Småkakor LCHF

9 februari, 2012

Mina barn som kan vara ganska så kritisk till mina lågkolhydratsalternativ / lchf, men de åt glatt kakorna i går och tyckte det var de goooooodaste de smakat! WOW! 😉 

Så här gjorde jag!

100 g mjukt smör
1 dl Ica Sötströ (mitt val)
1 äggula
knappt 5 dl Ica mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt + ev några droppar Stevia vaniljdroppar (mest för att balansera sötman från Ica Sötströ)

Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
Blanda mandelmjöl och bakpulver.
Vispa ner äggula och vaniljextrakt och till sist mandelmjölsblandningen.
Lägg ett ark bakålåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten.
Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.

40 kommentarer
1

40 kommentarer

Anna 10 juli, 2018 - 19:09

Hur många kolhydrater är det per kaka ungefär?

Svara
JelenaNelly 22 maj, 2015 - 05:30

gjorde dessa nyss med lite kanel i och så använde jag Pure Vanilla extract…oh herregud, såååå goda! Tack för receptet 🙂

Svara
Åse 22 maj, 2015 - 08:55

Kul de smakade!!

Svara
JelenaNelly 22 maj, 2015 - 03:14

Hej,

jag undrar om det går att använda Pure vanilla extract istället för Vaniljarom?

Ser smaskiga ut 🙂

Svara
anna 14 maj, 2015 - 12:16

Gjorde detta ingår och hade i ca 1 mask kakao och gud så gott de blev så tack för receptet 🙂

Svara
Annelie 17 augusti, 2014 - 12:14

Har kakorna i ugnen nu ,men bytte mandelmjöl mot kokosmjöl o pofiber. Smaksatte med kanel 🙂 Hoppas dom blir goda iaf 🙂

Svara
JAUS 5 juni, 2013 - 20:31

Yaconsirap går att använda istället för sukrin.

Svara
Åse 7 juni, 2013 - 18:34

Fast yaconsirap innehåller väl ca 75% fruktos?

Svara
JAUS 8 juni, 2013 - 19:53

Nej, du blandar ihop yaconirap med agave nektar.

wikipedia.org/wiki/Yacon_syrup

Svara
Åse 9 juni, 2013 - 17:10

Nä jag blandar inte ihop, men förutom att yaconsirap ofta är processat (upphettat) så har jag för mig att förutom de 25% FOS den innehåller så består resten av fri fruktos? men jag kan ha fel.

Svara
JAUS 9 juni, 2013 - 17:44

Har du någon källa till ditt påstående? Jag har inte hittat någon iallafall.

Svara
Åse 9 juni, 2013 - 19:32

Vilket påstående menar du? Att yaconsyrup är processat?

JAUS 15 juni, 2013 - 01:27

Att den skulle innehålla 75% fruktos. Jag har inte hittat något alls som styrker det påståendet så jag undrar varifrån du fått de uppgifterna ifrån?

Åse 15 juni, 2013 - 09:09

Men nu läser du fel, jag skrev ”Fast yaconsirap innehåller väl ca 75% fruktos?” Det är ju en fråga, inget påstående.
Men yacon sirap innehåller %FOS + %(Glukos + Fruktos + Sukros) = 100%
Så yacon innehåller en del fruktos och i mitt fall så är det processandet som jag anser onaturligt. Yacon är en rot som sedan blir sirap, klart att det sker saker på vägen då. Då använder jag hellre honung i mindre mängder ytterst sällan, det är åtminstone 100% naturligt och oprocessat om man väljer bra honung.

JAUS 15 juni, 2013 - 17:51

Nej, det är ingen ren fråga, det är en antydan maskerad som en fråga.

Jag begriper inte alls varifrån du får allt ifrån. Du påstår att Yacon sirap är processat och att det innehåller mängder med fruktos annat socker, kan du nämna en enda källa som styrker det du påstår. Jag tror fortfarande att du minns fel och/eller blandar ihop med agave nektar.

Jag har i hyllan en flaska ”Raw organic yacon syrup”. Om du anser att uppvärmning är onaturligt så är det upp till dig, jag bryr mig inte ett dugg om det. Det jag bryr mig om är vad innehållet är.

Att du hellre rekommenderar honung som är precis lika illa som socker är för mig helt obegripligt.

Vad förresten är ”bra” honung? Vad skulle skillnaden mellan ”bra” och ”dålig” honung vara? Låter nämligen som rent flum i mina öron.

Åse 15 juni, 2013 - 22:28

VAD tror du att de andra ”50”% efter FOS innehåller??? Det verkar dessutom som att FOS % är mindre än 50% enligt vissa källor. Men här är info du kan läsa: http://cipotato.org/publications/pdf/002250.pdf
Nej jag blandar inte ihop agave och yacon, agave är direkt förkastligt.
Att du inte vet skillnaden mellan bra och dålig honung talar mer om din kunskap än min 😉 BRA honung är kallslungad (kallrörd) blomsterhonung (nektar) finns mkt honung som är upphettad och därför onyttigare. Tror du att ALLT handlar om kolhydrater och blodsocker?? VAD tror du att ursprungsmänniskan åt? Yaconrot processad till sirap?? nej de åt honung när det kom åt det. Saker som låter för bra, är ofta det. Finns inget naturligare sötning än honung, men givetvis ska det användas ytterst sparsamt.
Vad har du för personligt intresse i Yacon sirap eftersom du helt plötsligt på flera ställen (recept) i min blogg börjar förespråka det?

findus 9 juni, 2012 - 20:49

Hej, jag tycker att ica:s stevia-strö smakar bra, tog bara ytterst lite på jordgubbar en dag och märkte ingen konstig smak. Hur mycket av ica:s stevia-strö ska man ta till dessa småkakor, det står ju att 1 dl stevia-strö motsvarar 1 dl socker men jag vet ändå inte hur jag ska tänka i detta receptet.mvh findus

Svara
Åse 10 juni, 2012 - 10:47

Använd du 0,75 dl ica stevia strö!

Svara
Elin 24 mars, 2012 - 07:41

Hej!

Jag köpte stevia från stevia.se det kallas ”Stevia Premium+” och ska väl vara mer eller mindre rent stevia extrakt. Är det liknande det du använder?
Jag är lite nervös för att använda det. Första gången jag gjorde det så använde jag deras översättnings modell rakt av 1dl socker = 0,5 tsk stevia. Det blev sött som tusan och jag hade kvar bismaken av stevia i nästan ett dygn efteråt!
Så blanda med sukrin låter ju som en mycket bra ide! Styrkan/renheten på stevia är lite av en djungel så jag ville bara dubbel kolla att jag har rätt grejor innan jag provar de fin fina kakorna ovan! 🙂

Svara
Caroline 2 mars, 2012 - 00:45

Hej Åse!

Får jag bara fråga var man kan hitta Sukrin med stevia i eller vanlig Stevia?
F.ö. så ”lurade” jag min mamma för ett tag sen när hon var på fika hos mig… jag hällde ut det vanliga sockret och hällde istället i Sukrin i sockerkaret… och hon märkte ingen som helst skillnad haha. Det tyckte jag var rätt kul (men framför allt BRA då hon använder rätt mkt socker i sitt kaffe :/) Så när hon kommer hit får hon sukrin istället utan att hon vet… det är mitt sätt att försöka minska hennes sockerintag iaf när hon är hos mig 🙂

Stor kram!

Svara
Åse 2 mars, 2012 - 09:02

Ica har kommit ut med en variant som är OK. Annars tror jag hälsokost har!
Vad kul att din mamma inte märkte något!!=))

Svara
Caroline 2 mars, 2012 - 18:54

Tusen tack för ditt svar! 🙂 Har en undran till….

Apropå detta med bismak så hade jag det i åtanke idag när jag var och handlade en ny påse Sukrin på ICA Maxi här i västra hamnen i Malmö. (Vad jag vet så är det den enda Ica Mxi i Malmö som har det). I alla fall så såg jag då att ICA kommit ut med Stevia i vanlig sockerform men jag var inte helt säker på den… 300 gram för 49 kr tror jag det var… Men sen såg jag att Hermesetas hade en flasa med flytande Stevia (http://www.hermesetas.kse/data/se/stevia/produkter.php)

(Det är flaskan längst ner på sidan om du tittar… ) vet inte alls om den är något bra men köpte hursomhelst den ändå… vad tror du om den? Det står att den innehåller destillerat vatten, steviolglykosider (E960) samt sorbinsyra som konserveringsmedel (E200) Det kanske inte är helt bra med konserveringsmedlet men… Jag tänkte att jag testar den så länge för jag mindes att du skrev att för att ta bort bismaken som sukrin kan ge så kan man blanda sukrin med stevia. Sorry för lång kommentar O_o 🙂

Tack på förhand!

Svara
Caroline 2 mars, 2012 - 18:55

Länken jag skickade blev fel såg jag … här är den rätta….

http://www.hermesetas.se/data/se/stevia/produkter.php

Svara
Malin 11 februari, 2012 - 10:14

Dessa ser så goda ut, måste prova! 🙂 Men, jag undrar bara vad du tror, kan man ersätta Sukrin med Flor Sötrix istället? Med samma mått och blanda med Stevian?
Tack på förhand! 🙂

Svara
Åse 11 februari, 2012 - 10:54

Ja det ska gå bra! =)

Svara
Malin 11 februari, 2012 - 12:23

Tack för så snabbt svar! 🙂 Nu är de i ugnen, spännande!!
Blir en riktig baklördag idag, har just bakat frukostbullar (ett recept med väldigt mycket Pofiber i som jag försöker ersätta med lite Bakepro och mer Fiberhusk (psylliumfröskal), tänker om det blir lite för mycket kolhydrater med så mycket Pofiber…. ? De är fantastiskt goda iaf!) Senare ska jag göra ditt suupergoda Fröknäcke, det underbart knapriga! 🙂

Svara
Anna 9 februari, 2012 - 22:33

Jag testade dessa kakor men jag måste ha blandat fel mängd sötningsmedel, glömde mäta och försökte smaka av istället men när jag provsmakade kakorna så var det fruktansvärt sött, så det sved i halsen!
Jag blandade sukrin melis med Steviasocker, jag hoppas att det räcker med att jag späder ut det med mer sukrin till nästa gång, eftersom jag upplevde att sukrinets bismak försvann, måste ha varit stevian som slog igenom, blev nästan besk smak..

Svara
Åse 10 februari, 2012 - 11:09

Nej steviasocker ska du inte blanda med sukrin! Steviasocker är ju redan stevia blandat mned sukrin (erytritol) Jag personligen tycker steviasocker smakar för mkt stevia, jag blandar själv sukrin med steviaextrakt för då blir det bra.

Svara
Popprinsessan 9 februari, 2012 - 19:11

Ska absolut testas!

Svara
irene 9 februari, 2012 - 18:46

jag vill bara fråga om du tränar mycket!!!????
älskar din blogg o allt du skriver men jag går inte ner snarare tvärtom….

Svara
fiffi 9 februari, 2012 - 18:24

Låter fantastiskt gott, får prova, Har du några tips på avgiftning, vad ska jag äta eller dricka för att få en kick. Jag måste få bukt med mitt sockerberoende. Är med på viktis men vågen står still.

Svara
ÅsaS 9 februari, 2012 - 17:09

Åh, skulle haft det receptet tillgängligt igår… Våran F fyller 14 år idag, och vi bakade mufins igår. Hade varit kul att slänga ihop en liten kaka när man ändå var i farten. Ja, ja, det blir fler kalas så det hinns nog provas.

Kram på dig fina du!
ÅsaS

Svara
Bli fit och må bra! 9 februari, 2012 - 15:57

Ska testas!!

Svara
Anna-Lena 9 februari, 2012 - 15:44

Fick hem den igår allt såg kanon gott ut. Skall bli spännande att prova, en annan är ju bortskämd med det bästa kakorna ; )

Kram kram

Svara
Anna-Karin 9 februari, 2012 - 15:43

Undrar bara var jag köper mandelmjöl och kokosmjöl, om jag inte vill handla på nätet?

Svara
Ninni 9 februari, 2012 - 17:08

Kolla hos hälsokost där du bor. Jag köper mitt kokosmjöl där. Mandelmjöl mal jag eget. Jag har inte provat något köpt så jag kan inte säga vilket som är bäst.

Svara
Anita 9 februari, 2012 - 15:25

Låter gott! Undrar hur mycket är det i paketet med mandelmjöl? Vi har inte det på ICA Maxi i stan, men jag tänkte fråga om de kunde ta in det. 🙂

Svara
Ann-Sofi 9 februari, 2012 - 15:06

Hej
Har du lchf-recept (mellanmål/bakverk) för personer för är allergiska mot ägg, nötter och mjölkprotein? Det sistnämnda går lätt att ersätta med sojaprodukter, men dom flesta recept innehåller nötter och /eller ägg. Tacksam för hjälp!

Svara
Margareta 9 februari, 2012 - 15:00

Låter ju gott!! Måste testa 🙂

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.