Min godaste Janssons Frestelse

12 december, 2018

Åh denna doften, doftar magiskt!
Jag älskar Janssons! Har en hel del olika recept här på bloggen som är låga i kolhydrater och här kommer ytterligare ett!
I detta receptet så har jag valt 50% kålrabbi och 50% potatis.
Vill man ha den klasssiska varianten med enbart potatis så tar man det!
Och vill man använda enbart kålrabbi tex med kålrot så gör man det =)

Min kostfilosofi innebär ju att dra ner på kolhydraterna och det kan man göra på många olika sätt.
Ett enkelt sätt är att använda sig av mer grönsaker som är låga i kolhydrater i maträtter. Så gör jag ofta här hemma.
Det ena behöver inte utesluta det andra tex man behöver inte ersätta alltid man kan blanda för att på så sätt komma ner i mängd kolhydrater men samtidigt göra maträtten mer näringsrik.

Kålrabbin blir väldigt bra i Jansson!

Varva kål/potatis, stekt lök, ansjovis och avsluta med kål/potatis och gräddstanningen. Lite gott smör i tunna skivor över, strö mandelmjöl eller ströbröd över

Hemligheten i min jansson är tre saker:

Smörstek löken innan så blir den inte så besk.
Använd 50% creme fraiche och 50% grädde, jag gillar syrligheten det ger (passar speciellt ihop med fiskrätter) och krämigheten så klart.
Tillaga på relativt låg värme under lång tid så kommer smakerna fram och den blir så där fantastisk karamellig och GOD!

YUUUUUUUUM!!

 

 

Man äter nog inte så mycket Jansson, är ju så mäktigt. Detta receptet är räknat på 14 portioner då får man ut en portion likt ovan.

Skriv ut
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon

Min godaste janssons frestelse


  • Författare: Åse
  • Portioner: 12-14 1x
Scale

Ingredienser

600 g fast potatis
600 g kålrabbi
2 stora  gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
3 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
salt, peppar
mandelmjöl eller ströbröd
tunna skivor smör


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr
Smörj en form med smör.
Skala kålrabbin och potatisen, strimla i 7-8 mm stavar. Koka kålrabbin i lättsaltat vatten i ca 7 minuter (om kålrot används istället för potatis, låt kålroten koka med kålrabbin).
Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt. Blanda kålrabbi och potatis.
Skala och skiva löken tunt och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Varva sedan kål/potatis, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kål/potatis i botten och överst. Salta och peppra på varje lager.
Vispa ihop creme fraiche med grädde och spadet från burkarna ansjovis.
Häll över gratängen så att potatisen/kålen nästan täcks. Rör lite med en gaffel så att vätskan kommer ner till botten.
Strö mandelmjöl eller ströbröd över och hyvla tunna skivor smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 2 timmar, lägg över aluminiumfolie om den ser ut att få för mycket färg.

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


13 kommentarer

Årets första jultallrik! - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 16 november, 2020 - 11:37

[…] Blev AKUT sugen på Jansson så denna härligheten hade stått och puttrat i ugnen i hela 2,5 timme! Då blir den som bäst! Igår körde jag på enbart potatis men mitt recept jag brukar göra innehåller 50% kålrabbi. Ni hittar mitt smarriga recept på Jansson HÄR  […]

Svara
Helen 13 december, 2018 - 16:15

Låter som en toppen JANSSONS, så denna får det bli 🙂
Har en fråga, har för mig att du har en Sous vide, undrar vilket märke du har?
Ha en bra kväll
Mvh Helen

Svara
Åse 13 december, 2018 - 16:25

Hej! Jag har en Anova! Nöjd!
Njut av kvällen!

Svara
Ann-Sofie 12 december, 2018 - 21:54

Lchf i all ära. Men Janssons måste bara göras som original!

Svara
Åse 12 december, 2018 - 22:09

Blev verkligen perfekt med 50% potatis och 50% kålrabbi – smakade precis som 100% potatis men fräschören från kålrabbin lyfte hela rätten!

Svara
Ewa Heller Ekblad 12 december, 2018 - 21:40

Äse, kan man utesluta potatisen helt ur receptet tror du?
Kram från Ewa

Svara
Åse 12 december, 2018 - 22:11

Hej Ewa! japps det skriver jag också i inlägget att man kan =) Jag har redan ett recept här på enbart Kålrabbi, HÄR ät det: http://www.56kilo.se/janssons-frestelse-pa-lchf-vis/
KRAM

Svara
Eva 12 december, 2018 - 20:12

Vi har börjat göra Jansson med rättika. Funkar utmärkt det med. Ska testa kålrabbivarianten vid tillfälle!

Svara
Åse 12 december, 2018 - 20:15

Ja det gjorde jag förr (har recept här) men kålrabbi blir bättre, tycker jag 🙂 Prova vetja!

Svara
Eva Gustafsson 12 december, 2018 - 20:56

Vi har blivit ombedda att ta med oss Jansson till julaftonskalaset med tjocka släkten. Kanske läge att smyga in en sån här variant 😉 Ett år bjöd vi på rättiksgratäng till påskalammet. Alla tyckte att det var en ovanligt god potatisgratäng – haha

Svara
Åse 12 december, 2018 - 22:15

haha ja prova!
Jansson på enbart kålrabbi är grymt god men om man är en Janssonfantast så kan jag lova dig att de INTE kommer märka av kålrabbin i detta receptet. Min man är Janssonfantast och varit på tre Julbord senaste dagarna och han hävdade att detta var det den gooooodaste Jansson han smakat och då visste han inte om att det var 50% kålrabbi i hehe 😉

Svara
Barbro 12 december, 2018 - 18:18

Spännande med kålrabbi.Får nog testas vid något tillfälle när jag själv hemma.Annars gör jag en sallad med den i.
Ha en fortsatt bra onsdag..

Svara
ÅsaS 12 december, 2018 - 17:30

Jansson är ju såå gott! Den gör mamma till vårt julbord varje år. En hyfsat stor sats, så jag kan äta resterna till både lunch och middag resten av julhelgen. 😂 Men hon kör på ”det gamla hederliga viset” (potatis) efter mormors recept.
Själv har jag kladdat med tryffel idag.. Återstår att se om det blev bra. Kladdigt värre med kakaosmör och kokosolja. Smeten var god iaf – lakrits! 🖤
Snart dags att ta itu med middagen, vad det nu kan tänkas bli.
Kram och trevlig lillördag! 💕

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.