hehe 😜