Som ni vet så är ju detta i särklass det bästa jag vet!
Vi har ju som tradition att mamma bjuder på kåldolmemiddag varje år, blir oftast i mitten/slutet på oktober, ljuvlig tradition!
Mammas kåldolmar finns med i min andra bok LEV GOTT (Säljs inte längre) och några av er efterlyste receptet så här kommer det!
I går var jag ynklig i soffan, däckad av förkylning och blev akut sugen på kåldolmar haha! Fast klockan var 19 så det blev en halv ostkorv istället 😅
Nu när jag lägger upp detta receptet blir jag ju farligt sugen på ”kålisar” ikväll! Hmmmmm! 😉
Mamma gör sina med ris men detta receptet är med alternativ: Stekt vitkål är ju såååååå gott i! Annars fungerar ju potatis (gärna kall så den är hög på resistent stärkelse och kokt mosad blomkål är också perfekt.
Här kommer mina sockerfria recept på pressgurka och lingonsylt (👈🏻 länkar)
Skriv utMammas kåldolmar
- Portioner: 6-8
Ingredienser
2 vitkålshuvuden eller savoykålshuvuden
2 dl stekt vitkål eller 2 kokta mosade potatisar/blomkål
800 g blandfärs
2 gula lökar
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 ägg + 1 äggula
4 msk kalvfond (konc)
4 msk soja
Smör att steka i
Brunsås/Gräddsås:
Spadet från kåldolmarna
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk lingonsylt
1–2 tsk soja
salt, peppar
Instruktioner
Skär bort stocken på vitkålshuvudena och lägg dem i kokande saltat vatten. (1 tsk per
liter vatten).
Koka i cirka 15 minuter tills bladen mjuknat. Under tiden förbered om du vill ha stekt vitkål i färssmeten eller potatis/blomkål, det går så klart bra att blanda också! man har ju ofta lite kålrester kvar så synd att kasta.
Hacka löken och fräs i smör. Blanda färs med ägg, gräddmjölk, salt, vitpeppar, vitkål/pottais/blomkål
och lökfräs. Smeten ska vara rätt så lös, är den inte det så blanda i lite vatten.
Ta upp kålbladen med hålslev och låt rinna av. Skär bort de hårda mittnerverna. Lägg
en klick köttsmet på ett blad och rulla ihop till tätt paket.
Sätt ugnen på 225 gr.
Smält smöret i en stekpanna. Lägg i kåldolmarna med skarven nedåt.
Bryn dem tills de fått fin färg. Ta upp dolmarna och lägg med skarven neråt i en ugnsform.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll vätskan över dolmarna. Tillsätt kalvfond och soja. Stek dem
i cirka 25 minuter, ös då och då med vätskan som uppstår.
Ta vara på kålspadet och gör brunsås på det.
Koka upp spadet med grädde, fond och soja. Smaka av. Låt puttra ihop/ner till önskad konsistens. Red eventuellt med lite färskost.
Servera med grönsaker, brunsås, pressgurka och lingonsylt
 
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
6 kommentarer
Hej!
Är så sugen på att testa detta receptet. Men blev inte riktigt klok på om och när de ska in i ugnen?
Tack för alla dina bra recept. 🙂
Mvh Emma
Hej! Det står i receptet =)
225 gr i 25 minuter.
Aha! Det var jag som blev förvirrad. Trodde man skulle steka dem i stekpannan också. Men då är det i ugnen förstår jag nu. 🙂
Tusen tack för snabbt svar.
Hejsan, vad är det för soja du använder.
Typ Kikkoman, inte kinsesisk
Kåldolmar, det finns inte mycket som slår det. Och ja, ”mammas” är alltid godast. Och min mamma gör dem också med ris. Det är väl sedan gammalt.. 😉 De tillhör samma generation, våra mammor, så vi är väl uppvuxna på typ samma kost – husman, från grunden.
Trist med förkylning, men förhoppningsvis snabbt övergående. Har du nån ny dunderkur att tipsa om? Jag har iaf börjat med alla vitaminer och mineraler nu, för att försöka hålla allt vad sjukdomar heter på avstånd. En hel pillerarsenal som jag tar dels på morgonen, dels på kvällen. (Läste nånstans att det rekommenderades att ta vitaminer på morgon och mineraler på kvällen. Men varför fick jag aldrig fram.. Vet du?)
Ha det gott och krya på dig! Kram 💕