Panerad torsk med skolans kalla dillsås

av Åse

God morgon!

Slut på sötebrödsdagarna.
Jag ställde klockan på 6.30 i morse. Just nu är jag i semestermood och även om jag lägger mig innan midnatt så kan jag ligga och surfa i sängen, läsa etc tills klockan är 2! Jag som annars aldrig ens kollar på mobilen när jag väl lagt mig (en regel sedan måååånga år) så nu måste jag försöka styra om kropp & knopp.
Så igår släckte jag lampan innan midnatt och vaknade först vid 5:20 när maken drog till gymmet men lyckades somna om till 6.30 när klockan ringde.
Med tanke på att sommarlovsbarnen kommer sova i måååååånga timmar till så njuter jag just nu av tystnaden i huset, kaffekoppen, Nymo på TV och regnet som smattrar utanför.
Sovmorgon i all ära men tidiga morgnar är ljuvliga de också!

Jag hade ett stort paket torskfilé i frysen som jag tinade upp och valet föll på panerad torsk med dillsås, ärter och kokt potatis.
Kan vara en tio-i-topp rätt! Barnen jublade!

Just att panera utan mjöl och bröd är något som jag får många frågor om.
Jag har en hel del recept här på bloggen och i mina böcker med olika typer av panering och här kommer lite tips!

För 6 portioner (ca 1 kg) kött/fisk/kyckling använder jag följande mått för dubbelpanering (som blir godast!)

2 dl ”mjöl” (+ 1/2 tsk salt, 1 krm peppar)
2 ägg
3 dl ”bröd”

På torskfiléerna nedan har jag använt mig av fläskesvär, dvs fläsksvålssnacks! Typ sådana HÄR
Det blir perfekt tycker jag!
Men här kommer lite andra tips som ni kan använda

Som ”mjöl” kan ni använda pofiber, havremjöl, mandelmjöl, kokosmjöl
Som ”bröd” kan ni använda fläskesvär (fläsksvål snacks) malda nötter, kokos, mindre fröer, cornflakes (finns glutenfri)
Det är dessutom väldigt gott att blanda i lite riven parmesan vid tex nötpanering. Prova även att blanda i 2 msk krossad rostad lök i ”bröd”paneringen, väldigt gott till fisk!

Vill ni panera med vanligt bröd? Då tycker jag att panko är det absolut bästa istället för ströbröd!

Stekt eller friterad panerad torskfilé är ju supersmarrig men igår ugnsbakade jag faktiskt dem och det gick hur bra som helst! Jag sprayade dem med klarifierad smörspray och stekte i ugn på hög värme (250 gr + sista minutrarna med grillfunktion 300 gr)

Det är ju fantastiskt gott med potatis till, välj det om ni vill!

Vi är nog många som kommer ihåg skolans kalla dillsås som man hade till panerad fisk?
Såsen ska vara ganska så syrlig och tunn och gräddfil är ett måste! Men vill man ha den krämigare så kan man ju laborera lite med mängden.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Panerad torsk med dillsås (glutenfri lågkolhydrat)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

6 st torskfiléer
2 dl pofiber (eller annat mjöl)
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 ägg
3 dl krossade fläsksvålar (eller annat ”bröd”)
rapsolja, smör (50/50)

Skolans kalla dillsås:

2 dl gräddfil
1 dl crema fraiche
1 dl majonnäs
1 dl bostongurka
0,5 dl finhackad dill
1 msk färskpressad citronsaft
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar


Instruktioner

Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.
Lägg upp pofiber, salt & peppar i en skål.
Knäck äggen i en andra skål, vispa äggen.
Krossa fläsksvålarna och lägg i en tredje skål.
Torka av filéerna och vänd först i mjöl, sedan i ägg och till sist i fläsksvålarna.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör och lägg i först 2 filéer.
Stek i 3 minuter på varje sida i övre medelvärme. Vänd inte i tid och otid men håll koll så inte paneringen bränns.
Servera med valfritt tillbehör och den kalla dillsåsen.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Cornflakesfisk med ört- och currysås - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 13 mars, 2024 - 08:47

[…] laxnuggets med chiliaioli Panerad torsk med skolans kalla dillsås Krispig cheddarpanerad kyckling med […]

Svara
Danska Smørrebrød - tre goda alternativ - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 25 februari, 2024 - 12:50

[…] Panerad torsk med remolulade, gurka, dill, syltlök […]

Svara
Fish n’ chips med kålrotspommes och hemmagjord remouladsås | insightsbylinda 3 januari, 2021 - 17:41

[…] rätt använder jag mig av färdig sprödbakad torsk, men du kan själv göra en panering enligt följande recept från […]

Svara
Ny matta i uterummet och finbubbel en tisdag. - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 23 september, 2020 - 14:10

[…] enkelthet till favvochampagnen funkar huuuur bra som helst! Stekt lax med min goda kalla dillsås HÄR […]

Svara
Kokospanerade laxnuggets med chiliaioli - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 10 september, 2019 - 11:53

[…] sparade några hela filéer också men panerade på samma sätt. I DETTA inlägget har jag lite tips på olika paneringar som passar glutenfri […]

Svara
Parmesanpanerad kyckling och Eatery Social - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 22 augusti, 2019 - 17:28

[…] i pofiber, ägg och en mix av mandelmjöl och parmesan. SÅ gott! Mer tips på panering hittar ni i DETTA inlägget. Till dessa två utbankade filéerna hade jag: 1 dl pofiber (+ 1/2 tsk salt, 1 krm […]

Svara
Charlotta 13 augusti, 2019 - 13:55

Fiskmåndag låter konstigt i öronen för oss Göteborgare. Ingen född här eller uppåt kusten äter fisk på en måndag inte ens fryst ?!? Ses som negativt att maten inte är nyfångad och ger dålig klang till goda recept.

Svara
Åse 13 augusti, 2019 - 15:12

Hej Charlotta!

Eftersom jag älskar fisk så äter jag gärna fisk måndag till söndag!
Och eftersom jag inte bor i Göteborg utan i Helsingborg och tyvärr inte har lyxen med färsk fisk så får fryst duga och finns i mitt tycke inget bättre än att börja veckan med fisk – om än fryst.
Menar du att ingen Göteborgare äter fisk på måndagar? Vad synd!

Svara
ÅsaS 13 augusti, 2019 - 09:42

Panko är en favorit hos mig när det gäller panering. Blir så himla god och krispig yta med det.
Efter att jag hamnade i delidisken på jobbet (där vi har fisk, chark, färdiglagat och ost) är måndagar ingen fiskdag för mig. Inte när det gäller färsk fisk iaf. Möjligtvis fryst, fast det är väldigt sällan jag köper det numera.
Tidiga morgnar kan vara sköna, men inget jag längtar efter just nu. Än är det semester och tids nog blir det ”klockan i ottan”.
Sista heldagen här i Brac, så nu ska sista brännan fixas och imorgon hem till älskade Äldsta som inte kunde följa med. Inte såå synd om henne, för hon och kompisarna drar till Barcelona nästa vecka.
Kram 💕

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.