Parma, Italien Dag 1 och 2

av Åse

OK, Italien! Första gången jag var där faktiskt! Men velat åka dit ända sedan jag var liten då min kusin alltid biladen ner dit om somrarna och jag, grön av avund såg henne pepparkaksbrun återvända 3 veckor senare 😉
Jag åkte ner dit, inbjuden av Consorzio, som är organisationen bakom Prosciutto di Parma och Parmigiano Reggiano. Vi var 25 stycken fotografer, matkreatörer och matskribenter. Ett fantastiskt inspirerande gäng! Parmaskinkan firade 50 år så det var parmafestival i staden (50 år sedan produktionsföretagen gick ihop för att försäkra god kvalitet och att skinkorna produceras på exakt samma sätt!)
Det var som ni förstår intensivt men väldigt intressant och roligt! Jag måste erkänna att jag inte förstod vilken lång tradition parmaskinkan har och vilka strikta regler som råder för skinkorna. Allt från var grisarna kommer från, vad de äter och till hur de produceras. Bara naturliga råvaror och grisarna får bra foder!
150 företag producerar parmaskinkan och det finns 4286 stycken grisfarmar!
Det intressanta tycker jag är att Italien står för 73% av distrubutionen av parmaskinka och endast 27% distruberas av andra länder! och ändå är ju parmaskinkan väldigt populär och finns överallt!
När jag anlände till Italien så mötte jag upp den norska PR ansvariga och en finsk journalist och vi fick skjuts från Milano till Parma, en restid på ca 2 timmar.
Väl där lastade vi av våra saker på hotellet, ett mysigt hotell mitt inne i Parma. Sedan gick vi iväg för att få i oss lite mat, i mitt fall blev det frukost 😉
På kvällen sammanstrålade allihop och vi intog en hejdundrande 6 rättersmeny på Al Tramezzo. Lite väl mycket skumma maträtter tyckte många av oss men de ville verkligen visa lite annorlunda maträtter.
På lördagen intog vi frukost och sedan var det dags att bege oss till den lokala produktionsområdet.
Prosciuttificio Ghirardi Onesto tog emot oss och visade oss hela produktionsledet! Så intressant! Efteråt så blev vi bjudna på bubbel och skinka 🙂
Lunchen into vi på Taverna del Castello, en borg uppe i bergen! Åh så fint det var! Så mäktigt och vi åt fantastisk mat! Jag hamnade bredvid en amerikan och några belgier, alltid trevligt att prata med människor man inte känner! Annars hängde jag mest med superduktiga kokboksförfattaren och matkreatören Louisa Lorang som är väldigt stor i Danmark och är med i diverse tv-program. Även hennes duktiga fotograf Stine Christiansen umgicks jag mycket med.
På eftermiddagen, väl tillbaka i Parma gick vi en liten sightseeing men jag, Louisa, Stine och amerikanarna lämnade och gick iväg själva för lite foodshopping och för ett glas vin på en taverna.
Kvällens middag intogs på La Forchetta som serverade outstanding mat! Så mycket gott! Jag som ALDRIG äter pasta smakade liiite grann på deras goda ravioli etc. Underbart!
Sedan bar det i väg för ett glas prosecco i byn, som sig bör! Härligt!
Vad som hände nästa dag, avhandlar jag i ett nytt inlägg! =)


 
Några av de lite speciella maträtterna vi fick första kvällen på Al Tramezzo. Galet mycket mat och jag smakade mest något litet från varje maträtt annars hade jag rullat hem 😉

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.