Nötfärsbiffar med löksås och kålrotspytt

av Åse

God morgon!
Jag är i jobb i Stockholm i dag, BURR vad kallt!
Ögonlocken känns tunga, lite sol nu hade suttit fint!  Iofs såg jag solen ovan molnen i dag, jag är glad för det lilla 🙂
Apropå sol, hittade en för mig ny hälsobutik online i går! Nu3 heter den. MASSOR av bra hälsoprodukter! Jag använder själv Pure Pharmas D3 (Deras Magnesium och Omega 3 också). D-vitamin behövs verkligen nu denna mörka årstiden!
De hade bra pris på ekologiska chiafrön! Ett litet morgontips!
1-6-kg-nu3-chiafroen-ekologiska-2-x-800-g-65321-8484-12356-1-productbig
Det har tagit mig några år att hitta till den kosten jag äter i dag. Vad jag menar är att vi har ju alla olika känsligheter och behov när det kommer till livsmedel och fördelningen av makronutrienterna (kolhydrater, fett och protein)
En stor bov i min kost som viktväktare förutom den fettsnåla kosten var faktiskt potatis. Jag ÄLSKAR potatis i alla former och jag personligen har nästan svårare att sluta äta potatis om det är framdukat än om det skulle stå en skål med smågodis.
Jag äter gärna en potatis på t.ex. buffé för där vet jag att jag nöjer mig med en och en skapar inget mer sug i min kropp, men lägger jag upp tre potatisar och grytan står på bordet då har jag snart ätit både 5 och 6 och sen fortsätter jag med annat – potatis väcker verkligen sockersuget i mig!
Hur som haver, jag älskar husmanskost och för mig fungerar rotfrukter bra som substitut, det skapar inga problem i min kropp. Men det är generellt i små mängder jag äter det och kanske 1 gång i veckan.
Favoriten är kålrot som inte ens är en rotsak utan en ört och väldigt låg i kolhydrater och stärkelse (4.6 kh jämfört med potatisens 15.5).
Kålrot kan användas i mycket som potatis.
I går blev det därför nötfärsbiffar på naturbeteskött, löksås och kålrotspytt.
Önos har en sockerfri lingonsylt men den innehåller sötningsmedlet aspartam. Jag mosar själv frysta lingon i kastrull, hettar upp och vispar ner lite conjacrot redning och sötar med någon droppe Steviadroppar.
01122014-012A3645
01122014-012A3647
01122014-012A3649
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Nötfärsbiffar med löksås och kålrotspytt


Ingredienser

Biffar

 • 800 g nötfärs
 • 1 ägg
 • 1 dl grädde eller vatten
 • 1 msk oxfond
 • 2 tsk salt
 • 2 rm vitpeppar

Pytten

 • 1 kålrot
 • buljong
 • salt, vitpeppar

Löksås

 • 2 gula lökar
 • smör att steka i
 • 4 dl grädde
 • 2 dl mjölk
 • 1 köttbuljong
 • salt
 • peppar
 • soja

Instruktioner

 1. Blanda ingredienserna till biffarna. Forma biffar och stek i smör tills de fått fin färg. Lägg över i ugnsform.
 2. Skala kålroten och skär i 1 cm bitar (pytt). Koka upp i buljong i ca 5 minuter. Häll bortvattnet i ett durkslag och lägg över pyttet i en stekpanna med smör. Stek pyttet på medelstark värme till kålroten är mjuk och fått fin färg. Smaka av med salt och vitpeppar.
 3. Skala löken och skär i tunna skivor. Fräs mjuka i smör, de ska inte få färg utan tills de är genomskinliga. Häll grädden och mjölk över och lägg ner bulkong. Låt sjuda i 10 minuter och smaka av md salt, peppar och soja. Häll över biffarna vid servering.

Nutrition

 • Serving Size: 6

 
 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Veckomeny 1 för Viktminskning LCHF / Lågkolhydratkost - 56kilo - Inspiration, Recept och Livets goda! 11 januari, 2016 - 14:08

[…] handflata mörkgröna grönsaker eller blomkål. Lagom mängd sås att ta är ca 0,5-0,75 dl. alt. Nötfärsbiffar med löksås och […]

Svara
Malin Henriksson 3 december, 2014 - 10:26

Ser fantastiskt gott ut. Muuuuums 🙂

Svara
Amanda Dahlqvist 2 december, 2014 - 22:45

Den ska jag testa till helgen med ICA:s nya ”grönhydratspytt”.

Svara
Anita 2 december, 2014 - 21:59

Ser jättegott ut! 🙂

Svara
Hanna 2 december, 2014 - 16:24

Hej Åse! Tack för en alltid lika inspirerande och härlig blogg. Gillar verkligen ditt sätt att tänka kring kost. Ser framemot din nya bok! Tänkte höra med dig eftersom du skrivit om kosttillskott här i inlägget, vet du något om att äta extra zink? Hur ”behövligt” det är? Vet ju att många som tränar mycket ofta äter zink och magnesium. Kram Hanna.

Svara
Hannah 2 december, 2014 - 12:30

Ser helt underbart gott ut, måste provas någon dag!
Känner samma som du för potatis, visste redan innan jag började att jag skulle sakna potatisen. Har inget sug efter kakor eller andra sötsaker men potatis i alla dess former. Ska försöka bli bättre på att äta andra rotsaker så kanske det lugnar sig och när jag nått min målvikt testa och se mer exakt hur kroppen reagerar på just potatis.
Sen måste jag säga att du har en helt underbar sida här, har tappat 20 kilo nu sen i somras och det hade aldrig gått så lätt om jag inte hittat till dig. Så tack! 🙂

Svara
Maria Nordström 2 december, 2014 - 11:11

Ser fantastiskt gott ut

Svara
Anna Carlsson Hultberg 2 december, 2014 - 11:09

mums 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.