”Plättmackor”

29 februari, 2012

I dag ska Noel vara på skridskobanan hela dagen så han har fått en termos med ”oboy” (gammeldagsmjölk, kakao och sukrin+) och ett gäng plättmackor med sig. Han verkligen älskar dessa mackor!! 😉 Han frågade innan han gick, om han fick bjuda fröken på en. Haha!
Så ett litet tips till er som har barn som ska på utflykt!

 

Sedan måste jag bara berätta.

Min dotter fyller 15 i år och är tyvärr väldigt lik mig när det gäller socker. Hon har aldrig varit stor i maten men haft stor kärlek till socker och ”gott” och har bl.a på grund av det några extrakilon som hon inte mått bra av. Hon har haft magproblem de senaste åren och vi har varit på utredning efter utredning. Hon har testats för gluten, laktos och mjölkproteinkänslighet, hon är ofta hård i magen. På senaste besöket hos läkaren så påpekade läkaren att hon ju hade lite väl mycket hull och detta kan bero på att hon bla har en trög mage.

För drygt en månad sedan så började hon med så strikt LCHF som hon kan, vad innebär då det? Jo hon undviker bröd, pasta, ris, socker etc (dvs stärkelse som snabbt blir till socker i kroppen) och så äter hon fullfett (som vanligt), mycket grönsaker,  hon äter turkisk yoghurt med bär och nötter till frukost, undviker ris etc i skolan men är det tex lasagne så äter hon av det och fyller på med grönsaker. Efter skolan äter hon oftast lite fröknäcken med ost eller plättar, eller en smoothie och sedan samma mat som vi på kvällen. Jag är noga med att tala om att hon inte behöver vara strikt utan lär henne att då kan hon äta lite av det och mer av något annat som är bra. Balans helt enkelt.


I helgen åt hon lite moccatårta eftersom hon bjöds på det av en familjemedlem – ett familjerecept, men hon åt lite utan att vilja ha mer. Hon har inte ätit godis och äter sig alltså mätt på bra, mättande saker, lite av mindre bra saker. På helgen äter hon lite mörk choklad eller någon efterätt jag gjort utan socker och mjöl. Detta har resulterat i -10 cm på höfterna och 4 cm i midjan, hon är nu helt normalviktig. Hennes mage är mindre hård nu, jag ger hennes linfrön och kokosfett i smoothien och även om en del av hennes magproblem antagligen kommer från inre stress så är magen bättre.
Är detta att ”banta”? Nej absolut inte, vi ger hennes en bra kost som hon blir mätt på och detta resulterar i att kroppen balanserar sin vikt och har man ett extra lager hull som kommit till av för mycket snabba kolhydrater så försvinner det. Vi fokuserar på hennes hälsa, inte hennes vikt.

Jag önskar att min mamma hade haft kunskap om bra mat när jag började banta genom att svälta som 14 åring, det hade sparat mig många år med viktproblem. Men på det glada 80-talet så gällde ju bara vetediet, fruktdieter och magert protein!

Hörrni! Håll utkik i eftermiddag, för då kommer en ny tävling!! En tävling med ett fint pris! 😉

Och i kväll börjar jag hålla i min LCHF kurs!! Ska bli sååååå kul!

37 kommentarer
0

37 kommentarer

Martina 5 mars, 2012 - 10:22

Ville bara än en gång tacka för din fina blogg. Tipsar sammtidigt om att man kan vispa i
En äggula och kokosfett i den varma chokladen för att få den ännu med matig och nyttig.
Min dotter äter inte ägg så det är ett av sätten jag smyger i henne nyttigheterna. Ibland kör vi den
Varma chokladen till fredagsmys/fredagskvällsmat och barnen blir nöjda efter en mugg och står sig
Superlänge på den, det blir ju som en hel måltid 🙂

Grattis till din duktiga dotter också

// Martina

Svara
Åse 5 mars, 2012 - 11:44

Ja det är toppentips! Så gör jag med smoothies också =))

Svara
PernillaA 3 mars, 2012 - 10:13

Har tillbringat morognen med att läsa ikapp på din sida och reagerar så på alla dessa historier i detta inlägg om barn som fått felaktiga kostråd under 80-90 talet. Jag kan själv stoppa in mig i detta fack och är så GLAD att kostrådgivningen har förändrats och att vi som misshandlat våra kroppar i tonåren och början av vuxenlivet har en ärlig chans att göra gott för våra barn. Ha en skön helg och ut i solen och boosta. Kramelikram!!!!

Svara
Caroline 2 mars, 2012 - 23:06

Känner igen mig så i det du beskriver om din dotters mage… själv har min mage varit (och är fortf. ibland) både och 🙂 Det är liksom ingen balans där nere.

Tror inte du kommer ihåg nu men vet att jag berättat innan här på bloggen och frågat en massa när jag förra året (eller det var nog t.o.m. förrförra året igen – alltså 2010) som jag provade LCHF för första gången och gick ner 5 kg på en månad och älskade känslan av att känna mig slank MEN… jag blev ju URKASS i magen med sådana smärtor vid varje toalettbesök så jag vet inte vad… NU först har jag kommit på att det nog var all den där läsken (Pepsi MAX) jag drack samtidigt. Jag tänkte att det är ju ändå light så jag lär ju inte gå upp i vikt iaf… inte så smart 🙂 Jag drack ju Pepsin till ALLT utom frukosten. Inte konstigt magen blev koko då. Fet grädde och alla andra feta produkter jag åt och sen kommer det en massa bubbligt ner i magen och rör runt. Men sen jag slutade med läsk (eller allt som är bubbligt överhuvudtaget) så har magen lugnat sig en hel del. Jag kan dricka en burk 33 cl ibland och komma undan med det men helst låter jag ju bli. 33 cl är ju ingenting mot 33 DL som jag kunde konsumera förr. Helt galet, jag vet! Sen nu har jag märkt att jag börjat reagera lite mot bröd och pasta… antagligen för att det ligger tungt i magen så det ska jag oxå testa att ge upp nu ett tag för att se hur magen blir.

Spännande!! 🙂

En sista fråga… om man äter nåt med fiberhusk i… måste man inte dricka rätt mkt vatten då för att inte bli förstoppad? För jag är, om jag ska vara ärlig, lite rädd för allt detta med frön och sånt… t.ex. fröknäcket… det ser gott ut men jag vågar inte äta det då jag inte dricker så mkt vatten…

Nu är jag klar 🙂 Tack för att (om) du läste! 🙂

Svara
Angelica - Mot min smala lycka! 1 mars, 2012 - 10:57

Jag tycker då inte att det är ”bantning”. Man måste tänka på hälsan. Och jag som varit överviktig i hela mitt liv har en kamp med att gå ner. Det är inte lätt kan ja lova.

Svara
Anna 1 mars, 2012 - 09:24

Wow! Fantastiskt , grattis till er båda!

Jag känner så väl igen mig i din beskrivning, jag började bli överviktig i högstadiet i mitten av 80-talet och fick höra av skolläkaren att jag borde gå ner i vikt. Min mamma köpte Viktväktarnas kokbok till mig när jag var i din dotters ålder…hemma började vi med lättprodukter när jag gick i lågstadiet, då slog margariner som Lätt & Lagom och lättmjölk och -fil igenom. Ägg var livsfarligt, helst skulle man inte äta mer än ett i veckan…En gång om året, när det var fest, använde min mamma helfeta mejeriprodukter som grädde och CF eftersom ”det blir ju så mycket godare då”.

Idag har jag äntligen fått kontroll över mitt ätbeteende och vikten rör sig åt rätt håll. Jag har följt dina och Anna Halléns råd och recept som jag tycker är betydligt sundare och mer välbalanserade än många andra LCHF-förespråkares. Jag går INTE ner i vikt eller mår bra av en massa mättade mejeirifetter och bacon som vissa förordar – däremot funkar kokosfett oc fisk jättebra. Och grönsaker är ett måste för mig, jag skulle aldrig kunna äta någon sorts fakirkost.

Min mamma kämpar idag med 15 kg övervikt, har gått upp och ner i vikt med Aftonbladets viktklubb och Stephan Rössner och kan inte förstå ”varför kilona alltid kommer tillbaka”. Hon kör fortfarande med lättprodukter…

Svara
1 2 3

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.