Måndagspladder

av Åse

God morgon!
Har du en bra början på veckan!? Här är det självklart lite trött i dag men det är bara fysiskt, jag är full av energi annars!
I veckan funderade jag mycket på det här med kontroll. Hur kontroll är något bra, framför allt när det kommer till hälsa och att nå sina mål men jag kan även känna och tycka att kontroll kan stjälpa. Givetvis är ordet balans det som passar bäst in här.
Om vi inte har någon kontroll alls då blir det oftast bara kaos och pannkaka av allting. Så en viss kontroll är viktigt vid tex viktminskning eller träningsmål etc.
Som vanligt så utgår jag alltid från mig själv och som jag skrivit många gånger så lär jag saker om mig själv fortfarande och min resa är inte klar. Saker faller på plats för mig också allt eftersom.
Jag har ju insett att jag är en sådan som inte kan ha för mycket kontroll för då slår jag bakut till slut. Vi kan ta kosten som ett exempel:
Under så många år så var jag helt utan kontroll när det kom till mitt eget förhållande till mat. Jag visste att jag överåt och det kompenserade jag med att underäta och jag hade verkligen ingen koll längre på hur man ska äta för att må bra och för att på ett balanserat och sunt sätt gå ner i vikt. 
Jag hittade ju sedan Viktväktarna som med sina verktyg på något sätt gav mig för mycket kontroll. Det vägdes och räknades konstant men det jag fick, var ju ett bevis på att man kan äta god mat och ändå gå ner i vikt. Nu fungerade ju inte VV så bra på mig i det långa loppet då jag alltid var hungrig på grund av obalansen mellan kolhydrater och fett.
Med LCHF/Lågkolhydratkost fortsatte jag med mitt kontrollbehov. Det räknades kolhydrater och kalorier också för den delen. 
Mitt wakeup call var när vi åkte till Mallorca och jag insåg att jag inte behövde räkna för att göra bra val och det där är något märkligt som jag pratat med Anna Hallén om.
Jag fungerar som bäst utan kontroll, när jag inte tänker för mycket på hur mycket jag äter utan bara är lämnad åt mitt eget sunda förnuft. Därför räknar jag varken kalorier eller kolhydrater och det finns inga förbud för mig. Jag äter ”allt” men jag gör val och är medveten om konsekvenserna i stället.
Äter jag för mycket frukt, då blir jag hungrig.
Äter jag för mycket fet mejeri (Japp! Mager mejeri triggar mig mindre men är ju inte gott!) så överäter jag.
Äter jag för stor mängd gluten så får jag förkylningssymtom och blir svullen och trött.
Äter jag mycket ägg så håller jag bra och lång mättnad och så är det ju så förbaskat gott!
Äter jag färre gånger per dag så blir jag mindre sugen och matfokuserad (Äter oftast 2 ggr)
Osv.
Att radera ut allt ”Kan man äta det…?” och i stället fundera på ”Kan JAG äta det om jag vill nå mina mål” – ”Hur mår JAG om jag äter si eller så här” Det är A och O tycker jag.
Att ge upp kontrollen och våga lita på sitt eget sunda förnuft och att kroppen talar om ifall du gör rätt eller fel kan vara riktigt bra för många tror jag.
Nåväl, det var bara lite måndagspladder från mig! 😉
Jag håller förresten på att omstrukturera lite i arkivet. Vad man inte får glömma är att denna bloggen har 11 år på nacken, arkivet är stort och var länge ostrukturerat och det är ett HÄSTjobb att börja sortera om recept etc, så jag gör så gott jag kan.
Detta är ju ingen receptblogg så man kan inte ha förväntningar på att det ska vara perfekt organiserat. Man får helt enkelt ta bloggen som den är och den växer och förändras med mig 🙂
I morgon tisdag ska jag träffa min nya PT. Jag har ju gått helt tillbaka till mitt gamla gym Aktiverum nu och trivs jättebra och jag känner att jag behöver lite extra pepp där så på tisdag ska jag träffa Therese. Tar nog bara 2-3 st 30-minuters timmar, mest bara för att få lite pepp och genomgång av maskinerna, övningar etc.
Min fd PT Erica arbetar ju på Nordic Wellness (KRAM till dig!)
IMG_8418
 
 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

11 kommentarer

HelenaB 7 april, 2014 - 23:14

Jag räknar eller mäter inte heller det jag äter längre. Men jag väger mig varje dag. Jag blir av någon anledning stressad av att inte väga mig. Det spelar mindre roll vad vikten är men om jag går upp en period så skärper jag till intaget ett par dag så att jag går ner igen. Men i stort sett äter jag när jag är hungrig och inte annars. Kör bara kokosoljekaffe till frukost. Äter i princip bara ägg 2 dagar i veckan övriga dagar äter jag lchf också med mycket grönsaker.

Svara
Sara Olofsson 7 april, 2014 - 21:12

Haffa dig, ja det ska jag göra!
Man vill ju inte störa när kändisar är privata
Mange e grym han e cool.
Ja jag gillar de flesta på gymmet Aktiverum är bäst tycker jag

Svara
Popprinsessan 7 april, 2014 - 20:33

Grymt bra formulerat! Som vanligt! Du är en sådan inspiratör, oavsett vad man väljer att äta efter.
Kram

Svara
A-k 7 april, 2014 - 18:43

Hej,
Äter du enligt 5:2 också, har för mig att du gör det? Hur gör du dem dagarna, räknar du kalorier eller hur gör du?
Tack för en bra blogg

Svara
Åse 7 april, 2014 - 18:49

Nej jag räknar ALDRIG kalorier. Min periodiska fasta består i att jag förlänger nattfastan x antal timmar.

Svara
Sara 7 april, 2014 - 17:53

Åhhhh din stackare du ska ja PT
med Tessan! Ja hon är lika grym som sina biceps!
Men iaf kul att du kommer till aktiverum, då får jag o tränaren Magnus LArsson lite stöd kring synsätt o livsstil kring lchf.
Då ses vi säkert snart ha det underbart!
Med vänlig hälsning, Sara Olofsson

Svara
Åse 7 april, 2014 - 18:05

Yes! Hon är vald med omsorg 😉 du får haffa mig när du ser mig! 🙂 Magnus har jag tränat lite med tidigare.

Svara
Ulrika 7 april, 2014 - 14:21

Bra skrivet! Det är viktigt att vara ödmjuk mot sig själv och inse att alla är olika och det gäller att hitta sin balans eller sin personliga” bränsle blandning”

Svara
Erika 7 april, 2014 - 12:29

Kram till dig med Åse!
Så fantastisk kul att få följa din resa genom bloggen. Lycka till med träningen, du kommer greja det galant! 😀 KRAM!

Svara
Helena 7 april, 2014 - 12:22

Här har du ett räknande kontrollfreak. Har försökt att släppa räkningen, men genast så överäter jag. (Har länge/alltid haft problem med avsaknad av mättnadkänsla.) Önskar att jag kom till samma insikt när det gäller maten som du. Var det något särskilt som hände på resan som gjorde att du hittade rätt?

Svara
Åse 7 april, 2014 - 12:24

Nyckeln var absolut främst lågkolhydratkosten för med kosten fungerade mättnad och hunger bättre. Efter det har det nog handlat om att våga släppa kontrollen och inse att det går bra utan superkontroll.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.