Kycklinggratäng med gorgonzola

av Åse

God morgon!

Alltså det är ingen överdrift men jag är SÅ DÖDSTRÖTT IDAG! Tror inte jag varit så här trött sedan en jetlag flygning!
Ni läser ju fru stort-sömnbehovs blogg och jag behöver verkligen min sömn och älskar att sova! haha
Har inte kommit i säng förrän runt 2 tiden sista nätterna, fråga mig inte varför men varit pigg, legat och tittat på serier, läst, lyssnat på ljudbok – men ja sådana dumheter straffar sig uppenbarligen haha!
Jag som ska ner till Patricia på Skinconcept om drygt 1 timme och bli sminkad framför kameran! Får väl se om jag vågar dela med mig till er av resultatet haha! Eller så får hon visa just vilken duktig makeup artist hon är när hon tar tag i mitt trötta fejs!

I går åt vi så gott! jag tipsade er på facebook igår om DENNA goda rätt och bestämde mig för att göra same same but different.
Var så himla länge sedan jag åt en god gräddig/krämig rätt nu så jag suktade som få!

Gillar man inte ädelost så går det så klart bra med färskost eller annan vit mjuk ost (brie, brillat savarin etc)

Jag använde Kronfågels minutfiléer, tycker de är så smidiga att ha hemma! Det är utbankade kycklingfiléer som blir en bra storlek och går snabbt att tillaga. Självklart kan man banka ut filéer själva eller behålla dem som de är.

Jag serverade sallad och mandelpotatis till. Ugnsrostad smashad blomkål hade ju varit så gott till också! Jag var dock så sugen på rostad mandelpotatis så det blev det.

Både potatis och kyckling gick ihop i varmluft på 180 gr r. De sattes in samtidigt och var klara samtidigt.

Sorry en kavalkad av bilder hehe, men det var ju så ljuvligt att kunna fotografera i dagsljus fast klockan var 20.30!
Servera med massor av riven parmesan eller annan liknande ost. SÅ gott!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kycklinggratäng med gorgonzolasås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 paket bacon
800 g kycklingfiléer, utbankade (kronfågel minutfilé tex)
250 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja till stekning
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
140 gram gorgonzola
1/2 dl vitt torrt vin (matlagningsvin går bra)
1 msk kycklingfond
2 tsk tamarisoja (japansk glutenfri soja)
salt, peppar
smör till stekning
10 små tomater, tex romantica
Lite extra gorgonzola
Färsk basilika
Färsk parmesan vid servering


Instruktioner

Sätt ugnen på 180 gr r varmluft Klipp bacon och stek i en stekpanna. Lägg över på tallrik. Dela champinjonerna och skär löken, lägg det tillsammans med vitlöken i stekpannan och fräs tills allt fått fin färg. Lägg upp på tallrik så länge.
Lägg i kycklingfiléerna, salta och peppra något. Stek hastigt runt om, de ska bara få lite färg.
Lägg över kycklingen i en ugnsform. Fördela champinjon- och lökfräset över.
Vispa ihop grädde, creme fraiche och gorgonzola i en kastrull. Hetta upp tills osten smält. Vispa ner kycklingfond, soja, vitt vin och smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över kycklingen. Fördela halverade tomater och oliver över.
Vid servering av mandelpotatis: Halvera potatisen, lägg i fryspåse med lite olivolja. Lägg potatisen med snittytan neråt, salta och strö lite timjan över.
Sätt in allt i ugnen, rör i potatisen 2 gånger. Ca 35 minuter, känn efter med en potatissticka om potatisen är klar.
När det är ca 10 minuter klar, smula lite extra gorgonzola över gratängen.

 

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Helene 3 juni, 2021 - 22:08

Kycklingen var super. Ungdomarna plockade bort champinjonerna. Tog lite mindre ost- smaken finns där ändå. Kommer att göra igen – byta med förberedande recept.

Svara
Åse 4 juni, 2021 - 08:36

Vad roligt att det smakade!

Svara
Lilija 5 maj, 2020 - 18:34

Så bra att du har recept för 6 portioner. Vi är två, men min man äter stooora portioner. Halverar jag dina recept , räcker för oss båda.

Svara
Åse 7 maj, 2020 - 15:26

Vad bra! =)

Svara
Lilian 2 maj, 2020 - 20:49

Gjorde kycklinggratängen ! SÅ god smak men den blev så vattnig. Inte krämig. Tips? ❤️

Svara
Åse 3 maj, 2020 - 09:07

Hade du fullfet mejeri? Inte lätt creme fraiche, matlagningsgrädde etc?

Svara
Ida 2 maj, 2020 - 19:06

Oj oj oj vad gott detta var! Tack Åse!

Svara
Johanna Grahn 29 april, 2020 - 13:44

Oj oj så gott, detta blir morgondagens middag!!

Svara
Catti 29 april, 2020 - 13:04

Tack för receptet, det låter jättegott och nu har jag helgens middagar fixade:-)
Helt OT, men jag undrar om du kan rekommendera någon ersättare för ströbröd i t.ex. pannbiffsmet? Jag har ett av min mammas recept från 1970-talet där det behövs något som binder vätskan från ägg och mjölk (jag tar numera grädde i stället vilket blir så mycket godare). Jag prövade fiberhusk senast men det funkade inte alls – biffarna blev alldeles geléaktiga i konsistensen. Jag kollade glutenfritt ströbröd i affären men det innehåller lika mycket om inte mer kolhydrater än den vanliga varianten…kan potatismjöl funka? Eller något annat? Vore tacksam för tips som gör vardagen lättare då jag just nu försöker hitta ersättare för allt som jag använt i åratal utan att fatta hur mycket gluten och socker jag fick i mig…!

Svara
Åse 30 april, 2020 - 15:23

Hej!

Pofiber har jag i mina biffar och köttbullar ca 2 msk till 800-1000 g
Det blir jättebra!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.