PIZZA – lättarbetad, lågkolhydrat, nötfri

27 mars, 2020

Innehåller annonslänkar

Detta receptet tipsade jag om i går på Facebook och detta är min absoluta favorittopping!
Det är supergott med ananas och banan på också men just nu så äter jag striktare lågkolhydrat så det skippade jag igår.
Botten är en gammal pizzabotten jag postade 2013 men jag ändrade lite i receptet och det blev verkligen superbra.

Färskost och riven mozzarella smälts till en ostsmet precis som i Fathead bottnen.

Så här ser degen ut när den är klar.


Håller ihop jättebra och är enkel att arbeta med.

Jag tycker att enklaste sättet att arbeta med lågkolhydratpizzadegar är att lägga på ett bakplåtspapper och lägga över gladpack. Sedan kavlar jag åt alla håll och kanter tills degen blivit tunn för generellt så blir det bäst med tunna degar.

För att få en snygg rund botten tar jag hjälp av en tallrik, min Iittala – Kastehelmi är 24.8 cm och är perfekt i storlek för pizza tycker jag!


Jag skär bort all överflödig deg med en vass kniv och sedan lägger jag papper + botten på plåt och gräddar bottnarna två och två.

Detta receptet ger 5 bottnar i storlek nämnd ovan eller 4 större (pizzeriasize)

Bottnarna kan frysas in, så har man alltid en botten att ta fram!

Jag gjorde en Africana / Tropicana / Räk- och skinkpizza – Kärt barn har många namn!
Såååå gott! jag orkade bara halva så jag ska ta andra halvan till frunch nu strax.

PER BOTTEN: 169 kcal, 10.1 g protein, 3.1 g kolh, 12.2 g fett (addera till för topping)

Skriv ut

PIZZA – lågkolhydrat, nötfri

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-5 bottnar 1x

Scale

Ingredienser

Pizzadeg 4-5 bottnar:
100 g färskost, naturell
100 g riven mozzarella i påse
3 dl  ljummet vatten
3 ägg
2 dl pofiber
34 msk fiberhusk (jag tog 4 men tror 3 räcker)
4 tsk bakpulver
4 krm salt
1 tsk vitlökspulver
1 msk torkad oregano

Per pizza:
1/2 dl Tomatsås (tex mutti)
2 dl smakrik riven ost
1 dl rökt finhackad skinka
1,5 dl handskalade räkor
1/2 msk curry
1/2 dl jordnötter
(1/2 banan, 1 konserverad ananasskiva)
Gott med bearnaise till


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 g.
Lägg mozzarella och färskost i en mikrosäker skål och micra 2 minuter på 750 w. Det går att smälta i kastrull på låg värme. Rör sedan ner ostsmeten i en köksmaskin med degkrok eller flatvisp. Låt svalna något.
Vispa ner ägg och vispa ihop med osten, vispa sedan ner vätskan.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Blanda ihop allt till en deg och låt svälla i 10 minuter.
Lägg degen på ett bakplåtspapper (inte smörpapper) och ett gladpack ovanpå. Kavla ut degen till 3-4 mm.
Ta bort gladpacket och lägg en tallrik ovan degen och skär runt med kniv. Ta bort överflödig deg.
Grädda därefter bottnarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och lägg på tillbehören.
Först tomatsås, sedan halva mängden ost sedan ingredienserna och sedan resterande mängd ost överst.
Sätt in pizzan igen i 10 minuter tills osten fått fin färg.


PS! Just nu kör Jotex en SUPERKAMPANJ med 50% rabatt på ett stort urval av produkter!
Erbjudandet gäller tom söndag 29/3.
HÄR hittar ni de utvalda produkterna!
Tex har de 20% på möbler och mattor! HÄR
KRAM!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


12 kommentarer

Catti 29 mars, 2020 - 17:14

Tack för ännu ett spännande recept, jag har i dag bakat dina tekakor/scones med physilliumfröskalsmjöl i stället för mandelmjöl och de blev faktiskt jättegoda! Jag var nyfiken på detta mjöl då jag läst att det förutom glutenfritt också är oerhört fiberrikt och har en tarmrensande funktion.
Jag läste precis en artikel om HFCS (high fructose corn syrup, vet inte vad det kallas på svenska…kanske modifierad stärkelse?) och blev alldeles kallsvettig av det som stod där – nämligen att HFCS orsakar högt blodsocker och insulin, och förmodligen är den främsta orsaken till insulinresistens och diabetes 2 i västvärlden då nästan alla varor vi handlar i affären innehåller HCFS, åtminstone hel- och halvfabriker. Dessutom är det inflammationsframkallande och orsakar kroniska inflammatoriska sjukdomar i kroppen. Enligt artikelförfattaren skulle folkhälsan förbättras betydligt om HCFS kunde totalförbjudas. Tyvärr är det billigt att framställa och därför massproduceras det och används som sagt i nästan alla färdiga matvaror.
Hur tänker du kring detta? Jag vet att du lagar mycket mat själv från grunden och även gör egna såser och röror i stället för att köpa färdiga, men finns det verkligen något sätt att undvika HFCS helt och hållet såvida man inte lagar all mat själv från grunden…? Efter det jag läste är detta inget jag vill stoppa i min kropp…det verkar som om fruktos är betydligt farligare än glukos då vara kroppar överhuvudtaget inte behöver HFCS och inte kan hantera det. Regelbundet HFCS-intag leder till fettlever när levern inte kan rena kroppen och då stannar gifterna i stället kvar i kroppen och ställer till det.
Jag har t.ex börjat äta Paulúns nötmüsli på sistone och den innehåller i princip bara nyttigheter, men jag såg att den innehåller äppeljuicekoncentrat som ev innehåller HFCS. Likaså äter jag gärna någon matsked Kalles kaviar då det är svårt att göra egen kaviar, men antar att den också innehåller HFCS…jag vet att du också äter dessa livsmedel så är nyfiken på hur du tänker kring detta med HFCS? Min oro beror främst på att detta inte verkar något våra kroppar kan hantera i rimlig mängd (som vissa kan hantera glukos), utan HFCS är bara dåligt för oss.

Svara
Åse 29 mars, 2020 - 17:31

Härligt det blev bra! Märke på mjölet? Ersatte du rakt av?
Majssocker (isoglukos, HFCS, fruktos-glukos) är vanligt i USA och finns här i smågodis, kakor etc kommer man faktiskt lätt bort ifrån om man begränsar processad mat, så nej det är inget som oroar mig alls. Kaviar innehåller inte majssocker.
Naturlig fruktos är inte samma som HFCS och inte farligt i mindre rimliga mängder.
Ha koll på ingredienslistor så (isoglukos, HFCS, fruktos-glukos) är det lätt att undvika.

Svara
Catti 29 mars, 2020 - 18:09

Tack för lugnande svar ang majssocker!
Ja, jag tog samma mängd physillumfröskalsmjöl. Jag hittade ingen omvandlingstabell för just den mjölsorten, men då både den och mandelmjöl innehåller mycket fibrer utgick från att de beter sig likadant när det tillsätts vätska och slutresultatet blev som sagt bra:-)

Svara
anneli 29 mars, 2020 - 13:34

Tack Åse,
Bra tipps.

Svara
Anneli 29 mars, 2020 - 11:46

ja osten var avsvalnad, och när jag vispade ihop den med äggen o vattnet klumpade osten ihop sig på degkroken. Jag bor utomlands, osten kanske är annorlunda här….

Svara
Åse 29 mars, 2020 - 11:50

Njae det tror jag inte, var osten tillräckligt smält, som en smet? Och nästa gång se till att osten och vattnet har samma temperatur (ljummen) och vispa ihop ostsmeten med ägg och vatten lite i taget och vispa ordentligt. Just degkrok är inte det bästa.

Svara
Anneli 28 mars, 2020 - 16:40

Hej Åse
Har precis bakat din pizza, men jag hade jag problem med ” degen” . När jag vispade ihop den
Klumpade osten ihop sig till en boll. Har du en aning om vad det kan bero på?
Hade en elvisp med degkrokar.

Ha en trevlig helg
Anneli

Svara
Åse 28 mars, 2020 - 19:25

Vet inte hur du menar? Osten är sval? Och vispas ihop med ägg och vätskan.

Svara
Lilija 27 mars, 2020 - 18:44

HEj Åse. Var det jordnötter såg jag på pizzan?
Eller ?

Svara
Åse 27 mars, 2020 - 18:45

Hej! Alla ingredienser ser du i recept kortet 🙂

Svara
Popprinsessan 27 mars, 2020 - 15:37

Jag som var så sugen på din fatheadpizza nu till helgen! Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan denna botten och fathead? Rekommenderar du den ena före den andra av någon anledning eller är det bara en smaksak vad man är sugen på?
Happy friday!

Svara
Åse 27 mars, 2020 - 15:55

Svårt att säga! Tycker smaken är samma men denna är enklare att arbeta med tycker jag. Happy friday!! Kraaaaam!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.