Hej!
Så var det måndag igen!
Vilken orkan det varit i natt?
Jag hade alla utemöbler med dynor liggandes kors och tvärs i hela trädgården när jag gick upp vid 6.30
Här kommer ett smarrigt recept för veckan!
Magiskt god paj på glutenfri lågkolhydratpajskal med mustig bolognese. Allas favorit!
Paj Bolognese
- Portioner: 6
Ingredienser
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
30 g smör
1 ägg
Fyllning:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller kokosolja utan smak att steka i
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 burk krossade tomater
1 krm chiliflakes
1 msk Worcestershiresås
2 msk koncentrerad oxfond
1 msk tamarisoja
1 lagerblad, smulad
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Äggstanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt, peppar
2 dl riven lagrad ost
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C.
Mixa mandelmjöl och sesamfrö i en blender till ett mjöl.
Tillsätt Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium), salt, smör och ägg och mixa ihop till en deg.
Tryck ut degen i liten pajform eller springform (Ø 20 cm). Ta gärna hjälp av en smörkniv. Nagga botten med gaffel.
Grädda skalet i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
(Degen innehåller lite överskottsfett för att den ska bli lättare att hantera. Det fettet rinner ur formen under gräddningen så ett tips är att ha en långpanna under.)
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite smör eller kokosolja utan smak.
Lägg ner nötfärsen, använd stekspaden och hacka färsen så den blir riktigt finfördelad under stekningen.
Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och låt allt puttra på medelvärme i 15 minuter utan lock så att vätskan kokar in något.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde
Fyll pajskalet med köttfärsröran och häll på äggstanningen. Strö över riven ost.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Lägg eventuellt ett ark aluminiumfolie över de sista 10 minuterna.
Notering
Per portion: 521 kcal, 30 g protein, 6 g kolhydrater, 39 g fett
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
4 kommentarer
[…] äter ni ikväll? Tror det får bli Paj Bolognese här ikväll! Något med köttfärs blir det för jag har det på upptining nu. Eller pannbiff med […]
[…] äter ni ikväll? Tror det får bli Paj Bolognese här ikväll! Något med köttfärs blir det nog. Eller pannbiff med lök? Åhhhh det kan ju vara […]
Den ser ju så smarrig ut!! Perfekt nu när höststormarna viner omkring oss
Kram Kajsa
Såå gott med köttfärspaj! Tror du man skulle kunna utesluta smöret om man kör pajen i en keramikform? Risken att botten blir saggig och blöt, om vätskan inte har nånstans att ta vägen, tänker jag.. Eller är det en fördel att använda springformen, även om den är något större..? Paj är ju en smidig allt-i-ett-rätt, vilket jag tycker är kanonbra!
Ja du, blåst har det gjort här också! Och regnat natten igenom. Men jag har sovit som en klubbad säl ändå, konstigt nog.
Nähäpp, byta om och snart fara till stallet, vilket är det bästa med måndagar!
Kram 💕