Skriv ut

Paj Bolognese

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
30 g smör
1 ägg

Fyllning:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller kokosolja utan smak att steka i
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 burk krossade tomater
1 krm chiliflakes
1 msk Worcestershiresås
2 msk koncentrerad oxfond
1 msk tamarisoja
1 lagerblad, smulad
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Äggstanning:

3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt, peppar
2 dl riven lagrad ost

 


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C.
Mixa mandelmjöl och sesamfrö i en blender till ett mjöl.
Tillsätt fiberhusk, salt, smör och ägg och mixa ihop till en deg.
Tryck ut degen i liten pajform eller springform (Ø 20 cm). Ta gärna hjälp av en smörkniv. Nagga botten med gaffel.
Grädda skalet i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
(Degen innehåller lite överskottsfett för att den ska bli lättare att hantera. Det fettet rinner ur formen under gräddningen så ett tips är att ha en långpanna under.)
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite smör eller kokosolja utan smak.
Lägg ner nötfärsen, använd stekspaden och hacka färsen så den blir riktigt finfördelad under stekningen.
Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och låt allt puttra på medelvärme i 15 minuter utan lock så att vätskan kokar in något.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde
Fyll pajskalet med köttfärsröran och häll på äggstanningen. Strö över riven ost.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Lägg eventuellt ett ark aluminiumfolie över de sista 10 minuterna.


Notering

Per portion: 521 kcal, 30 g protein, 6 g kolhydrater, 39 g fett