I annonssamarbete med Dryckestipset.se
HAPPY LILLÖRD’A!
Jag sitter på kontoret och har julfilmer igång på Viaplay haha! Många av de där filmerna behöver man ju inte vara 100% fokuserade på. Men det ger mig feelgood med sorlet som bakgrund 🌟
Hur gott var inte allt detta då!? Fortfarande lyrisk!
Ibland är det enklaste det godaste.
Om man älskar sushi eller / och asiatiskt så kommer ni älska detta!
Det går snabbt att svänga ihop men jag rekommenderar att laxen får marinera i ca 1 timme för maximal smak.
Det kan fungera som både förplock eller som förrätt.
Till det drack vi en världsnyhet som passade SÅ bra till men mer om det längre ner i inlägget!
Inspirationen till receptet kommer från Johan Backeus som vann årets kock 2017.
Jag anpassade det litegrann.
Så enkelt och så underbart gott! Detta kommer bli en favorit här hemma!
Jag glömde sesamfröna som jag tänkt ha i så det rekommenderar jag för både smak, struktur och utseende! Det ligger i ingredienslistan.
Salma / Fröyalax är laxloin dvs sashimilax ni vet! Finns bland laxen.
Laxen är såååå fin och kan ätas rå, till sushi, som sashimi, lätt halstrad/sotad eller marinerad som här.
Sesammarinerad lax i salladsblad
- Portioner: 4
Ingredienser
200 gr. fröyalax (laxloin)
1/2 gurka
1 schalottenlök
1–2 msk sesamfrön
1 msk lime
1 msk seamolja
1 msk japansk soja
1/2 avokado
1 krm salt
1 krm peppar
2 gemsallad (hjärtsallad)
2 lime
1/2 dl majonnäs
1 kruka koriander
Instruktioner
Sär lax, gurka och avokado i små kuber.
Skala och skär löken i tunna ringar.
Blanda pressad limejuice med sesamolja, sesamfrön och soja. Smaka av med salt och peppar. Blanda i lax, gurka, avokado och lök.
Låt laxen marinera i kylen ca 1 timme.
Lossa på salladsbladen. Lägg bladen på ett fat. Fördela laxblandningen på bladen. Toppa med lite majonnäs och korianderblad.
Castelmare Prosecco Rosé
Jag lovade er ett passance vintips till!
Nu har Sveriges första rosa prosecco kommit! Eller rättare sagt världspremiär för Castelmare Prosecco Rosé
Rosa mousserande vin har ju funnits länge men faktum är att enligt DOC-lagarna för Prosecco, så har det inte varit tilltåtet att göra mousserande rosévin och ha etiketten Prosecco.
För att en dryck ska få kallas för prosecco så måste den innehålla minst 85 % Glera-druvor, vilket innebär att drycken blir vit, men sedan i våras får man addera max 15% Pinot Nero (Pinot Noir) och detta gör att en rosa prosecco blir möjlig.
CastelMare Prosecco Rosé Extra Dry, är tillverkad av ekologiska druvor.
Vinet är torrt och jäst i 60 dagar istället för de vanliga 30 dagarna, detta ger det extra fina bubblor och det märktes tydligt.
Jag tycker generellt inte om Prosecco. De flesta är för mycket päronsaft för mig.
Cava och Champagne och en del andra mousserande viner älskar jag men jag tycker att många prosecco är för söta och har för stora bubblor.
Flaskan är snygg och trots att den har en fräsch fruktighet i både doft och smak så upplevs inte sötman så mycket pga att den innehåller Pinot Noir.
Mycket välkommet!
Prosecco tenderar att vara sötare än torr Cava och torr champagne.
Den här innehåller 12 g socker per liter (1,2 g per litet glas) men som sagt sötman upplevs inte och man dricker ju inte hela flaskan 😉
En mycket bra Prosecco som får toppbetyg från mig, det är ett friskt och fruktigt mousserande vin med välbalanserad fruktsötma, viss strävhet.
Vinet passar utmärkt som aperitif och sällskapsdryck eller till tacos, asiatiskt, sallader, rätter av fisk och skaldjur.
Serveras bäst väl kylt.
HÄR kan ni lägga en beställning till ert systembolag.
Vinet kostar 79 kronor, har art. nr 70385 och en alkoholhalt på 11.5%
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
5 kommentarer
Proseccon verkar ju väldigt god men jag funderar på sockerhalten. 1,2 g/100ml det blir 12g/liter, låter väldigt mycket tycker jag? Brukar försöka hålla mig till max 3g/liter. Det är ju också så sockerhalten beskrivs på systembolaget, gram/liter. Tack för alla goda recept du lägger ut!
Extra dry prosecco innehåller 12-17 g socker per liter. Som jag skrev, prosecco innehåller generellt mer socker än torra cavor / champagner =)
Cava är den som är torrast, det finns många som ligger på mindre än 3 gram per liter, champagne ligger många ggr på 6-8 g socker per liter och många proseccos mellan 10-18 g socker per liter.
Toppen recept – här here kallas laxloin för coeur de filet -hjärtat utav filén- säljs mest lätt rökt men hoppas den kommer i färsk form. Brukar inte finnas något fett (vitt) i köttet eftersom den magrare biten utav laxen. Och tvärt om i England har de nu börjat sälja köttet från laxens mage som är sprängfyllt med fett, liksom wagu beef och ljuvligt mycket smak.
Gällande prosecco, små bubblor och lite kolhydrater – rekommenderar jag att dricka och att besöka: Asolo Prosecco DOCG is the only region in the area that allows for an “Extra Brut” style (with only 0.4 carbs per serving).
Det finns billig och sliskig prosecco och prosecco som kan tävla med Krug och Ruinart fast ett lättare pros 🙂
Hej Åse!
Såg ju riktigt smarrigt ut, måste prova både mat och dryck! Alla dina recept jag har provat har varit toppen goda! En fråga bara om dina vackra glas? Finns de att köpa någonstans?
Mvh Anna
Hej!
Märket är Italesse och de heter Wormwood Fizz – du hittar dem på Barshopen.com 🙂