Renskavsgryta med blomkålsmos

18 mars, 2014

Jag har ALDRIG smakat REnskavsgryta. Kan kanske bero på att jag är skåning och det är lite exotiskt med renar 😉
Hur som haver så för ett tag sedan så plockade jag på mig Polaricas renskav på Hemköp och i går eftermalmö så blev det av att jag provade! och såååååååååå gott!!! Detta ska jag absolut göra snart igen.
Kan väl inte påstå att renskavsgryta gör sig bra på bild, speciellt inte på en kvällsbild utan naturligt ljus men men, håll till godo!

IMG_8256

IMG_8259

 
Skriv ut

Renskavsgryta med blomkålsmos

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 15
  • Tillagningstid: 15
  • Totaltid: 30

Scale

Ingredienser

  • 2 paket Renskav (á 240 gr)
  • 1 gul lök
  • 200 gr färska eller frysta kantareller eller 2 små burkar konserverade.
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 2 msk viltfond
  • salt och peppar
  • 1 msk osötad lingonsylt
  • 0,5 dl färsk repad timjan

Blomkålsmos

  • 1 stort blomkålshuvud eller 3 små
  • 3 msk smör
  • 1 handfull riven stark ost
  • salt och vitpeppar

Instruktioner

  1. Tina renskavet lite och strimla det. Finhacka löken. Stek svampen i smör tills den vätskat ut, salta och peppra lite. Stek renskavet och löken i smör och blanda sedan med svampen. Rör ner fraîche och grädde och smaksättning och låt allt puttra i 5 minuter.
  2. Blomkålsmoset: Koka blomkålsbuketetr i ca 12-15 minuter i lättsaltat vatten. Låt sedan rinna av och ånga ur i kastrullen på plattan och vispa sedan med smör och riven ost. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Servera med osötad lingonsylt.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

18 kommentarer
0

18 kommentarer

Mix-köttgryta med Blomkålsmos | Tjockkocken 29 januari, 2015 - 13:01

[…] Serverades med Blomkålsmos toppat med lite persilja. Blomkålsmoset är himla lätt och göra och snodde receptet rakt av från fina Åses blogg 56kilo, receptet hittar ni här: http://56kilo.se/renskavsgryta/ […]

Svara
Renskavsgryta | Ett ventilationsfönster 2 november, 2014 - 13:31

[…] ställde jag mig och lagade renskavsgryta. Utgick ifrån 56 kilos recept, fast använde hälften kantarellfond istället för viltfond. Sen åkte allt direkt i frysen, […]

Svara
Ingrid 2 april, 2014 - 18:51

Det är även gott att göra skav på älg. Det kan ju vara lite lättare att få tag på även om det inte brukar vara direkt billigt. Sen är det ju lite pill att skava av också från den frusna steken.
Har man bara nöt kan man trolla till lite viltsmak med viltfond också.
Annars brukar jag helt enkelt ta frusna lingon och röra i, jag tycker det blir godare än med sylt.

Svara
Lotta 19 mars, 2014 - 18:18

Måste bara fråga var du förvarar kokosfett? På vintern kan det ju stå framme men på sommaren/ vår smälter det ju helt då..tacksam för svar!

Svara
Åse 19 mars, 2014 - 18:35

Jag har alltid mitt framme! Tycker tom bäst om det när det är smält, så har det oftast ovanför kylskåpet i skåpet där det är varmare.

Svara
Anne-Marie Vättö 19 mars, 2014 - 16:30

Renskav är en av mina favoriterna, och gärna murklor i gräddsåsen samt kantareller. Blev sugen göra det så det få bli middag till imorgon. Idag skall man ta lugnt och läsa din kokbok som äntligen kom hem till oss (hade letat och sökt länge )

Svara
Anne-Marie Vättö 19 mars, 2014 - 16:29

Renskav är en av mina favoriterna, och gärna murklor i gräddsåsen samt kantareller. Blev sugen göra det så det få bli middag till imorgon. Idag skall man ta lugnt och läsa din kokbok som äntligen kom hem till oss (hade letat och sökt länge )

Svara
MF 19 mars, 2014 - 00:03

Nästan en exakt rip-off från Jonas Bergqvists nya bok. Kanske en hänvisning vore på plats.??
Fast gott är det.

Svara
Åse 19 mars, 2014 - 05:52

VA? Jag har inte ens läst Jonas nya bok. Jag hittade min inspiration här, som det hänvisas till i slutet på receptkortet: http://www.alltommat.se/recept/Renskavsgryta-med-kantareller-och-lingon-19528 och sedan gjorde jag det som passade mig. Så Nej ingen hänvisning till Jonas krävs. Misstänker däremot att Jonas nog också inspirerats av detta receptet tror du inte ;);)

Svara
MF 19 mars, 2014 - 09:12

Oj, såg inte den hänvisningen igår, Ber om ursäkt. En klick dijon är inte heller fel i denna rätt.

Svara
Sara på Vardag.nu 18 mars, 2014 - 22:28

Messmör i renskavsgryta smakr underbart. Finns ju osötat messmör som är helt ok! 🙂

Svara
Maja 18 mars, 2014 - 19:23

Renskav är toppengott och som skåning får jag också köpa Polaricas, men det är knasigt att skaven kommer från Nya Zeeland. Känns inte så miljövänligt. :-S Men jag tror inte att det finns någon annan skav att köpa här i södern, men rätta mig gärna om jag har fel.

Svara
Susanne 18 mars, 2014 - 16:29

Nä, det här har man inte ätit sedan högstadietiden & då vart man inte glad när den kom på menyn ( å andra sidan gillade man ju inte kål nåt vidare heller på den tiden) Ska kanske prova & se vad domen blir från barnen, tror inte de har detta på skolmatsedeln längre…

Svara
micke 18 mars, 2014 - 14:35

Som norrlänning kan jag bara säga bravo. Kan ju inte känna smaken men receptet ser ut att vara perfekt. Som ett tips så kan man byta ut renskaven mot kycklinglever och göra exakt lika. Det blir fantastiskt gott. Tack för all inspiration. Mvh Micke

Svara
Erikas LCHF till vardag och fest 18 mars, 2014 - 13:33

Renskav är jättegott, men alldeles för länge sedan jag åt nu. Tack för påminnelsen. 🙂
Ett tips är att inte tina renskaven utan lägga den i varm panna och sedan vända blocket och skrapa den stekta ytan men en gaffel. Sen vända igen och skrapa. Vända och skrapa, tills allt är i strimlor och genomstekt.

Svara
Åse 18 mars, 2014 - 14:36

Nä det ska inte vara tinat, bara liiiiiiite typ framtaget 10 min innan, men ska prova ditt tips! =)

Svara
Petra 18 mars, 2014 - 12:14

Renskav är gott. Men prova ha i enbär och kryddpeppar nästa gång. Ett måste när jag tillagar skav.

Svara
Åse 18 mars, 2014 - 12:19

Jaaaa hade inga enbär hemma :/

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.