Kycklinggratäng med vitlök och champinjoner

25 augusti, 2015

Hej på er!
Nyss hemkommen från sjukhuset, de lyckades dra rätt höften under sövning som tur är! SKÖNT!
Fast nu har hon restriktioner i 6 veckor, ingen bilkörning etc och att ta det lugnt för henne är inte det lättaste, om ni tycker att jag håller igång mycket så kan ni ju gissa vem jag fått det från..
Älskade mami! ?
I lördags provade vi ett nytt vin via mitt samarbete med Vinguiden.com. Jag är en sucker för Valpolicella ju, mer än innan efter vår resa till just valpolicellaområdet i juni.
Om man beställer minst 6 flaskor så får man en trevlig trälåda med, kul present! 

012A4839

012A4840

012A4843

012A4844

Vi provade vinet till kyckling som ni ser nedan. Men vi har även dessförinnan provat det till nöt vilket jag personligen föredrog och vinet rekommenderas främst till nöt & lamm men ska vara ett bra allroundvin och passar det mesta! Bufférätter t.ex.
Ett mjukt kryddigt vin med smak av mörka körsbär och italienska örter. Inslag av fat, kanel och sandelträ.
Vi tyckte det var gott! Lite mindre fylligt än jag är van vid när det kommer till Valpolicella

Familjeföretaget Antiche Terres egendom ligger i den vackra Valpantena-dalen, i hjärtat av Valpolicella, i nordöstra Italien. På 25 hektar vingårdar odlas de klassiska druvorna för Valpolicella och Amaronetillverkning, Corvina, Corvinone och Rondinella i omsorgsfullt skötta vingårdar som snart avslutat processen med att övergå helt till ekologisk odling. Klimatet lämpar sig perfekt för vinodling. Varma somrar som mildras av det maritima inflytandet från Garda-sjön och Adriatiska havet och kalla vintrar, väldränerade jordar och värmande sol. Under hösten 2013 byggde Antiche Terre ett nytt vineri som drivs helt med modern solcellsteknik för att säkerställa ett så hållbart och miljömedvetet arbetssätt som möjligt. 

Maträtten är en gammal klassiker här hemma, så god! Dessutom snabblagad. Jag serverade ugnstekta sötpotatispommes till.
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kycklinggratäng med vitlök och champinjoner


 • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

 • 4 kycklingfiléer
 • 2 schalottenlökar1 burk hela champinjoner
 • 50 g Creme bonjour vitlöksost
 • 3 dl grädde
 • 1 dl riven ost
 • 1 skvätt vitt vin
 • ekologisk buljong efter smak
 • salt, peppar

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 225 gr.
 2. Rensa kycklingfiléerna och skär dem i lite mindre bitar.
 3. Finhacka schalottenlök och fräs kyckling, schalottenlök och champinjoner i smör tills det fått lite färg, smaksätt med lite salt, peppar och tamarisoja. Lägg sedan över i ugnsform.
 4. Rör ihop ingredienserna till såsen och låt bara koka upp, häll såsen över kycklingen.
 5. Strö osten över.
 6. Ställ in formen i ugnen och låt gratängen få fin färg i ca 15 minuter.

Näringsinnehåll

 • Portioner: 4

012A4903

012A4915

012A4926

012A4927

012A4930

012A4932

Vinet kan beställas HÄR
Vintipset är i samarbete med Vinguiden.com
Omdömet är ärligt och mitt personliga.


Annonslänkar till Ellos

FAVORITER JUST NU
NY KOLLEKTION UTE! HÄR
¨

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


13 kommentarer

Linda 27 augusti, 2015 - 06:20

Provade denna idag! Verkligen god! (torts att jag glomde buljongen blev det ++++)!
Hoppas din mamma haller sig lugn (lattare sagt an gjort) sa hotfen stannar pa plats!!!

Svara
Åse 27 augusti, 2015 - 09:41

Kul att det smakade! Med eller utan buljong =))
Tack för omtanken!

Svara
Annika 26 augusti, 2015 - 12:36

Först och främst så ser kycklingen helt fantastiskt god ut! Kommer testa det här hemma framåt helgen. Ett av mina allra godaste favoritrecept är faktiskt ett av dina kycklingrecept. Kyckling med en helt gudomlig sås med timjan och vitt vin. Kör alltid på det när jag vill imponera på nya gäster 😉
Sen då, vinguiden. Var inne på deras sida men förstod inte riktigt. Beställer man vin via dem? Det går väl inte? Ger de tips? JAg är helt novis inom vindrickande men vill lära mig med om vilket vin som passar till vilken mat osv. Kan vinguiden vara något för mig då?
Ha en härlig onsdag!

Svara
Åse 27 augusti, 2015 - 09:44

Hej Annika!
Här kan du läsa lite om Vinguiden och hur det fungerar =) https://www.vinguiden.com/vanliga-fragor-svar/ och https://www.vinguiden.com/om-oss/
Kul min kyckling med timjan och vitt vin är en favvis! Må gott, kram!

Svara
Jenjo 26 augusti, 2015 - 09:11

Åh stackars mamma din! Jag hoppas det kommer gå bra för henne nu! <3
Kycklinggratängen såg verkligen gott ut! Kyckling har alltid varit min favoritmat, även om fisk och skaldjur har börjat ta stor plats i mitt smaktycke… 😉
Ha det gott!
Kramis 🙂

Svara
Jessica 26 augusti, 2015 - 08:57

Hej!
Jag har lite funderingar som jag hoppas att du kan hjälpa mig med.
Jag är en ”Viktväktare” och har varit det i ett par år till och från (!). Har ca 6-8 kg som jag vill bli av med och är 39 år gammal. Nu har jag äntligen efter många år tagit mod till mig att gå över till LCHF efter ett sådant givande samtal från min lillasyster som har testat på LCHF ett tag och är totalt överlycklig. Viktväktarna i all ära, inget ont om dom men jag känner personligen att det kan vara lite tungt ibland. Måste vara så fokuserad på poängen och eftersom man går på lägsta antalet poäng så är det ju extra noga att man planerar måltider så man maxar mättnadskänslan och inte blir hungrig. Tyvärr så orkar man inte vara så fokuserad HELA tiden utan ibland gör dåliga val som stjäl poäng…. och det som jag även tycker är jobbigt som så många andra är detta sötsug som jag även skulle vilja få bukt med.
Nu när jag ska börja gå över från Viktväktarna till LCHF så kan du tänka dig vilket virrvarr det är i hjärnan på mig. Det som i stort sett varit lite förbjudet ska nu helt plötsligt bli tillåtet.
Så nu undrar jag vad du skulle se som de första åtgärderna för min start. Vad ska jag tänka på som de tex 3 viktigaste punkterna för en bra LCHF start.
Nu får du inte tro att jag inte läst på något om detta för det har jag ;). Plöjt hur mycket som helst på din blogg och andra sajter för att bilda mig en uppfattning men ibland behöver man bara någon som löser upp en liten knuta i nystanet som nu rör sig i hjärnan.
Tack snälla för en underbar blogg där du vill att människor ska må bra.
Må gott!
Med vänlig hälsning: Jessica

Svara
Åse 27 augusti, 2015 - 09:49

Hej! Ja jag förstår att du är hungrig och sugen eftersom 26 propoints motsvarar 1000 kalorier! Det är yttesrt lite och det krävs att du använder fria points till frukt och grönsaker för att komma upp i högre mängd kalorier.
Jag ger generellt inte gratis kostråd i bloggen eftersom jag ju jobbar med detta och jag har skrivit flertalet böcker i ämnet, t.ex min bok Ät & Njut som jag tror passar din situation.
Men mitt bästa tips är att inte fasta i fällan ”Oj man får äta så mycket gott på LCHF bara man håller nere på kolhydraterna!!” Energi in och energi ut gäller ven på LCHF! Jag rekommenderar dig att äta tre måltider per dag, inga mellanmål.
Första målet kan med fördel enbart innehålla fett & protein tex ägg i alla former med fet fisk eller kött. Hamna inte i yoghurtfällan med bär och nötter.
Lycka till!

Svara
Anna 31 augusti, 2015 - 11:23

Jag skulle vilja lägga till någonting till Åses kommentar. När jag viktväktade (fler ggr än jag minns!) behövde jag alltid mellanmål för att klara mig genom hela dagen. Oftast blev det en banan då jag tyckte den mättade bra i förhållande till annan frukt…eller pointssnålt viktväktargodis!
Med LCHF försvinner suget efter mellanmål väldigt snabbt, det är min erfarenhet. Men i början kan det vara bra att följa recept (jag har använt Åses och Annas böcker) för att få rätt proportioner. Annars är det lätt att överäta när man plötsligt får äta allt man tidigare fått lära sig var förbjudet om man ville gå ned i vikt…med färdiga recept får man vägledning och lär sig hur mycket man kan äta för att hålla sig mätt och gå ned i vikt.
Lycka till!

Svara
Åse 31 augusti, 2015 - 11:26

Jättebra =) Något annat som jag som belöningsätare märker är att LCHF speciellt utan så mycket mejerier påverkar belöningscentrat positivt, med andra ord så har man inte suget efter att stoppa saker i munnen bara för att det är gott vilket självklart gör att en viktminskning eller viktreglering blir enklare.

Svara
Kerstin 25 augusti, 2015 - 21:03

Oj vad gott det ser ut! Kan du inte vara snäll och berätta hur du gör sötpotatispommes frites? Skär du bara i tunna stavar? Var i Kanada i våras och där fanns färdiga fryspåsar med sötpotatispommes som var jättegoda men har inte sett i Sverige och det måste ju hursomhelst vara mycket bättre att göra dem själv 🙂
Mvh Kerstin

Svara
Åse 26 augusti, 2015 - 12:31

Yes! Jag har en Tefal Acti Fry (en typ av fritös som friterar med varmluft) men man kan köra dem i ugnen, gärna låg värme (100 gr) varmluft i någon timme och öka sedan upp till 200 gr (pensla med olja), gärna med grill!

Svara
Joanna Nordlander 27 augusti, 2015 - 07:24

Hej,
Jag har en såndär fritös som friterar utan olja – misstänker att vi kanske har samma. Hur länge kör du dem i fritösten – alltså sötpotatisen? Är sugen att testa. Har du ngn olja på dem i fritösten eller kör du dem torra?
Tack för en härlig blogg -. har alla dina kokböcker, inkl. den sista med Anna Hallen och dig. Tumme upp för den!

Svara
Åse 27 augusti, 2015 - 09:31

Hej ag följer anvisningen för potatis, titta i din bruksanvisning och det gäller även oljan (Ja har lite olja i)
Kul du gillar blogg och böcker! =)

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.