Mandelkaka med citron och kanel (glutenfri, mejerifri)

26 mars, 2021
Annons / Reklam för Bodystore

Hej hej på er!

Hoppas ni har en fin start på fredagen! Det har jag =) Sitter med portabelt kontor (dator och mobil hehe) hos min frisör MalinNo.27 i stan. Solen lyser och det är VÅR i luften!
Precis vad jag behöver, jag har varit så oinspirerad och uttråkad ett bra tag nu 🙁

I förrgår så bakade jag och Juni den här goda kakan som jag hittade i senaste Buffé!
En Mallorkinsk klassisk Gató de Almendras.
Den blev SÅ god!! En perfekt lågkolhydratkaka om man använder tex Nick’s Ute like sugar istället för strösocker, men vill man hellre ha annat som riktigt socker så tar man det!
Och vet ni, detta är en bra bas för en glutenfri, mejerifri lågkolhydratkaka – variera er med att tex skippa kanelen och ha kardemumma elller pepparkakskryddor i. Eller skippa helt och ha i vanilj.
Bodystore där jag beställer det mesta i kosttillskott och hälsosammare alternativ har just nu 20% på ett köp över 399 :-! Så passa på och köp hem lite! HÄR

Jag mätte upp äggen så blev 7 ägg då mina inte var så stora = 400 g ägg (med skal)

Finriven ekologisk citron – alltså doften! jag är tokig i citrus! Kanske inte kommer som en surprise? =)

Smeten ska vispas ihop riktigt luftigt! Missa inte det =)

 

Mandelmjölet går i sist, tänk på att inte ha vispen igång på full effekt för annars ät risken stor att ni har mandelmjöl i halva köket 😅

Häll i smord form!

Obligatoriska slickepottslicket efter bak 🤩

Skjuts in i ugnen! I mitten av ugnen ska den in och jag sätter ett bakplåtspapper över efetr ca 25 minuter för att inte kakan ska få för mycket färg. Sedan är det viktigt att man känner i mitten av kakan när tiden är ute så att den verkligen är klar, kakan ska inte vara ”wobbly” heller när man rör på formen utan stilla.

Den fick TIO poäng av TIO i vår familj! JÄTTEGOD! En fantastiskt god mandelkaka!

Prova detta hörni! Blir en perfekt påskkaka!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Mandelkaka med citron och kanel (glutenfri, mejerifri)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 10-12 1x
Scale

Ingredienser

6 stora ägg, ca 400 g
3,5 dl socker ett sötströ (tex Nick’s Use like sugar)
1,5 tsk malen kanel
1,5 msk finrivet citronskal
300 g mandelmjöl
florsocker eller finmalet sötströ att pudra över


Instruktioner

Sätt ugnen på175 g.
Vispa ägg och sockert fluffigt med elvisp.
Tillsätt kanel och citronskal och vispa ihop. Häll ner mandelmjölet och vispa ihop.
Häll smeten i smord ugnsform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper när kakan har fin färg, så den inte bränns.
Känn med en sticka i mitten av kakan så den verkligen är klar.
Låt svalna och pudra över florsocker/pulvriserat sötströ och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


10 kommentarer

Cecilia 6 april, 2021 - 14:17

Hej Åse!
Jag gjorde mandelkakan igår.
Jättegod! 😊
Kram

Svara
Therese 5 april, 2021 - 09:32

Jöttegod kaka! Tror du den skulle kunna användas som tårtbotten?

Svara
Åse 5 april, 2021 - 10:13

Absolut! Och även i en tiramisu istället för kex!

Svara
Nancy 30 mars, 2021 - 19:39

Hej Åse!
Åh så god den ser ut, denna kaka ska jag baka men är det helt säkert att det inte ska vara smör eller bakpulver i?
Kram!
Nancy

Svara
Susanne Karlsson 30 mars, 2021 - 12:59

Tar du lika mycket sötströ som det skulle varit socker? Alltså 3,5 dl?
Hälsningar Susanne

Svara
Åse 30 mars, 2021 - 13:40

Hej! Yes! Så länge ersättningen motsvarar 1:1 så tar man samma mängd.

Svara
Susanne Karlsson 30 mars, 2021 - 20:08

Tack, och tack även för en väldigt bra blogg med många bra recept i 😀

Svara
Charlotta 27 mars, 2021 - 12:39

Blir den så hög o fin utan bakpulver?
Ser så god ut, den ska jag absolut testa.

Svara
Åse 27 mars, 2021 - 12:39

Yes!

Svara
ÅsaS 26 mars, 2021 - 18:10

Slickepottsslicket är ju bland det bästa med hela baket! Jag vet att kidsen här har vevat ihop både sockerkaks- och chokladbollssmet bara för det där slicket 😂
Hur var det med mandelmjöl nu, vilket märke är ”bäst”?
Kram och njut helgen! 💕

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.