Goooood kväll!
Jag står med fiskgratäng som jag tror kommer bli grymt god och den ska ni så klart också få recept på men jag måste ju slå ett slag för den här godingen! KÅLPUDDING!
’Detta receptet har jag haft på bloggen i 10 år men jag ändrar det lite då och då till vad jag tycker blir bättre så här har ni en sådan version. Alltså med ett perfekt fluffigt potatismos (eller Perfekt blomkålsmos) är detta ju lika gott till vardags som till fest!
Ni kan tex skippa sirapen eller ersätta med Nick’s Fibersirap om ni är diabetiker eller vill komma ner i kolhydrater. (då ersätter ni även potatismoset med enbart grönsaker.
Jag steker kålen riktigt länge så den karamelliseras lite och blir smakrik.
Skjuts in i ugnen!
OBS! På bilderna har jag gjort halvt recept.
Under tiden kokar jag potatisen men potatismosen gör jag när kålpuddingen är klar att serveras, då blir den som godast.
Muuuuuuuuums!!
I detta receptet så finns recept på min goda gräddsås men spadet i kåpuddingen räcker egentligen som enda skysås.
Jag älskar brysselkål men är rätt ensam om det i familjen.
Åh detta är så rackarns GOTT! 🤩
Smaklig spis!
Skriv ut
KÅLPUDDING med gräddsås och fluffigt potatismos
- Portioner: 8-10
Ingredienser
1 kg nötfärs
2 dl vispgrädde
2 ägg
300 g keso
2 msk kinesisk soja
3 msk kalvfond
2 tsk salt
1 tsk kryddpeppar
ca 1,5 kg vitkål
2 stora gula lökar
smör till stekning
2 msk sirap (valfritt, för rundare smak)
4 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde
Sås
6 dl vispgrädde (eller 3 dl grädde + 3 dl mjölk)
1 msk kinesisk soja (eller 2 msk japansk soja)
2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar
ev. redning (majsstärkelse i lite kall vätska)
Luftigt potatismos
1,6 kg mjölig potatis
salt till kokvattnet
125 g varmt smör
3 dl varm mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
valfritt: färskriven muskot eller 2–3 msk riven parmesan
valfritt: 1 dl vispad grädde för extra fluff
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda köttfärs, grädde, ägg, keso, soja, kalvfond, salt och kryddpeppar i en stor bunke. Rör till en jämn smet.
Strimla vitkålen och skala samt hacka löken.
Stek vitkålen och löken i omgångar i smör tills kålen mjuknar och får fin färg. Salta lätt under stekningen och tillsätt gärna sirapen mot slutet.
Blanda hälften av det stekta kålfräset med köttfärssmeten.
Varva i en stor ugnsform: ett lager färssmet, sedan resten av kålen ovanpå. Tryck till lätt med en stekspade.
Blanda kalvfond, vatten och grädde och häll över formen. Täck med folie.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 20 minuter tills ytan är gyllene.
Häll grädde (eller grädde + mjölk) i en kastrull och tillsätt soja, kalvfond, dijonsenap, svartvinbärsgelé, salt och peppar. Koka upp och låt småputtra några minuter.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten om du vill ha en krämigare konsistens.
Smaka av och håll varm till servering.
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten i 5–10 minuter för att dra ut lite stärkelse. Häll av och fyll på med nytt, saltat vatten.
Koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av på låg värme några minuter.
Värm smör och mjölk i en separat kastrull.
Pressa eller vispa potatisen och häll i det varma smöret och mjölken. Krydda med salt, vitpeppar och ev. muskot eller parmesan.
Vänd försiktigt ner vispad grädde om du vill ha ett extra luftigt mos.
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)

2 kommentarer
Det ska jag äntligen göra! Min farmor gjorde alltid kåldolmar, men det orkar jag inte hålla på med. Det här är riktig comfort food. 🙏❤️
Älskar kålpudding Och Brysselkål, mums!