Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

PIZZA – lågkolhydrat, nötfri


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-5 bottnar

Ingredienser

Pizzadeg 4-5 bottnar:
100 g färskost, naturell
100 g riven mozzarella i påse
3 dl  ljummet vatten
3 ägg
2 dl pofiber
34 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) (jag tog 4 men tror 3 räcker)
4 tsk bakpulver
4 krm salt
1 tsk vitlökspulver
1 msk torkad oregano

Per pizza:
1/2 dl Tomatsås (tex mutti)
2 dl smakrik riven ost
1 dl rökt finhackad skinka
1,5 dl handskalade räkor
1/2 msk curry
1/2 dl jordnötter
(1/2 banan, 1 konserverad ananasskiva)
Gott med bearnaise till


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg mozzarella och färskost i en mikrosäker skål och micra 2 minuter på 750 w. Det går att smälta i kastrull på låg värme. Rör sedan ner ostsmeten i en köksmaskin med degkrok eller flatvisp. Låt svalna något.
Vispa ner ägg och vispa ihop med osten, vispa sedan ner vätskan.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Blanda ihop allt till en deg och låt svälla i 10 minuter.
Lägg degen på ett bakplåtspapper (inte smörpapper) och ett gladpack ovanpå. Kavla ut degen till 3-4 mm.
Ta bort gladpacket och lägg en tallrik ovan degen och skär runt med kniv. Ta bort överflödig deg.
Grädda därefter bottnarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och lägg på tillbehören.
Först tomatsås, sedan halva mängden ost sedan ingredienserna och sedan resterande mängd ost överst.
Sätt in pizzan igen i 10 minuter tills osten fått fin färg.