Periodisk fasta, 2 månader!

av Åse

Hej alla vänner! Nu är vi på flygplatsen och slår ihjäl lite tid, borta bra men hemma bäst och nu längtar jag ihjäl mig efter min familj!
Vi hade en toppenkväll i går och i dag har vi varit trötta!

Jag får otroligt många mail och frågor om periodisk fasta, hur det går, hur ofta jag kör etc och jag tänkte göra en liten avstämning! Jag har ätit enligt periodisk fasta i nu 2 månder! Jag är nere på en vikt jag inte haft på 3 år så nog fungerar det! Jag skippar nästan alltid frukosten och äter första målet allt från 12-16! Ofta är det hungern som styr. Jag är aldrig hungrig på morgnarna längre och tar ett glas vatten med eterisk citronolja och en kopp kaffe när jag vaknar. Min aptitreglering är så otroligt mycket bättre nu! Jag tänker mindre på mat också. Så jag tycker att det här är ett bra och naturligt sätt att äta, att inte stoppa onödig energi i kroppen allt som ofta när den faktiskt inte behöver det (jag har ju haft hull att ta av!) Detta är en bra sida om fasta
Jag har tränat dåligt sista månaden så visst fungerar PF även om man inte är jätte flitig med träningen.

Första målet för mig kan vara allt från kesoplättar till riktig mat. Att alternera energimängden jag stoppar i mig genom PF men även mängden protein och kolhydrater (ibland mer ibland mindre) har fungerat jättebra för mig. Våra kroppar anpassar sig snabbt till mängd, frekvens, fördelning så ett bra sätt att viktminska är att göra kroppen otrygg när det kommer till hur ofta och hur mycket mat den får. Har man bantat mycket och precis börjat tex med LCHF så rekommenderar jag först att man skapar en trygg kropp genom att ge den bra mat minst 3 ggr om dagen.

Man behöver inte äta lågkolhydratkost för att äta PF då man får färre insulinpåslag med PF än annars då man drar ner på måltidsfrekvensen men äter man lågkolhydratkost så har man generellt mindre hunger än när man äter mer kolhydrater och det kan vara lättare. Sedan är ju socker och mjölmat (gluten) något vi ska dra ner kraftigt på, av hälsoskäl!

Jag rekommenderar PF varmt!
Kram på Er!

20120525-180355.jpg
Gårkvällens outfit! Linne (10 år gammalt!) och byxor H&M

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

58 kommentarer

Tina 13 april, 2021 - 11:36

Hjälp!
Har börjat med 16/8 sedan 4 veckor och det funkar jättebra men har ”syndat” i helgen och vips så var vågen 1 kg plus.
Är det normalt eller är det strängt förbjudet att synda?
Tusen tack för en bra och inspirerande sida!

Svara
Lina 22 november, 2017 - 23:28

Hej! Jag gör periodisk fasta och mår prima fast har börjat dricka te med honung innan läggdags. Får extremt mycket skuldkänslor för att jag har avbrutit det. Det hjälper mig att sova. Betyder det att jag fortfarande kan äta efter 11? Eller är det lika gärna att äta frukost efter det? Jag har ju sabbat det känns det som. Mvh Lina

Svara
Catrin 5 april, 2016 - 10:49

Hej!
Gillar att läsa din blogg. Men nu har jag en fråga. Jag började med Viktväktarna för tre månader sedan och gick kanske ner 0,4 i veckan. För en månad sedan började jag även med 16:8 (som är jättebra för min mage). Fungerat jätte bra och gick också ner i vikt cirka 0,7 i veckan, MEN nu sista veckan gått ner hela 3 kilo och blir orolig att det ska vara något fel på mig. Kan det vara så att man i perioder kan få en stor viktnedgång eller om det är 16:8 som fått ordentlig effekt?

Catrin

Svara
Åse 5 april, 2016 - 11:50

Viktminskning går i sjok, ibland kan man få sådana ras, likaså kan man ha viktplatåer utan känd orsak.

Svara
deni 6 mars, 2016 - 19:49

Hej har nyligen börjat läsa mycket om Islam och blivit verkligen glad att jag hittade fasta där också. Det ör lite anorlunda för man har lite olika sk ceremonier. Man ber till Allah och man ser det på en djupare plan. Var alltid emot alla dieter men detta här var wou upplevelse jag kände mig stark och inte alls hungrig. Den dagen jag fastar känns som om jag är i en speciell bubbla av nöje och glädje skall det vara så? Eller är det min nya religiösa tro som gör allt det undrar om man kan träna den dagen? Och vilken tid på dan skulle det vara bäst. Tack för att du finns du underbara fina kvinna <3

Svara
Åse 7 mars, 2016 - 08:44

Hej! Det är många som känner sig fokuserade, energifyllda och lätta i kroppen under fastan och det är ketosenen (när kroppens ketonkroppar ökar)
Lycka till! =)

Svara
deni 7 mars, 2016 - 16:12

jag ammar nu lite och har tänkt inte komma in i ketosen eftersom det blir fasta en dag i veckan eller 2. och aldrig i följd.
oj då ketosen är inte bra fast jag ammar mest då på nätterna, barnet är på dagis och äter vanlig mat mest.
hm…
hur som helst tack för din svar skall läsa på lite mera…

Svara
Åse 7 mars, 2016 - 16:19

Alla människor ”går in och ut” ur ketos under dygnet, tex under natten. Den mängd ketonkroppar som produceras efter 20-24 h utan mat är inte farligt för varken dig eller ditt barn.

Svara
Anja 13 april, 2013 - 11:01

Hej Åse Jag har en fråga som är lite pinsam och det handlar om dålig andedräkt, jag vet ju att man kan få lite metallisk andedräkt när man är i ketos. Och när man då inte äter på morgon innan jobbet så är jag orolig att man inte har så trevlig andedräkt, hur gör du? SB12 använder jag och ibland tar jag ett tuggummi men man vet ju inte själv om man har dålig andedräkt. Jag har sett att det finns halstabletter som är sötade med stevia men under fastan ska man väl inte äta det?

Svara
MissJitterbop 4 augusti, 2012 - 09:10

Får mycket inspiration av din blogg. Ska prova PF nu få se om kilona kan släppa, tar trampat runt på samma vikt i 3 år snart och har 8-9 kvar till min målvikt. Sen när jag har råd tänker jag använda mig av din brevkurs 🙂

Ha en bra dag!

Svara
Åse 4 augusti, 2012 - 10:39

Varmt lycka till!!! =)

Svara
Daniel 4 juni, 2012 - 19:51

Periodisk fasta är grymt trevligt. 😉

Svara
Åse 5 juni, 2012 - 10:41

Bra sammanställning Daniel!

Svara
Anna B 31 maj, 2012 - 09:53

Detta var helt nytt för mig tills igår när jag läste inlägget. Jag blev så nyfiken så jag körde igång med en gång!

En fundering..

Om jag äter första målet klockan 12, för det är ju då jag har lunch på jobbet..
Andra målet strax efter 16 när jag kommer hem från jobbet..
Åker och tränar 18:30 – 20:00..
Tredje målet strax efter 20 när jag kommit hem..

Är detta allt jag ska äta då eller ska man klämma in mellanmål eller typ proteindricka också?

/Anna B

Svara
Åse 31 maj, 2012 - 10:00

Du ska äta första målet tex 12 och sista kl 20, hur du äter där emellan är ”som vanligt” du äter när du är hungrig och vad du har behov för 🙂

Svara
Katarina 27 maj, 2012 - 12:12

Har kört PF i drygt två månader och det fungerar över all förväntan! Har ätit LCHF sedan 2006 och åt PF under ett år (men visste då inte att det var PF) och nådde då min idealvikt & mådde som allra bäst. Ett planerat avsteg för två år sedan (skulle bara ta en croissant på semestern…) drog mig tyvärr in i sug-träsket & en del (förvisso små) avsteg igen och med det en viktuppgång på 5 kg. Har nu tappat 4 av dessa 5 kg på två månader och detta helt utan träning (har en sjukdom som gör att jag tyvärr inte ens kan promenera, är i princip helt stillasittande dygnet runt sedan flera år). Så jag kan intyga att PF fungerar väl även utan träning. Äter 16/8 eller 24 (1-2 dagar/v). Har mitt första mål kring 14-tiden.

Märker att magen mår riktigt bra (har IBS) av PF, den får vara ifred och blir ännu lugnare o plattare än enbart LCHF. Energin är också bättre. Och ffa har jag inga som helst tankar på mat, hunger eller sug. Det märks att kroppen mår bra av detta.

Svara
Åse 27 maj, 2012 - 12:27

Härligt att höra!! Jag kör också 24 då och då, speciellt om man fetat till det lite extra någon dag då är det ett perfekt sätt att nollställa aptit, energiöverskott etc.
Intressant att höra om IBS! Att den blir ännu bättre på PF!

Svara
Jasmine 17 april, 2013 - 09:51

Hej! Om man ska köra 24 timmar, hur rekommenderar du att man gör det? När bör man ha faste- och ätfönster? Skiljer det sig åt ifall man tränar den dagen eller inte?

Är periodisk fasta en diet eller en livsstil? Vad händer om man börjar äta frukost igen? Är det som vid andra dieter, där man går upp ännu mer i vikt när man slutar med det som man har gjort under ett tag för att gå ner i vikt?

Tacksam för svar!

Svara
Petras Undringar 26 maj, 2012 - 21:58

Periodisk fasta har verkligen blivit väldigt populärt! Har själv kört i tre månader och när jag började var det många som rynkade på näsan”hoppa över den viktiga frukosten?”. Nu är många nyfikna och frågar hur vad när?? Själv mår jag väldigt bra, äntligen får jag äta som min kropp alltid velat.

Svara
Annica 26 maj, 2012 - 20:39

Intressant med PF. Har dock inte fått upp ögonen för det förrän nu eftersom jag trodde det tvunget skulle kombineras med träning, vilket jag är dålig på… Men äter du den typ av LCHF när du har PF som du gör annars också? Kan man göra det så är det ju kanon.

Svara
Alexandra 26 maj, 2012 - 19:20

Men kan det vara så att du inte har haft orken att träna då du ätit mindre? Om man tränar morgon så bör man nog ändå få i sig ett mål ;)… intressant när man testar hur kroppen funkar dock…

Svara
Åse 26 maj, 2012 - 19:39

Nej, människan klarar sig på energin de ätit något dygn innan, problemet är när man tankat kroppen med snabb energi (inte huvudsakligen protein och fett) så tar ju energin slut fort.

Svara
Kristina 26 maj, 2012 - 17:17

Hej Åse. Är en daglig läsare av din blogg men aldrig skrivit ngt. Hittar allt från bra recept till inspiration om vikt och hälsa hos dig. Vi är många i min bekantskapskrets som läser din blogg och ofta när man bakåt eller lagat ngt så säger man….det är Åses. Jag är 30 är och har två små killar. Har gjort en viktresa på minus 25 kilo och har väll hållt det gansla så bra, med lite uppehåll för graviditeterna. I ett år nu har Jag pluggat en specialistutbildning vilket har gjort att allt vad motion försakats. Maten Jag äter är som du men Jag har mer och mer kommit ut gängorna och ätit skit på ex helger. Detta år har resulterat i ca 7 kilo plus och Jag vet mycket väl vad som behövs….maten och motionen. Men varför är det så svårt att hitta tillbaka. Mår inte bra av detta och Jag vet ju att Jag kan. Hur som helst. Tack för en super blogg. Kramar Kristina.

Svara
Åse 28 maj, 2012 - 09:34

Hej! Vad roligt att höra! Blir jätteglad!!
Klart du kan! Sätt ett startdatum, ett nytt blad som börjar skrivas på, sätt små mål – inga stora viktmål utan belöna dig med något du vill ha, något litet kanske, något för hemmet eller familjen efter bara några dagar då du hållit dig på banan. Markera upp i en kalender, allt som blir synligt för oss blir ofta lättare att hålla! Pepp!!

Svara
Sandra 26 maj, 2012 - 12:59

Hej Åse.
Jag började med lchf i början av januari och har sedan dess fått bort 27 kilo. (målet är 30)
Har kört pf senaste månaderna men nu de senaste veckorna så står jag bara still eller rentav går upp i vikt när jag äter, varför? Fuskar väldigt sällan och slutar äta direkt när jag känner mej mätt. Är även ut och springer flera kvällar i veckan. Har du något förslag på vad jag kan göra för fel? Vill ju få bort dom sista kilona.

Svara
Kristina Schöldström 26 maj, 2012 - 12:02

Hej Åse, Du ser otroligt bra ut! Kan se att den periodiska fastan gör dig gott!!
Tycker också att det är ett bra sätt för människor som kört fast och hamnat på den berömda platån. Helt plötsligt så svarar kroppen igen.

Svara
Åse 28 maj, 2012 - 09:34

Håller med, det fungerar ypperligt! Som du säger har man kört fast så är det toppen! Stor kram till dig!!!

Svara
Cia 26 maj, 2012 - 08:40

Du vet ju redan att jag tycker fastan är super, hoppas inlägget får flera att testa! Kram

Svara
irene 26 maj, 2012 - 14:53

tack…

Svara
Caritha 26 maj, 2012 - 07:26

Ett jättebra inlägg, skall testa två veckor för att se om jag kan bli av med de sista fem trivselkilona, borde fungera eftersom jag tränar nästan varje dag.

Svara
Mariann Fäldt 25 maj, 2012 - 22:21

Hej Hej. Jag kör också PF ca 4-5 dagar i veckan och det fungerar väldigt bra. Otroligt skönt att slippa fokusen på mat hela tiden och äta när man känner hunger på riktigt (inte bara sugen på något gott). Ha en trevlig helg =)

Svara
Anna 25 maj, 2012 - 22:00

Hej!!
Måste fråga har gått ner ca 7 kg
På 4 månader! Har 14 kg kvar!
Kan jag testa fastan för att gå ner lite mer effektivt!
Jag verkar ha en väldigt envis kropp!
Mvh Anna

Svara
Åse 26 maj, 2012 - 09:21

4 månader är fortfarande lite för kort tid kan jag tycka. En kvinna går i snitt ner 0,2 till 1 kilo i veckan så 7 kilo blir ju nästan ett halvt kilo i veckan! Bra jobbat!!

Svara
Anna 26 maj, 2012 - 20:48

Tack Åse för svar!

Uppskattar det oerhört mycket!

Jag mår verkligen kanon av Lchf! inga mer blodsockerfall!
Under senaste månade har jag bara gått ner 400 gr! Fuskar aldrig , över eller under äter ej!

Men jag har tappat 4 cm i midjan under sista månaden! Så det får man ju säga är ett + iallafall!

De kilo som jag blivit av med har försvunnit genom att utesluta grädde o dyl + nollning!

Det känns som om jag måste ta till drastiska metoder för att gå ner i vikt! Det var därför jag övervägde pf,

Men om sagt jag väger mig bara en gång i månade! För att inte bli allt för fixerad!
Jag hoppas på att min kropp ska vilja släppa på resterande hull lager!
Tack för en kanon sida! Du inspirerar!
Kram Anna

Verkar som jag har en grymt trög kropp som älskar varje rulad,

Svara
A-C in O.C. 25 maj, 2012 - 21:56

Intressant ämne. Men jag ser inte att du ger ett direkt svar på frågan om hur ofta du äter enligt PF per vecka – du personligen, Åse. Tror inte att det är något man ska göra dagligen, saken är ju att trixa kroppen så att förbränningen hålls i topp. Eller hur?

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 22:05

Jo, jag svarade det här ”Jag skippar nästan alltid frukosten och äter första målet allt från 12-16! ”
Det innebär att jag äter PF 16/8 nästan varje dag.
Tvärtom, förbränningen ökar vid fasta. Läs gärna på länken jag lade till i inlägget. Man har en ökning av tillväxthormon vid fasta som är fettförbränningen.

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 22:14

Jo när det gäller att trixa, det gör man genom att man inte varje dag äter enligt samma tider eller lika mycket energi, jag äter också mer kolhydrater vissa dagar.

Svara
A-C in O.C. 26 maj, 2012 - 08:10

Bra. Det var just det jag var ute efter, att man ”lurar” kroppen lite så förbränningen hålls i topp.

Svara
irene 25 maj, 2012 - 21:14

tack Åse för detta!!!!! nu är det dags….
kram irene

Svara
Gruset 25 maj, 2012 - 20:33

Hej fina Åse! Nu har även jag lite funderingar….
Hur ofta kör du med PF? Är det viktigt eller rentav bäst att köra flera dagar i rad eller går d lika bra att ta typ varannan? Hur många dagar i veckan? Alla? Det skulle va intressant att se ett exempel, typ ett matschema” el ett ”fasteschema”… Jag vill veta allt! Låter så intressant!
Kram å trevlig helg!

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 21:00

Det går att äta så hur ofta du vill! Men inte 24 timmars fasta, de gör man 1-2 ggr i veckan om man har det upplägget 🙂 (då äter man tex senast kl 19 och inte förrän 19 nästa dygn) kram!

Svara
A 25 maj, 2012 - 20:30

Vad väger du nu ? Nyfiken !

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 20:57

58

Svara
ellen 26 maj, 2012 - 01:08

Och hur lång är du?:)

Svara
Åse 26 maj, 2012 - 09:18

1,63

Svara
Sthlms tjej 25 maj, 2012 - 20:26

Fint halsband och fin outfit!! 🙂
var har du köpt halsbandet?

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 22:30 Svara
Malin Henriksson 25 maj, 2012 - 18:48

Hej igen Åse!
Vad intressant det låter. Nu har jag massor av kunskap hur jag senare ska gå bort mina gravidkilon 🙂 jag väntar just nu mitt tredje barn. Mitt äldsta är 14 år mitt yngsta 2 oxå kommer vårt tredje runt den 6 nov 🙂 jag gick på GI 25 v och gick ner 12 kg (utan att träna) och precis när jag nått min målvikt så blev jag gravid igen 🙂 !!! Det blir ju svårare och svårare att gå ner och jag är inte purung längre heller, blir 40 nu i sommar men jag känner mig oftast som 25-30 :)). Jag älskar din blogg Åse för du vet att jag får så mycket inspiration och energi 😉 sen vill jag passa på att säga att du ser så fantastiskt bra ut på bilderna och du har sån jäkla bra smak i allt. Kläder, inredning och detaljer. Ha en bra fredag. Kram :))

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 22:31

Tack söta du!! Jag är övertygad om att du kommer i fin form sen!! Lycka till med bebis! (jag har tre barn som fyller 4 nov er kanske kommer då?!! :))

Svara
Anneth 25 maj, 2012 - 18:24

Annah – fastan lägger du precis när du vill. För många är det nog enklast att fasta på morgonen som en fortsättning på nattens fasta, men visst kan du börja fastan på eftermiddagen.

Svara
Annah 25 maj, 2012 - 18:12

Själv är jag nog skeptiskt till det eftersom jag tränar så mycket. Jag är vrålhungrig på morgonen och förmiddagen. Skulle då hellre skippa äta på kvällen faktiskt. Gäller PF bara på morgonen?

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 18:19

PF är som störst i träningsvärlden så att vara hungrig på morgonen är vana först och främst. Kroppen är som sagt anpassad. Men det viktigaste är inte att skippa frukosten utan att du har en sammansatt fasteperiod på 16-24 timmar, beroende på upplägg och det kan du ha under vilka timmar du vill.

Svara
Sthlms tjej 1 juni, 2012 - 09:27

Jag håller med. Jag har alltid varit en person som behövt äta frukost direkt när jag vaknat. Har också varit van vid att vara yr och hungrig på jobbet kl 10 när jag ex ätit vanligt bröd eller gröt och äggfrukost. Med periodisk fasta klarar jag mig lätt utan mat till kl 12-13 om dagarna. Äter sen sista målet ca 18-20 beroende på hur hungrig jag är.
Konstigt ändå hur kroppen bara kan ändra sig 🙂

Svara
Åse 1 juni, 2012 - 10:04

Visst är det så! Periodisk fasta är fantastiskt!! För mig är den stora skillnaden aptitregleringen!! Som sagt jag har ätit för mycket sista åren (blir ju lätt så med lchf – energin kryper lätt upp) och det är först med periodisk fasta som jag närmar mig den vikt jag trivs bäst med!) 1 kg kvar till min målvikt 56 😉

Svara
Sthlms tjej 1 juni, 2012 - 19:47

Grymt jobbat Åse!!

Looking fab 🙂

Åse 2 juni, 2012 - 15:22

<3

Malin 25 maj, 2012 - 18:26

Periodisk fasta innebär att man äter mat under högst 8 timmar och fastar under16.
När du vill äta dina ”ätande timmar” väljer du själv!
Jag föredrar mellan 12-19.30 när jag jobbar och ca10-18 när jag är ledig
Ofta krymps de ätande timmarna eftersom jag lyssnar på min kropp och kanske inte är sugen förrän senare – kanske mellan 14-20 vissa dagar.

Svara
Åse 25 maj, 2012 - 18:39

16/8 är bara ett upplägg inom PF, finns många olika varianter 🙂 men som du säger ofta så ökar man ju fastetimmarna dels pga utebliven hunger men även för att man mår så bra och har hög energi under fastan! Love it!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.