I går fick jag och Daniel prova ett fruktigt och smakrikt vin som föll oss båda två på läppen! Mmmmmmm mumlade maken flera gånger 🙂
Karaktären är mörkt röd färg. Doften fruktig med mörk frukt, inslag av plommon, choklad och rostat kaffe. Smaken är generös och mycket fruktig med inslag av mörka bär, torkade frukter och mörka körsbär.
Druvorna till detta vin har fått sitta kvar på vinrankan för att mogna maximalt och därefter dessutom torka, detta för att få maximal koncentration. Druvorna pressas och jäses därefter tillsammans med skalresterna under komntrollerad temperatur. Vinet får vila på 225 liters ekfat under 8 månader.
Vinet är fylligt och passar till fågel, nöt och lamm. Och det var just till lamm som vi serverade vinet. Närmligen en lammytterfilé som jag serverade med en chèvregratäng gjord på rättika och så en rosmarindoftande rödvinssås! Så otroligt gott!
Det är ett bra allroundvin som passar till det mesta, passar till pasta och till ostbrickan eftersom vinet har en sötma som bryter av ostens sälta. Passar även som sällskapsvin utan mat och det håller både jag och Daniel med om. Vi smakade lite innan maten och det var väldigt trevligt även utan mat! Detta vinet kommer vi köpa igen! Perfekt när man har gäster, för priset är bra (79:-) och det är ett vin som passar de flesta misstänker jag!
Här kommer receptet på det vi åt, LCHF när det är som bäst!!
4 portioner:
900 g lammytterfilé
2 msk franska örter
2-4 msk rapsolja
salt, peppar
Gratängen:
1 kg rättika
4 dl grädde
100 g philadelphiaost
250 gram chèvreost
salt, peppar
Rödvinssåsen:
1 msk smör till stekning av löken
1 st schalottenlök, finhackad
(2 msk sötning, jag tog steviaströ)
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk oxfond
1 msk rosmarin
1/2 tsk Redix
2 msk smör
Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken ca 1 min på ganska låg värme. Rör ner sötningen och låt smälta. Rör sedan ner vin, vatten, vinäger, fond, rosmarin och låt allt reducera till hälften (ca 30 minuter) red sedan såsen och blanka av med smöret. Sila.
Börja med att krydda köttet och låt det marineras i 30 minuter.
Gör sedan gratängen:
Skala och skiva rättikan och låt koka i grädden och färskosten i 10 minuter. Salta och peppra (tänk på att chèvren är salt). Lägg sedan i form och smula chèvren över. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Gör nu såsen.
När gratängen varit inne i 20 minuter sänker du till 175 grader och sätter då in köttet (låt gratängen vara kvar men flytta eventuellt ner den) S’tt termometer i köttet och stek tills en innertemp på 51 grader. När den är klar, ta ut chèvregratängen och köttet och låt köttet vila under smörpapper i ca 8-10 minuter.
Skär upp lammet och servera!
Vintipset sker tillsammans med Vinguiden.com. Alla vintips är givetvis subjektiva!
XOXO på er!!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
9 kommentarer
Mkt trevliga, goda och framför allt lättlagade recept! Det ska vara lätt att laga bra mat! 🙂 Men undrar om Philadelphia osten ska kokas med grädden? Kan ej hitta det varken här i receptet eller på iPhone appen! Redix finns det att köpa i vanlig butik tro?
hej färskosten ska i med grädden, det är en form av redning så du behöver ingen Redix =)
Høres og ser ut som smakfullt mat. Og jeg fikk lyst til å prøve oppskriften:) Ha en fin helg da.)
Åse var handlar du? just nu jagar jag rättika, ska göra denna rätten i morgon och bjuda goda vänner på. Köttet har vi köpt på vår fina gårdsbutik men rättikan är det värre med 🙁
HEJ.
Ska laga din rättikagratäng idag och undrar vart philadelphiaosten kommer in? Koka rättikan i grädde… ska jag sen sila avgrädden och blanda med philadelphian och redix eller hur ska jag göra?
Tacksam för svar och trevlig fredá :o)
Hej! Sorry missat skriva in det! Den ska in i grädden och kokas med ;))
Helt klart mitt favoritvin! Blir alltid detta när jag inte vågar chansa 🙂
Det där är mycket gott. Vinet alltså.
Våra fd grannar äääälskade det vinet och vi har druckit det många gånger hos dem.
Kul!! ja det lär vi smaka igen! Kramis