Paj Bolognese

av Åse

Hej!

Så var det måndag igen!
Vilken orkan det varit i natt?
Jag hade alla utemöbler med dynor liggandes kors och tvärs i hela trädgården när jag gick upp vid 6.30

Här kommer ett smarrigt recept för veckan!
Magiskt god paj på glutenfri lågkolhydratpajskal med mustig bolognese. Allas favorit!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Paj Bolognese


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
30 g smör
1 ägg

Fyllning:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller kokosolja utan smak att steka i
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 burk krossade tomater
1 krm chiliflakes
1 msk Worcestershiresås
2 msk koncentrerad oxfond
1 msk tamarisoja
1 lagerblad, smulad
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Äggstanning:

3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt, peppar
2 dl riven lagrad ost

 


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C.
Mixa mandelmjöl och sesamfrö i en blender till ett mjöl.
Tillsätt Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium), salt, smör och ägg och mixa ihop till en deg.
Tryck ut degen i liten pajform eller springform (Ø 20 cm). Ta gärna hjälp av en smörkniv. Nagga botten med gaffel.
Grädda skalet i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
(Degen innehåller lite överskottsfett för att den ska bli lättare att hantera. Det fettet rinner ur formen under gräddningen så ett tips är att ha en långpanna under.)
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite smör eller kokosolja utan smak.
Lägg ner nötfärsen, använd stekspaden och hacka färsen så den blir riktigt finfördelad under stekningen.
Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och låt allt puttra på medelvärme i 15 minuter utan lock så att vätskan kokar in något.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde
Fyll pajskalet med köttfärsröran och häll på äggstanningen. Strö över riven ost.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Lägg eventuellt ett ark aluminiumfolie över de sista 10 minuterna.

Noteringar

Per portion: 521 kcal, 30 g protein, 6 g kolhydrater, 39 g fett

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Omelett med julskinka och utemöblemang! - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 2 december, 2019 - 14:26

[…] äter ni ikväll? Tror det får bli Paj Bolognese här ikväll! Något med köttfärs blir det för jag har det på upptining nu. Eller pannbiff med […]

Svara
Omelett med julskinka och tankar om utemöbler - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 2 december, 2019 - 11:29

[…] äter ni ikväll? Tror det får bli Paj Bolognese här ikväll! Något med köttfärs blir det nog. Eller pannbiff med lök? Åhhhh det kan ju vara […]

Svara
Bland Kastruller och Vinglas 17 september, 2019 - 21:10

Den ser ju så smarrig ut!! Perfekt nu när höststormarna viner omkring oss
Kram Kajsa

Svara
ÅsaS 16 september, 2019 - 16:02

Såå gott med köttfärspaj! Tror du man skulle kunna utesluta smöret om man kör pajen i en keramikform? Risken att botten blir saggig och blöt, om vätskan inte har nånstans att ta vägen, tänker jag.. Eller är det en fördel att använda springformen, även om den är något större..? Paj är ju en smidig allt-i-ett-rätt, vilket jag tycker är kanonbra!
Ja du, blåst har det gjort här också! Och regnat natten igenom. Men jag har sovit som en klubbad säl ändå, konstigt nog.
Nähäpp, byta om och snart fara till stallet, vilket är det bästa med måndagar!
Kram 💕

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.