Rimmad torskrygg med sparris och sandefjordssås

av Åse

LJUVLIGA FREDAG!

20 grader ute och nu känns sommaren inte alls långt borta! 🥰

Hörrni här kommer ett såååå smarrigt recept som vi bjöd Riisarna på förra fredagen!
Såsen har jag postat innan, det är Sandefjordssås – sjukt god!
Torskryggen snabbrimmade jag, då håller den ihop längre.
Till det serverades grön och vit sparris och parmaströssel. YUM!

Tips, förbered så mycket som möjligt innan ni sätter igång med tillagningen, det sista man vill är att torsken är för kall.
Sandefjordsåsen kan förberdas inna, varmhållas (inte sjuda eller koka!)
Sparrisen tillagas under tiden torsken och potatisen är i ugnen och kan även värmas upp om den är tillagad innan.

Här kommer receptet till er!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rimmad torskrygg med sparris och sandefjordssås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 portioner torskrygg á ca 200 g
1 liter vatten
knappt 1 dl salt
rivet skal av 1 citron

4 skivor parmaskinka
4 delikatesspotatisar (eller fler)
4 sparris, vita
16 sparris, gröna

Sandefjordsås: 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraîche
150 g smör, i tärningar
1/2  knippe gräslök, finhackad
1/2  knippe dill, finhackad
1 citron, rivet skal + 1 tsk citronsaft
ca 1530 g rom, efter smak
salt, vitpeppar efter smak

Sparris:
1 liter vatten
2 tsk salt
2 tsk socker (detta för att ta bort den bittra smaken)
1 citron, saften


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 gr (utan varmluft)
Dela potatisen i två delar och lägg i ugnsform, drilla olivolja över, salt och peppar och sätt in i ugnen.
Lägg torsken i rimlagen i ca 15 minuter.
Stek parman knaprig.
Ta upp torsken och sätt i en termometer i. Sätt in i ugnen bredvid potatisen och låt gå till en innertemperatur på 50 gr.
När torsken är klar, låt vila invirad i bakplåtspapper. Känn efter om potatisen är klar om inte låt stå kvar i ugnen.
Under tiden gör såsen:
Koka upp grädde och creme fraiche. Låt koka ihop någon minut.
Ta bort från plattan och mixa ner smöret med stavmixer (går att vispa ner också)
Smaka av med salt, vitpeppar. Rör ner dill, gräslök, citron och rom (börja med mindre och smaka av till önskad smak är nådd. Tänk på att romen är salt.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Såsen går bra att varmhålla, men ska inte koka.
Sparrisen tillagas samtidigt:
Vit sparris:
Skala vita sparrisen, skär av ändarna på både de vita och gröna sparrisarna.
Koka upp vatten, lägg i vita sparrisen i det kokande vattnet
Lägg på locket och dra sedan åt sidan, låt stå ca 10 minuter. Känn efter hur klara de är efter 5 minuter. De är klara när de har lite motstånd med en potatissticka. Skölj i kallt vatten.
Grön sparris kokas i lättsaltat vatten i ca 3-5 minuter. Skölj i kallt vatten för att få fin färg.
Montera genom att hälla såsen i botten på en djup tallrik, lägg sedan i 1 vit sparris och 3-4 gröna sparris, sedan torsken. Strö stekt Parma ovanpå.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

7 kommentarer

Maria Gustavsson 15 maj, 2023 - 22:12

Detta var underbart gott. Tack för receptet,

Svara
Åse 16 maj, 2023 - 07:34

Vad roligt att höra! tack för feedback!

Svara
Anneli 13 maj, 2023 - 23:58

”Ta upp tysken och sätt en termometer i” 😂
Ser ut att vara ett grymt gott recept 👌❤️

Svara
Åse 14 maj, 2023 - 14:40

Hahah! Meeeeeen, va fasiken, jag ändrade ju igår? Gjorde om nu 🤣🥰

Svara
Jeanette Nilsson 13 maj, 2023 - 12:23

Helgen blir tyvärr inte som tänkt då jag ligger nerbäddad med feber, ont i huvudet, bihålor och kropp 😷😱 Men blev ändå lite gott grillat igår…Även lm jag inte smakade så mycket 😂🤧😷

Svara
Åse 14 maj, 2023 - 17:17

Åh men k

Svara
Viveka 12 maj, 2023 - 19:27

Sååå himla gött!






Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.