Saftig Glutenfri Bovetelimpa

av Åse

Jag försöker alltid hitta bra glutenfria brödrecept att ha här hemma.
Jag försöker aktivt hålla nere både gluten och socker och mina lågkolhydratbröd går sällan hem hos mina barn (Man är aldrig profet i sitt eget land…)
Jag personligen är mer gluten än kolhydratkänslig så dessa bovetebrödrecept (1 och 2) kan jag äta utan problem.
Jag har haft en sida från Mitt Kök utrivet sedan mars, på ett bröd jag velat prova! Men eftersom jag sällan äter varken lågkolhydratbröd eller vanlig bröd så går tiden.. 😉
Men i dag bakade jag det och Juni 8 år åt en skiva med massor av Bregott och sa” Muuuuuuums, jättegott mamma!” Yaaaaaaaaaaaay!
Och jag håller med, fantastiskt gott!!
I receptet är det 50 g mörk sirap men jag använder brun ekologisk rissirap som jag ofta använder som sötningskälla.
Rissirap utvinns av brunt ekologiskt ris som genom en fermenteringsproces bryts ner till bara stärkelsen från riset. Rissirap är inte är raffinerat och helt fritt från fruktos. Ger en långsammare blodsockerhöjning än vitt, raffinerat socker.
Ni vet att jag av princip är emot makronutrient och kaloriräkning men i vissa recept så tycker jag det är bra att ange för att man ska kunna jämföra och ha en referens, så här kommer näringsvärdena:
107 kcal per skiva.
Skärmavbild 2014-10-22 kl. 08.33.20
012A1733
012A1734
012A1738
Efter 2 timmrs jäsning
012A1741
012A1742
Ha! Rykande hett! Ser ni värmeångorna?
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saftig bovetelimpa


Ingredienser

 • 100 g solroskärnor
 • 30 g linfrön
 • 35 g melonkärnor
 • 20 g nyponskalsmjöl
 • 1 tsk brödkryddor
 • 1 tsk havssal
 • 50 g boveteflingor
 • 60 g rismjöl
 • 160 g bovetemjöl
 • 25 g pyslliumfröskal
 • 10 g ekojäst
 • 6 dl kallt vatten
 • 50 g mörk sirap eller ekologisk rissirap

Instruktioner

 1. Blanda de torra ingredienserna.
 2. Rör ut jästen och sirapen i det kalla vattnet.
 3. Vispa ihop allt med elvisp i 5 minuter.
 4. Sätt ugnen på 175-180 gr r. Smörj en sockerkasform/brödform med eko kokosfett.
 5. Häll över smeten i formen och strö lite boveteflingor ovanpå. Låt jäsa under bakduk i minst 2 timmar.
 6. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 75 minuter.
 7. Låt brödet svalna innan det skärs upp.
 • Prep Time: 10
 • Cook Time: 75

Nutrition

 • Serving Size: 20

I morgon kommer receptet på ett gott pålägg att ha till! 😉 😉

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

20 kommentarer

Alekzandra 7 november, 2014 - 04:47

Hej! Kan man utesluta sirapen? Eller bör man komplitera det med något annat? Typ äpple som är lite sött.. Vad är rismjöl, alltså det hör ju på namnet. Men tänkte smak och syfte/koncistens?

Svara
Rebecka 26 oktober, 2014 - 21:46

Kan man byta ut sirapen till något annat? Eller kan man ta mindre av det? Tycker det är så mycket med 50 g.

Svara
Anita D-Stenberg 22 oktober, 2014 - 09:19

Hej, Jag mår så bra när jag äter LCHF men har svårt att helt avstå från bröd. Har inte provat baka eget ännu, men tänkte prova bovete brödet. Det står psylliumfröskal.. Jag har fiberhusk hemma som ju är psylliumfröskal funkar det eller finns andra produkter som är bättre till bakning? Var köper man det online i så fall? Tack för en inspirerande blogg och fantastiska recept..

Svara
Åse 22 oktober, 2014 - 09:23

Det ska fungera! Fiberhusk (psylliumfröskal) är psylliumfröskal men är väldigt finmalet och kan behövas doseras i liiiite mindre. Jag använde Risenta Psyllium i detta receptet (finns i dagligvaruhandeln)
Tänk på att alla bröd, även de lågkolhydratiga oftast är lätta att äta och det blir lätt att man äter både 2 och 3 skivor.

Svara
A-mamman 22 oktober, 2014 - 08:09

Hej, hur vet man vad man är känslig för? Jag har kört LCHF i flera år nu men efter en enkel och stor viktnedgång och en bra period efteråt så har det smugit sig på några kilo som inte känns ok. När jag äter rätt och samtidigt håller igen (t ex ingen yoghurt vid frukost eller nötter på kvällen) så går jag ändå inte ner i vikt. Känner mig villrådig och vet inte hur länge jag orkar försöka hålla igen om det inte visar sig på vågen. Många säger att ett par kilo hit eller dit inter spelar roll men det gör det ju för mig! Det finns ingen anledning till att jag idag väger 3 kg mer än för ett år sedan. Tränar en del men det är knappast nya muskler som utgör mina nya kilon…Hur kan man tänka och hur kan jag äta bäst för mig?

Svara
Åse 22 oktober, 2014 - 08:43

Hej! jag kan tyvärr inte ge gratis kostrådgivning här i bloggen men jag har en hel del bra artiklar här: http://56kilo.se/kategori/vart-att-lasa/

Svara
A-mamman 22 oktober, 2014 - 19:09

Tack! Mycket bra läsning hittar jag där. Bra men också svårt för mig är att jag inte mår fysiskt dåligt av att äta mycket av något, det är bara samvete och vikt som ”lider”. Men jag ska fortsätta att försöka hitta rätt!

Svara
KickAnn 21 oktober, 2014 - 23:48

Hej, låter gott men kan det stämma med 0,32 g socker/portion? Det är ju 50 g sirap i receptet, är inte det socker?

Svara
Åse 22 oktober, 2014 - 07:16

Det är mitt kalkyleringsprogram som inte räknat in det sockret, ändrar!. Men alla kolhydrater blir till glukos i kroppen så kolhydraterna är det du behöver titta på.

Svara
Gör din egen ekologiska färskost - 56kilo - inspiration, hälsa och ett gott liv! 21 oktober, 2014 - 09:52

[…] till Bovetlimpan och en kopp Roobios […]

Svara
Energeticas- hälsosam matglädje 20 oktober, 2014 - 21:16

Alltså dina bilder…jag finner inga ord! Att besöka din blogg är inte bara en fröjd för ögat utan ger även massor av inspiration och lust att tillbringa ännu mer tid i köket. Tack för en fin blogg:)

Svara
Åse 20 oktober, 2014 - 22:12

Tack var rart sagt, glad jag blir! <3

Svara
JennyÅ 20 oktober, 2014 - 21:06

Jag som väldigt sällan bakar bröd blir riktigt sugen. Nyttigt och bra som barnen också kan uppskatta. Så bra det kan bli, liksom 🙂

Svara
Lena 20 oktober, 2014 - 20:50

Hej! Jag undrar om någon kan räkna om vikterna i receptet till dl i stället? Jag har ingen våg 🙁

Svara
Åse 20 oktober, 2014 - 22:11

Tyvärr vikerna är väldigt viktiga när man bakar med bovete och rismjöl :/

Svara
Jeanette 20 oktober, 2014 - 19:49

Hej!
Jag har en fundering….
Under helgerna brukar jag gå upp 2-4 kg. Jag äter oftast inte större portioner än vanligt men dricker oftast något glas vin fredag och lördag. Det som jag märker det mest på är att min mage är mer svullen än annars. Känner mig rätt så ”normal/återställd” till i mitten av veckan sen kommer helgen igen och det rullar på. Är så tråkigt just att magen svullnar upp. Jag har ätit ”min variant” av lchf/paleo i 1 1/2 år och jag tycker att det är mest efter sommaren det börjat bli så här. Tänkte om du har något bra tips som jag kan tänka på?!
Tack för en inspirerande blogg!
Hälsningar
Jeanette

Svara
Åse 20 oktober, 2014 - 20:33

Hej! Att du skulle gå upp 2-4 kg på att du dricker 1-2 glas vin låter väldigt märkligt? Du borde felsöka mer. Mer laktos? mer gluten?
Köper du ekologiskt vin? En del reagerar på oekologiska.

Svara
Jeanette 20 oktober, 2014 - 20:56

Tycker också att det är märkligt och trist men ska kolla över gluten och laktos också.
Tack för svaret!

Svara
A-mamman 22 oktober, 2014 - 08:12

Undrar lite hur du äter, inga mejeriprodukter antar jag (paleo)? Är det för vikten eller hur du mår av dem? Jag gillar dem och mår bra men har lite problem att hålla vikten och vet inte hur jag ska göra framöver (se min egen fråga till Åsa).
Mvh

Svara
Åse 22 oktober, 2014 - 08:41

Hej jag äter inte efter en specifik kostmodell utan äter en kolhydratreducerad kost där jag minimerar gluten, socker och tillsatser. Äter så ekologiskt och rent som jag kan. Det är min grundkost. Mejeri äter jag men jag överäter lätt av grädde och cremefraiche såser så ersätter hellre med kokosmjölk där det passar.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.