Hej på er och trevlig andra advent 🌟
Har ni några roliga planer?
Här har vi tagit sovmorgon och är nu på väg till lägenheten för att börja med målningen – äntligen!
Just nu är det lite för få timmar på dygnet. Längtar till Januari, haha! INGET är inbokat som det ser ut nu och jag ska göra mitt bästa för att ha en tom kalender.
Vi var på julfest i fredags hos våra vänner Emma & Jens och jag gjorde min goda Jansson och den blev väldigt uppskattad! Kul, jag tycker själv att den är galet god!
Istället för potatis:
Vill man inte ha potatis så kan man ta kålrabbi och kålrot, det blir en bra kombo. (Koka kålrabbin och kålrot i lättsaltat vatten i ca 8 minuter, låt ånga av sedan)
Jag strimlar potatisen i min Kitchen Aid med skiva för att strimla grönsaker.
Jag väljer alltid Grebbestads ansjovis och Ejderns orökta kaviar efter tips från Leif Mannerström.
Ansjovisspadet vispas ihop med grädden.
Varva potatis, lök och ansjovis – potatis i botten och toppen.
Jag råkade vispa grädden lite för mycket , det går bra ändå men det lägger sig lite på ytan.
Det räcker alltså bara att grädden vispas/blandas ihop snabbt med kaviar och ansjovisspad.
Skjuts in i ugnen!
Hoppas det smakar!
Vi tycker den blir supergod.
God och krämig JANSSONS FRESTELSE
- Portioner: 10-12
Ingredienser
1200 g fast potatis
3 stora gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
6 dl vispgrädde
2 msk orökt kaviar
salt, peppar
Ströbröd
tunna skivor smör
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Smörj en form med smör.
Skala potatisen, strimla i 7-8 mm stavar.
Skala och skiva löken tunt och stek mjuk i smör tills den är genomskinlig. Salta och peppra något.
Varva sedan potatis, lök och ansjovis i en smord gratängform. Potatis i botten och överst. Salta lite och peppra på varje lager.
Vispa ihop grädde, kaviar och spadet från burkarna ansjovis.
Häll över gratängen så att potatisen nästan täcks. Rör lite med en gaffel så att vätskan kommer ner till botten.
Strö ströbröd över och hyvla tunna skivor smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 1,5 timme, lägg över aluminiumfolie om den ser ut att få för mycket färg.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
8 kommentarer
[…] Senaste Pestobakad lax med fetaost och bacon Festkläder till Jul & Nyår Saffransbakad lax med fänkål MATJESRÖRA till Julbordet Lax i ugn med kall räk- och dillsås Saftiga JULKÖTTBULLAR Kryssning med Celebrity Ascent Den perfekta JULSKINKAN – så saftig och mör! Anna 50 år! God och krämig JANSSONS FRESTELSE […]
Har alltid lite Kaviar i Jansson , kan det vara anledning till att alla tycker att den är ovanligt god. Sedan har vi alltid rödbetor till många har varit skeptiska men efter att provat tyckt det var gott.
Är det fast potatis eller mjölig du använder?
Supergott
Kaviar i Jansson? Låter spännande. Det ska jag också testa.
Så kul o testa nytt…😀
Jag gjorde tjocka revbensspjäll i crock potten igår. 6,5 timme. Oj oj va gott.
Önskar er fortsatt fin andra advent. 🕯️
Ingen jul utan jansson men spännande med kaviar i så det kommer jag att tests-idag har vi gjort köttbullarna ialla fall.
Ha en fortsatt fin andra advent..vi ska strax värma oss med lite glögg.
Janssons är ett måste på julbordet 😋 Aldrig hört om kaviar i, måste testas. I vilket steg tillsätter du det? Med grädden och spadet?
God Jul och tack för allt gott du delar 🎄
Hej! Den ska ner med grädden! Jag lägger till det 🤗 God Jul!!🎄