Krämig Toskansk lax med spenat och tomater

10 januari, 2021

Annons / Reklam för min bok hos Adlibris

Goooood söndag på er!

Har ni haft en fin helg?
Vi har haft fixarhelg här men haft det sååå mysigt och bra här hemma med barnen! Så roligt att hänga med dem, äta gott, spela spel och bara vara. Juni och Alice bytte rum för ett tag sedan. Juni flyttade upp från nedervåningen in i Alice rum och Alice tog över Nicholas gamla som ju flyttade ut i mars. Nymålat, nya heltäckningsmattor och inredning och det börjar bli så fint där hos dem! Noel måste få sitt rum fixat sedan i vår.
I Junis gamla rum på nedervåningen (sovrummet bredvid vårt) ska det inredas som gästrum 💖

Vet ni, i går slog 56kilo.se besöksrekord! Helt galet så många ni är här nu! Helt ofattbart 🙏🏻

Tänk att SÅ många människor där ute uppskattar maten jag lagar! Den är ju liksom inget speciellt. Precis som min nya bok MINA FAVORITER så lagar jag enkel mat, men det verkar ju onekligen uppskattas!

TUSEN tack säger jag! Så glad att ni uppskattar, delar mina recept, kommer med fin feedback och det bästa av allt – kommer tillbaka för fler recept! 🥰 Men nu handlar ju inte 56kilo bara om mat så jag är glad att ni gillar att det är en salig blandning av resor, mode, skönhet hälsa och inredning här!

Vet ni, vi har varit så himla slarviga med att äta middagar tillsammans. När Nico flyttade i mars så gick det på något sätt troll i det. Jag är uppvuxen med att man åt tillsammans och det har varit något som har varit viktigt hos oss och efetrsom vi ju varit så många (med fem barn) så har det ju varit av vikt. Men sedan blev vi bara fem i familjen när N&M flyttade och sommaren kom, uterummet byggdes och vi hade plötsligt fler ställen att äta på. Någon kom hem från gymmet och var hungrig och åt i förtid, den andre åt hos en kompis och det slutade med att jag och Daniel åt själva vid soffbordet framför TV:n. Inte alltis då klart! Men lite för ofta.
Tillsammans i familjen insåg vi att vi verkligen saknade att i princip äta alla måltider ihop så det har vi gjort senaste tiden och det är SÅ mysigt! Vi spelar konversationsspel som BÄSTA SNACKET och SANNING & SKITSNACK och kan sitta i timmar!

I går var en sådan kväll! Och saken blev inte sämre av att detta var SÅ gott! Barnen slickade tallrikarna (bildligt haha)
MUMS! Ett riktigt HÖJDARRECEPT!

Yum Yum Yum!
Ugnsrostade rotfrukter och min mammas sallad som barnen blivit tokiga i (plain isbergssallad med majs, tomat, gurka, vit balsamvinäger, olivolja, salt, peppar italienskt salladskrydda)

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Krämig Toskansk lax med spenat och tomater


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8 1x
Scale

Ingredienser

1 kg laxfilé
salt och peppar
1 msk torkad basilika
1/2 citron, saften
4 vitlöksklyftor finhackade
2 gula lökar finhackade
1 dl vin, vitt
5 dl grädde
1/2 msk tomatpuré
3 msk konc. fond (jag hade grönsak)
2 dl soltorkade tomater, grovt hackade
salt och peppar
100 g babyspenat
200 g romanticatomater
3 dl färskriven parmesan


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 g
Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med salt, peppar och torkad basilika. Pressa en halv citron över.
Fördela spenaten över.
Fräs lök och vitlök i lite smör. Det ska inte få så mycket färg utan bara mjukna. Rör ner vinet och låt reducera 2-3 minuter på medelvärme. Rör ner grädde, tomatpuré, fond, soltorkade tomater och smaka av med lite salt och peppar.
Häll sedan såsen över lax- och spenat.
Halvera tomaterna och lägg över. Riv osten och strö över. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


19 kommentarer

Elisabeth 14 januari, 2021 - 19:35

Jag skulle så gärna vilja baka grytbrödet men vet inte om det är ok för dibetiker. kan någon svara på detta så mottages det med tacksamhet.. :-)7

Svara
Åse 14 januari, 2021 - 19:37

Det är ett helt vanligt bröd som diabetiker ska undvika. Bröd, speciellt vete har högt insulinindex. Då är det bättre med ett lågkolhydratbröd till dig 💛

Svara
Carina Svensson 10 januari, 2021 - 20:37

Det här lät ju galet gott så det måste lagas! Men en liten fråga – du har ju ofta vin i maten, skulle vara kanon om du gav förslag på ersättning för oss som i princip aldrig har vin hemma. Jag brukar ofta byta ut vinet mot en skvätt vinäger, men du kanske har något bättre förslag i vissa recept.

Svara
Åse 10 januari, 2021 - 20:40

Matlagningsvin finns bland vinäger och oljor! Det går bra med det.

Svara
Jeanette 10 januari, 2021 - 18:41

Massa goda recept! Har din kycklinggratäng med curry i ugnen nu. Doftar väldigt gott!

Svara
Åse 11 januari, 2021 - 07:43

Vad härligt! Hoppas det smakade! 😍

Svara
Jeanette 11 januari, 2021 - 19:53

Blev jättegott. Matlådan gjorde att kollegan nu ska testa receptet 😊 Vi tackar!

Svara
Caroline 13 januari, 2021 - 16:13

Låter väldigt gott! Hittar tyvärr ingen gratäng med curry, vad heter receptet? Tack på förhand!

Svara
Åse 13 januari, 2021 - 16:42

Gratäng med curry? Du har kommenterat ”krämig toskansk lax”?

Linda 10 januari, 2021 - 17:16

Underbara Åsa! Så roligt att du har så många besökare, men jag är inte förvånad. Din websida är bäst och vilka recept du skapar, wow!! 👍🏻 Jag känner mig som en mästerkock i köket när jag lagar enligt dina recept och tallrikarna slickas även här hemma😊.

Svara
Linda 10 januari, 2021 - 20:36

Ber om ursäkt, såg nu att jag har skrivit Åsa och inte Åse i mitt inlägg. Jag och namn…🤭

Svara
Åse 11 januari, 2021 - 07:52

Haha ingen fara! Jag är van 😊

Svara
Åse 11 januari, 2021 - 07:37

Tack snälla Linda! Roligt att du trivs hos mig och att din familj gillar recepten! 🥰

Svara
Malin E 10 januari, 2021 - 16:54

Härligt att äta tillsammans, vi har oxå det så, eller nja, nu har jag dottern flyttat men vi andra 3 äter alltid tillsammans 🥰 prata igenom dagen🥰

En annan sak, får jag be dig om tips ?
Jag tänkte ge dottern en hotellnatt( hon fyller 22 i feb) i Helsingborg och bara mysa, vet du ngt bra hotell och restaurang som vi kan gå till ??

Tack på förhand, ha en fiiin söndagskväll

Svara
Heifi 10 januari, 2021 - 23:02

Fick hem din nya kokboken i förra veckan. Vilka underbara recept. Lagade perfilejärpstna med kantarell och konjakssåsen. Det var gudomligt gott.

Svara
Åse 11 januari, 2021 - 07:42

Åh vad kul att höra! Hoppas på fler smarriga tillfällen för dig och boken! 🙏🏻

Svara
Åse 11 januari, 2021 - 07:53

Visst är det härligt!! 🌸
Vault är mysigt! Det tror jag ni gillar!

Skön måndag!

Svara
ÅsaS 10 januari, 2021 - 16:53

Åh, vad jag känner igen det där med icke-gemensamma middagar. Tyvärr händer det alltför sällan att vi sitter alla 5 vid matbordet. Men till största delen beror det på våra arbetstider. Vi 4 som jobbar kommer hem vid allt emellan 16 och 21 (med undantag av maken som slutar 01:20 lite då och då). Det blir ofta så att vi går om varandra i köket och lagar egen mat. Händer väl lite då och då att tjejerna ”offrar sig” och äter det jag lagat, även om de inte är sugna på det just då.
Men sen finns det stunder då vi är nån extra vid matbordet, och det är ju trevligt det med, trots att vi föräldrar är ”pinsamma”.. 😆
Kram 💕

Svara
Åse 11 januari, 2021 - 07:57

Det förstår jag verkligen att det blir ett gissel med olika mattider! Inte alltid enkelt att få ihop ju! Mysigt och det går ibland då, trots pinsamma vuxna 😆🥰

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.