Jag försöker alltid hitta bra glutenfria brödrecept att ha här hemma.
Jag försöker aktivt hålla nere både gluten och socker och mina lågkolhydratbröd går sällan hem hos mina barn (Man är aldrig profet i sitt eget land…)
Jag personligen är mer gluten än kolhydratkänslig så dessa bovetebrödrecept (1 och 2) kan jag äta utan problem.
Jag har haft en sida från Mitt Kök utrivet sedan mars, på ett bröd jag velat prova! Men eftersom jag sällan äter varken lågkolhydratbröd eller vanlig bröd så går tiden.. 😉
Men i dag bakade jag det och Juni 8 år åt en skiva med massor av Bregott och sa” Muuuuuuums, jättegott mamma!” Yaaaaaaaaaaaay!
Och jag håller med, fantastiskt gott!!
I receptet är det 50 g mörk sirap men jag använder brun ekologisk rissirap som jag ofta använder som sötningskälla.
Rissirap utvinns av brunt ekologiskt ris som genom en fermenteringsproces bryts ner till bara stärkelsen från riset. Rissirap är inte är raffinerat och helt fritt från fruktos. Ger en långsammare blodsockerhöjning än vitt, raffinerat socker.
Ni vet att jag av princip är emot makronutrient och kaloriräkning men i vissa recept så tycker jag det är bra att ange för att man ska kunna jämföra och ha en referens, så här kommer näringsvärdena:
107 kcal per skiva.
Efter 2 timmrs jäsning
Ha! Rykande hett! Ser ni värmeångorna?
Skriv ut
Saftig bovetelimpa
- Total Time: 1 hour 25 minutes
Ingredienser
- 100 g solroskärnor
- 30 g linfrön
- 35 g melonkärnor
- 20 g nyponskalsmjöl
- 1 tsk brödkryddor
- 1 tsk havssal
- 50 g boveteflingor
- 60 g rismjöl
- 160 g bovetemjöl
- 25 g pyslliumfröskal
- 10 g ekojäst
- 6 dl kallt vatten
- 50 g mörk sirap eller ekologisk rissirap
Instruktioner
- Blanda de torra ingredienserna.
- Rör ut jästen och sirapen i det kalla vattnet.
- Vispa ihop allt med elvisp i 5 minuter.
- Sätt ugnen på 175-180 gr r. Smörj en sockerkasform/brödform med eko kokosfett.
- Häll över smeten i formen och strö lite boveteflingor ovanpå. Låt jäsa under bakduk i minst 2 timmar.
- Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 75 minuter.
- Låt brödet svalna innan det skärs upp.
- Prep Time: 10
- Cook Time: 75
Nutrition
- Serving Size: 20
I morgon kommer receptet på ett gott pålägg att ha till! 😉 😉
annonslänkar
KOMMENTERA GÄRNA! Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
20 kommentarer
Hej! Kan man utesluta sirapen? Eller bör man komplitera det med något annat? Typ äpple som är lite sött.. Vad är rismjöl, alltså det hör ju på namnet. Men tänkte smak och syfte/koncistens?
Kan man byta ut sirapen till något annat? Eller kan man ta mindre av det? Tycker det är så mycket med 50 g.
Hej, Jag mår så bra när jag äter LCHF men har svårt att helt avstå från bröd. Har inte provat baka eget ännu, men tänkte prova bovete brödet. Det står psylliumfröskal.. Jag har fiberhusk hemma som ju är psylliumfröskal funkar det eller finns andra produkter som är bättre till bakning? Var köper man det online i så fall? Tack för en inspirerande blogg och fantastiska recept..
Det ska fungera! Fiberhusk (psylliumfröskal) är psylliumfröskal men är väldigt finmalet och kan behövas doseras i liiiite mindre. Jag använde Risenta Psyllium i detta receptet (finns i dagligvaruhandeln)
Tänk på att alla bröd, även de lågkolhydratiga oftast är lätta att äta och det blir lätt att man äter både 2 och 3 skivor.
Hej, hur vet man vad man är känslig för? Jag har kört LCHF i flera år nu men efter en enkel och stor viktnedgång och en bra period efteråt så har det smugit sig på några kilo som inte känns ok. När jag äter rätt och samtidigt håller igen (t ex ingen yoghurt vid frukost eller nötter på kvällen) så går jag ändå inte ner i vikt. Känner mig villrådig och vet inte hur länge jag orkar försöka hålla igen om det inte visar sig på vågen. Många säger att ett par kilo hit eller dit inter spelar roll men det gör det ju för mig! Det finns ingen anledning till att jag idag väger 3 kg mer än för ett år sedan. Tränar en del men det är knappast nya muskler som utgör mina nya kilon…Hur kan man tänka och hur kan jag äta bäst för mig?
Hej! jag kan tyvärr inte ge gratis kostrådgivning här i bloggen men jag har en hel del bra artiklar här: http://56kilo.se/kategori/vart-att-lasa/
Tack! Mycket bra läsning hittar jag där. Bra men också svårt för mig är att jag inte mår fysiskt dåligt av att äta mycket av något, det är bara samvete och vikt som ”lider”. Men jag ska fortsätta att försöka hitta rätt!
Hej, låter gott men kan det stämma med 0,32 g socker/portion? Det är ju 50 g sirap i receptet, är inte det socker?
Det är mitt kalkyleringsprogram som inte räknat in det sockret, ändrar!. Men alla kolhydrater blir till glukos i kroppen så kolhydraterna är det du behöver titta på.
[…] till Bovetlimpan och en kopp Roobios […]
Alltså dina bilder…jag finner inga ord! Att besöka din blogg är inte bara en fröjd för ögat utan ger även massor av inspiration och lust att tillbringa ännu mer tid i köket. Tack för en fin blogg:)
Tack var rart sagt, glad jag blir! <3
Jag som väldigt sällan bakar bröd blir riktigt sugen. Nyttigt och bra som barnen också kan uppskatta. Så bra det kan bli, liksom 🙂
Hej! Jag undrar om någon kan räkna om vikterna i receptet till dl i stället? Jag har ingen våg 🙁
Tyvärr vikerna är väldigt viktiga när man bakar med bovete och rismjöl :/
Hej!
Jag har en fundering….
Under helgerna brukar jag gå upp 2-4 kg. Jag äter oftast inte större portioner än vanligt men dricker oftast något glas vin fredag och lördag. Det som jag märker det mest på är att min mage är mer svullen än annars. Känner mig rätt så ”normal/återställd” till i mitten av veckan sen kommer helgen igen och det rullar på. Är så tråkigt just att magen svullnar upp. Jag har ätit ”min variant” av lchf/paleo i 1 1/2 år och jag tycker att det är mest efter sommaren det börjat bli så här. Tänkte om du har något bra tips som jag kan tänka på?!
Tack för en inspirerande blogg!
Hälsningar
Jeanette
Hej! Att du skulle gå upp 2-4 kg på att du dricker 1-2 glas vin låter väldigt märkligt? Du borde felsöka mer. Mer laktos? mer gluten?
Köper du ekologiskt vin? En del reagerar på oekologiska.
Tycker också att det är märkligt och trist men ska kolla över gluten och laktos också.
Tack för svaret!
Undrar lite hur du äter, inga mejeriprodukter antar jag (paleo)? Är det för vikten eller hur du mår av dem? Jag gillar dem och mår bra men har lite problem att hålla vikten och vet inte hur jag ska göra framöver (se min egen fråga till Åsa).
Mvh
Hej jag äter inte efter en specifik kostmodell utan äter en kolhydratreducerad kost där jag minimerar gluten, socker och tillsatser. Äter så ekologiskt och rent som jag kan. Det är min grundkost. Mejeri äter jag men jag överäter lätt av grädde och cremefraiche såser så ersätter hellre med kokosmjölk där det passar.