Sous Vide Oxfilé med Timjansås och en bättre FRED’A!

29 februari, 2020

Innehåller annonslänkar

Heeeeeeej härliga ni!

Åh hörrni, det är ju lördag och inte vilken lördag som helst det är SKOTTDAGEN!
Jag känner mig så himla bortskämd med positiv energi på sista tiden. Först mys med lillasyster och mammagänget i torsdags och igår hade vi min storasyster med man här och vi hade så himla trevligt och åt gott och vid 15 åker hela familjen ner till min goa Malin (Fnulan) där vi ska mysa ikväll och sova över och sedan åker jag, Malin och våra töser till Malmö för att se Robin Hood musikalen!

Detta åt och drack vi igår!
Jag köpte 1 kilo oxfilé i charken som jag sousvidade i 3 timmar – den blev MAGISK!
Alltså min Sous Vide är bland det käraste jag har! Är ni nyfikna på Sous Vide så är DENNA på kampanj nu – GRYMT PRIS! Hade jag inte haft en hemma hade jag slagit till BUMS!

Oxfilén kryddade jag rejält med salt & peppar och sedan förstekte jag den i het panna med smör/rapsolja. I slutet slängde jag ner två klyftor vitlök. Även två kvistar timjan åkte ner hastigt i pannan innan oxfilé, vitlök och timjan vacumförpackades.

3 timmar på 60 grader blir PERFEKT!
När oxfilén är klar får den vila i påsen på skärbrädan och sedan steker jag på den på samma sätt som när jag försteker, bara för att få lite snygg och härlig yta.

Tamaral – SÅ gott, vårt favoritvin här hemma.
Luftaren har jag fyndat på Campadre! HÄR

Till fördrink drack vi en KIR ROYAL (skippade citronen)
Tryffelbresaola, Brillat savarin och Sour Cream chips! Enkelt men uppskattat!

Fina Schwester! ❤️

Till förrätt gjorde jag Chevre Chaud efter tips från bästa Vickan

Såsen är en favorit! Kommer längre ner.

Alltså köttet blir PERFA!!

Till dessert blev det 80-tals klassikern päronhalvor med after eight och vaniljglass! Enkelt men fräscht och gott!

Skriv ut

Timjansås till kött och kyckling

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4 1x

Scale

Ingredienser

2 st schalottenlökar
1 klyfta vitlök, finhackad
smör att steka i
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
3 msk konjak
1,5 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 kruka timjan, repade blad och hackat
svartpeppar


Instruktioner

Fräs schalottenlök i smöret, rör ner övriga ingredienser. Låt koka ihop på låg värme i 7-8 minuter.


Annonslänkar via APPRL

Veckans tips!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


4 kommentarer

Linda 29 februari, 2020 - 19:16

Hejsan Åse!
Jag är också så kär i min sous vide 🥰
Nu till en ärlig fråga, varför bryner du köttet före? Vilka smakvinster ger det? Jag har ”lärt” mig sous vide via främst mat-geeks kanal och han bryner inte först.
Blir så nyfiken på hur det påverkar köttet 😄

Svara
Åse 1 mars, 2020 - 08:41

Hej Linda!
Jag skippar oftast en ”pre sear” men på en hel oxfile så gillar jag det. Du kan läsa lite om fördelarna här: https://www.chefsteps.com/activities/perfect-every-time-center-cut-tenderloin-roast

I mitt fall gör jag det för tidens skull och för att få till en riktigt bra yta. Det får jag inte av endast en bryning efteråt.

Svara
Linda 1 mars, 2020 - 10:32

Tusen tack Åse ❤️❤️❤️
Och vilken fantastisk länk, tack för att du tog dig den tiden!!!! Det är så kul ätt förkovra sig och upptäcka andra sätt att lyckas i köket 😘
Ha en fin söndag!

Svara
Åsa 29 februari, 2020 - 16:25

Hej Åse låter kanongott. Vilken vacumförpackare har du? Trevlig lördagskväll hälsar Åsa

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.