Så var det dags att skriva HAPPY Lillörda’ igen! 🥰
Varmt och skönt ute men nu börjar det mulna på och det ska ju vankas reeeeeeeegn!
SOMMAR i uterummet i alla fall!
Har ni några roliga planer för Kristi Himmelsfärd? Berätta gärna!
Gör ni något speciellt? Har ni traditioner kring mat?
Vi ska bara njuta hemma!
Över till detta!
Alltså detta var så galet gott så jag vet inte!?
Jag tror banne mig att det var det godaste köttet jag lagat!?
– Nästan så man bara vill äta köttet! sa Daniel när vi åt detta.
En syrabaserad marinad gör att proteinet bryts ner så jag marinerade i kylskåp i ca 4 timmar. Det blev perfekt!
Här är köttet marinerat och ska gå ner i sousvide!
Köttet torkades av och vacuumförpackades med lite färsk rosmarin och timjan. Sedan körde jag köttet på 55-56 grader i 2 timmar, det gör jag numera med kött som entrecote, enkelbiff, ryggbiff, oxfile i portionsbitar.
Sedan fick köttet vila lite på skärbräda.
Salt, peppar och sedan ner i het gjutjärnspanna med smör och olja och så får köttet sig en yta! Det ska bara ligga typ 30 sekunder tills ytan är klar. Låt vila i 5 minuter, skär sedan köttet snett men tvärs över fibrerna.
Jag har ingen sousvide!
Ingen fara!
Se till att köttet har rumstemperatur och inte kommer direkt från kylen. Torka av köttet. Salta och peppra ca 15 minuter innan du steker.
Lägg olja i en het stekpanna (gärna gjutjärn!) och lägg ner entrecôten.
Stek på hög värme i stekpanna i 2 minuter, vänd sedan.
Lägg i ca 30 gram smör, 2-3 krossade vitlöksklyftor (skal på), två kvistar rosmarin och en timjankvist och ös köttet med fettet. Låt gå i 2 minuter även på den sidan.
Ta upp på skärbräda, vila 5 minuter och skär sedan köttet snett men tvärs över fibrerna.
Dags att göra såsen som är så magiskt god så jag skulle kunna äta den med sked!
Först gör jag en bearnaise! Men använder sherryvinäger och konjak i (Tack för tips Matgeek)
Café de Pariskryddor!
Jag blandar ihop egna men det kanske finns färdig kryddblandning?
Vinägerreduktionen silas och sedan gör jag en snabb-bea med stavmixern!
Till detta serverade jag stekta champinjoner, stekt sparris och en grekisk sallad!
Här kommer receptet!
jag vet att det är många ingredienser men det är absolut inte svårt och går att förbereda stegvis!
Magiskt god marinerad Entrecôte med Café de parissås
- Portioner: 4
Ingredienser
2 skivor Entrecôte av god kvalitet med rik marmoreing
Marinad:
1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 tsk grillgrydda
1 tsk paprikapulver
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
2 tsk vitlökspulver
ca 1 tsk salt
ca 1 tsk svartpeppar
Bearnaise:
200 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök grovt hackad
1 dl vatten
1/2 dl vitvinsvinäger / sherryvinäger
4 vitpepparkorn
2 msk dragon, hackad
4 msk persilja, hackad
2 msk konjak
Café de Paris:
1 tsk paprikapulver
3/4 tsk currypulver
1 tsk salvia, torkad
1 tsk körvel, torkad
1 tsk Santa Maria franska örter eller herbes de Provence
1 krm cayennepeppar
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk dijonsenap
1 tsk tomatpuré
1 tsk Worchestershire
2 tsk citron
Salt, peppar
2 msk färsk gräslök, finhackad
2 msk färsk persilja, hackad
2 msk färsk dragon, hackad
Instruktioner
Marinera entrecoten i kylskåp ca 5-6 timmar.
Sousvida eller stek enligt instruktionerna i inlägget.
Gör såsen: Lägg hackad schalottenlök i en kastrull, häll på vatten och vinäger. Lägg ner vitpeppar, dragon, persilja och konjak. Reducera tills hälften är kvar ca 75 ml.
Häll reduktionen genom en sil och låt svalna.
Lägg äggulorna i en smal hög skål anpassad för stavmixer, häll reduktionen över.
Smält smöret på strax under medelvärme, när bottensatsen skiktats men smöret bubblar är det klart.
Sätt stavmixerhuvudet i botten på den höga skålen och börja mixa. Häll försiktigt på smöret men undvik bottensatsen, blir bearnausen för tjock kan man ta i lite bottensats.
Rör ner creme de parisingredienserna, smaka av med salt och svartpeppar och rör ner de färska kryddorna. Ta eventuellt i lite mer färska kryddor.
Servera!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
16 kommentarer
Alltså, hur gott!!!
Precis skaffat en sous vide och är såå nöjda. Har aldrig fått till entrecote tidigare och nu blev det succé. Och såsen, to die for! Tack Åse för alla dina fantastiska recept, det är nästan bara dem vi lagar nuförtiden.🤗
Vad roligt att det uppskattades! tack för fin feedback! 😍 God fortsättning på nya året!
Jag känner mig litet korkad. Men vad är grillgrytta?
Är det grillkrydda, men felstavat,?
Haha japps, tack för påpekandet, ändrar =)
Gjorde din marinad och sås nu och OJ vad gott det vart!!!! 2 minuters bea är så suveränt bra. Denna sås kommer vi definitivt göra igen. Tack!
Kul att det smakade!! Tack för feedback <3
Wow, det här ser ljuvligt gott ut! Och jag älskar också sås! 🤩 Dessvärre misslyckas jag alltid med bernaise. Vad är hemligheten?
Ohhh gör du? Även med stavmixer?
Har du smöret riktigt varmt?
Alltså dina palettblad? Huuuur gör du dem? 😂
Kram!
Haha! jag veeeeet, de är galna! Växer som ogräs men tror de gillar ljuset här!
Jaha, så fick man lära sig nåt nytt idag igen – enkelbiff, vilket jag fick googla fram vad det är. Man blir aldrig för gammal för att lära nytt.
Kristihimmelfärd, hos ”familjen Handelsanställda” rullar det på som vanlig dag. Kanske att det blir grill till middag. Har vi lika underbart sommarväder imorgon som vi haft idag, blir det nog så. Annars blir det stekpannan som får göra jobbet.
Önskar er en fin långhelg!
Kram 💕
Haha! Tur du fortfarande lär dig något här hos mig Åsa! 💖
Fortsatt trevlig helg!
Ja, visst är det! Hur länge har jag varit här? Det började nog med att jag hittade Underbara hem (?) via Styleroom, tror jag. När det nu var.. Och sen blev det 56kilo och jag blev kvar. Och det ångrar jag inte! ❤️
* grönsallad skulle det ju stå 🙂
Det är så lustigt med sås.. tror det är en svensk grej (kanske fransk inspo) att ha sås till ett bra stycke kött (utlandssvensk!). Har ätit en del fiorentina stek i Italien och det serveras ju bara som det är, kryddat med salt och peppar och med en enkel brödsallad. OM det är bra kött vill man ju smaka köttet snarare än sås 🙂
Lätt svenskt!
Men jag älskar sås så jag är glad 😃