Heeeeej fina läsare! Sorry att jag inte hann titta in till er igår! Och slirar in här på kvällskvisten känner jag =)
Dessa havrekakorna måste ni prova! Jag vet att ni är många som efterfrågarbakverk utan mandelmjöl och andra nötter och jag tycker personligen att havre är vårt bästa sädesslag och som dessutom är naturligt glutenfritt. Rikt på vitaminer och näringsämnen som magnesium. och har en bra balans mellan protein, fett- och aminosyror. Innehåller dessutom fibret betaglukan som är blodsockerreglerande.
Kan i många bröd och bakverk ersätta vetemjöl.
Jag provade först att baka receptet med havremjöl (förutom havregrynen som är basen)
När jag tog ut dem så var de helt mjuka! Så jag började snabbt på en ny sats och tänkte att jag provar med en liten del majsstärkelse för jag tänkte att lite mer stärkelse behövdes nog för att hålla ihop dem.
Haha! Men efter en stund så var ju kakorna knapriga! Barnen gav tummen upp!
Jag var ute en kort stund och kom tillbaka i huset och WOW – Doften!
Hur som haver nu hade jag ju satt igång en ny smet!
Och när de svalnat så kan jag bara säga att jag tror att de var snäppet knapriga men marginellt!
Så här blev de med majsstärkelse!
Info om recepten
I dessa kakor har jag hjorthornssalt istället för bakpulver för de blir knaprigare då! Har man inte hjortronsalt så kan man baka med motsvarade 2 tsk bakpulver + 2 krm salt
Jag hade Risentas havremjöl och den är inte garanterad glutenfri, då rekommenderar jag istället tex Urtekram.
Jag använde Ica sötströ + några droppar stevia som sötning och det är med det nedan energivärden anges, använd den sötning ni föredrar =) Man kan även blanda tex socker med sötströ så kommer man ner 50% i sötning. Kakor äter man ju ändå inte varje dag! =)
Av degen med havremjöl fick jag ut 33 kakor och av den med majsstärkelse fick jag ut 26 (havremjölet ger ju mer volym = fler kakor)
OBS! I smeten med havremjöl hade jag dessutom i 1 ägg
1 havrekaka på havremjöl innehåller: 85 kcal, 1.5 g protein, 6.2 g kolhydrater, 6 g fett
1 havrekaka på majsstärkelse innehåller: 92 kcal, 1,2 g protein, 6,1 g kolhydrater, 7.1 g fett
Glutenfria havrekakor med julkryddor
- Portioner: 26-33
Ingredienser
200 gr. rumsvarmt smör
2 dl socker eller sötning *
(1 ägg)
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 tsk hjorthornssalt+ 1 krm salt
6 dl havregryn (ren havre för glutenfri)
2 dl havremjöl alt 1/2 dl majsstärkelse
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Vispa smör och socker pösigt med elvisp. (Vispa ner ägget.)
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Vispa ihop alltihop.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ta upp smetbollar ca 4 cm i diameter, lägg 5 i bredd i 4 rader, platta till dem något (Jag plattar till med vänster tumme och håller ihop sidorna med höger tumme, pekfinger och långfinger.
Grädda i 12 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna ordentligt innan de flyttas.
Notering
- Sötning: Jag använde Ica sötströ + några droppar stevia droppar
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
15 kommentarer
Hejsan. Det är första gången jag bakar det här receptet. Tyvärr så smulade kakorna sönder. Jag vet inte vad jag gjorde som bidrog till det. Nu har jag provat i alla fall. Önskar er alla en trevlig advent.
Hälsar Helen
Hej! Vad hade du för ingredienser?
[…] det går inte att ersätta med enbart kokosmjöl. Eventuellt går det bra med havremjöl som i DETTA receptet. Man kan ersätta hjorthornssalt och ersätta med dubbel mängd bakpulver men jag tycker […]
Nu kom jag på vadet kan bero på
Jag använde ditt rekommenderade socker
Nicks sugar replacement istället för Icas sötströ
det går kanske inte att baka med Nicks
En hel sats kakor att kasta😢
Hej! Nej sötningen har absolut ingen påverkan. Jag har bakat dessa många ggr, aldrig blivit smuligt.
Du använder hjortronsalt? Använde du havremjöl + 1 ägg eller använde du majsstärkelse?
Gjorde dina havrekakor idag exakt efter ditt recept resultatet blev bara smulor dom trillade itu🙁????!!
Hej! Bakat dessa kakor idag, men utan kryddor, då jag bakat annat med det. Har nyss tagit en kopp kaffe och smakat, oh vad goda, så fin smak av havre, som jag älskar.
Hej raring! Jag ska genast baka dessa men utan majsstärkelse. Undrar om jag ska ha i ägg eller inte, vad blir skillnaden tror du, knaprigare utan? Mixade du havregrynen till ett mjöl eller köpte du havremjöl? Du som vet hur söta de blev, tappar dem mycket smak om man halverar sockret till 1dl? Kanske ska testa hälvften sötströ och vanligt socker som du föreslog.. Eller vad tror du om antingen farin- eller muscavadosocker?
hej hej! jag tror du kan utesluta ägget men inte helt säker faktuskt för jag har inte provbakat utan.
jag köpte havremjöl, men du kan mixa havregrynen till fint mjöl, så länge det blir riktigt finmixat.
Sötma är väldigt individuellt, farin/muscovado är ju gott!
Hur varm ugn ska det vara, hittade inte det någonstans.
200 gr, uppdaterat nu.
Oh man dina recept asså… Kan du aldrig göra nåt som smakar äckligt?? 😂 Tror att, även om du försökt, så hade det nock f-n blitt jädrans gott ändå. Du är fortfarande my go to när det ska lagas nåt som är GARANTERAT gott och man varken har tid eller mod att chansa!! ❤️❤️
Haha! Gulle du! 🙏🏻❤️ Kul att du uppskattar och gillar Caroline! STOR kram!
Åh, detta recept kom helt rätt i tiden för mig! Ledig dag imorgon och alla kakburkar gapar tomma nu, inför Lucia, födelsedag och jul.. Det är faktiskt så illa.. Så nu vet du vad jag gör imorgon. 😂 (Men jag använder HjortHORNSsalt.. 😉 Många som säger fel på det ordet. Men nog vet vi alla vad som menas, trots felsägningar..)
Önskar dig en fin avslutning på kvällen och en härlig lillördag imorgon! Kram 💕
Hahahaah!!! jag ändrar bums 😅😅😅
Detsamma finaste Åsa och baka på! Hopps du gillar! ♥️