(Skurna) Saffranskakor lågkolhydrat, glutenfria

1 december, 2020

Innehåller reklam genom annonslänk till Bodystore

GOD middag FÖRSTA DECEMBER! Härligt värre!
Såg ni julkalendern i morse? Det är ett måste att tassa upp och tända ljus och titta på ett avsnitt med barnen, numera är det oftast bara jag och Alice hehe 😉

Jag tycker den verkar lovande!

Vid 8 var jag igång med baket som ni ser här! Såååå goda de blev! Kan vara att jag åt en till frukost haha!

Jag har tyvärr inget beprövat alternativ att tipsa er om ni vill utesluta mandelmjölet, det går inte att ersätta med enbart kokosmjöl. Eventuellt går det bra med havremjöl som i DETTA receptet.


Vill ni ha ner mängden mandelmjöl så är ett alternativ att ersätta 5 dl mandelmjöl med 3 dl mandelmjöl och 1/2 dl kokosmjöl (jag använder aman prana)

Hej! Gjorde dessa med 3dl mandelmjöl och 1/2 dl kokosmjöl fast med pepparkakskrydda i stället. Är inte
så förtjust i saffran. Uteslöt då vaniljessansen. Dom blev kalasgoda hårda o spröda. Bra recept!
👍 – Kicki

Dessa blir inte riktigt lika spröda och hårda som vanligt vetemjölskakor dock men mycket mycket goda!

De går även bra att göra som småkakor! Ta ett matskedsmått eller ett kaffemått och gör bollar av, lägg på bakplåtspapper och platta till lite med handen.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Skurna saffranskakor lågkolhydrat, glutenfria


  • Författare: Åse
  • Portioner: 28 1x
Scale

Ingredienser

100 g smör
1 1/4 dl sötning (tex Nick’s Use like sugar)
1/2 g saffran
1 ägg
1 tsk vaniljessens eller vaniljpulver
5 dl mandelmjöl
1 nypa salt
1/2 tsk hjorthornssalt eller 1 tsk bakpulver


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 g
Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
Vispa ihop alla ingredienserna.
Dela degen i 4 delar och rulla varje del till en ca 20 cm korv, lägg på bakplåtspapper, platta till med händerna till plattor om ca 8 cm.
Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna. TIPS! Lägg på bakplåtspapper över efter ca 5 minuter, så blir de inte så bruna.
Låt svalna några minuter, skär sedan i sneda snitt på ca 2-3 cm breda kakor. Låt kallna någon timme. De är mjuka när de kommer ut ur ugnen men stelnar när de kallnar.
Förvara i tex plåtburk och de kan även frysas.

 

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


22 kommentarer

Nani 22 december, 2020 - 20:38

De blev ingen höjdare med 1 1/4 dl Ica sötströ! Sån där kylig känsla i munnen. Usch! Ska nog prova med en annan sötning.

Svara
Åse 22 december, 2020 - 21:30

Jag använder Nick’s Use like sugar! Ogillar Ica sötströ 👎🏻

Svara
Kersthin Israelsson 14 december, 2020 - 15:10

Har oxå gjort dessa kakor, fast runda med 3 dl mandelmjöl och 1/2 dl kokosmjöl, pepparkakskryddor.. Blev jättegoda och spröda, smör och ost på dessa är som vanliga tjocka pepparkakor.
Blir en sats till nu! De går åt i raketfart

Svara
Kersthin Israelsson 29 december, 2020 - 11:15

Jag använder sukrin, brunt sötningsmedel, ser ut och beter sig som farinsocker! Blir jättegoda av det sötningsmedlet!

Svara
Kicki 6 december, 2020 - 10:28

Hej! Gjorde dessa med 3dl mandelmjöl och 1/2 dl kokosmjöl fast med pepparkakskrydda i stället. Är inte
så förtjust i saffran. Uteslöt då vaniljessansen. Dom blev kalasgoda hårda o spröda. Bra recept!
👍

Svara
Åse 6 december, 2020 - 12:20

Härligt att höra! 🥰

Svara
Anna 5 december, 2020 - 19:41

Supergoda kakor!! Blev superfina sneda snittar 🙂

Svara
Åse 6 december, 2020 - 12:20

Tack för feedback! 🤩

Svara
Margareta 3 december, 2020 - 12:23

Hjälp Åse!!

Har bakat detta nu och följt receptet men använde bakpulver och vaniljpulver i stället för hjorthornssalt och essens.
Men mina blir inte i närheten av spröda eller hårda. Det blev väldigt tunn mjukkaka. Men väldigt god smak.
VAD KAN HA GÅTT FEL??

Svara
Åse 3 december, 2020 - 12:25

Hej! På min bild har jag använt 5 dl mandelmjöl och bakpulver och de blir som jag skriver i receptet inte hårda eller så spröda som bakat med vetemjöl men när de torkat efter 1-2 timmar så ska de inte vara mjuka som sockerkaka. Ha lite is i magen och vänta tills de torkat =)

Svara
Margareta 3 december, 2020 - 08:42

Hej och tack för all inspiration😊
Jag undrar.. vad blir skillnaden att vispa ägg oc sötning och sen i med smält smör mot att som här använda rumsvarmt smör och vispa i äggen?
Och här när du vispar smöret med ägg och socker.. använder du elvisp eller bara för hand?

Svara
Åse 3 december, 2020 - 12:51

Hej! Du kan vispa ihop allt, det gör inget – jag uppdaterar det i receptet.

Svara
Siv Lind 2 december, 2020 - 12:10

Hej igen! Jag har bara vaniljpulver hemma. Kan jag använda det istället för vaniljessens? I så fall hur mycket?
//Siv

Svara
Åse 2 december, 2020 - 12:11

Absolut, du kan ta samma mängd!

Svara
Anita 1 december, 2020 - 18:29

Du skulle kunna prova 1.5 dl havremjöl och 1,5 dl rismjöl

Svara
Carina Ruthberg 2 december, 2020 - 00:05

Hej Åse,
Tack för så många goda recept.
Är det ngn särskild anledning till att du använder Nicks sötningsmedel och inte t ex Icas sötströ?

Svara
Åse 2 december, 2020 - 00:12

Hej Carina! Ja för smakens skull. De ändrade blandningen på Ica sötströ för några år sedan så numer tycker jag det är för mkt bismak av stevia, så bara tycke och smak 🙂

Svara
Siv Lind 2 december, 2020 - 11:52

Hej! Dessa kakor vill jag absolut göra men det står mandelmjöl två ggr (3 resp 5 dö). Om jag tar mandelmjöl tar jag totalt 5 dl, eller hur?

Svara
Åse 2 december, 2020 - 11:55

Hej!
Nej det står 3 dl mandelmjöl och 1/2 dl kokosmjöl. Om man av någon anledning inte vill ha kokosmjöl så blir det sammanlagt 5 dl mandelmjöl istället 🙂

Svara
Lisbeth 1 december, 2020 - 15:05

Du menar väl hjorthornssalt?
Vad jag vet så finns det inget som heter hjortronsalt.

Svara
Åse 1 december, 2020 - 15:06

Ja det menar jag, det är min iPad med autocorrect som ändrade.

Svara
Jessica 1 december, 2020 - 14:09

Kan man använder annan mjöl än mandelmjöl? Jag är tyvärr allergisk mot mandel och hasselnötter! ❤

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.