Krämig Fläskfilégryta med Rosépeppar

24 september, 2021
I betalt annonssamarbete med Dryckestipset, för dig över 20 år

The Fläskfilégrytan / Godaste fläskfilégrytan har fått en utmanare!
Kanske inte så konstigt för grundreceptet är densamma, det är bara lite extra gott i! Då kan det ju inte bli fel 😅🥰

En riktig härlig helgrätt – sådana är ju aldrig fel, eller hur!?
Rosépeppar är en av mina pepparfavoriter – om man inte är så van vid rosépeppar så börja med mindre mängd och smaka av.
Rosépeppar är inte stark men det är en lite speciell smak, inte alls besläktad med vit, svart eller grönpeppar utan är den mogna frukten från ett tropiskt träd.

Bacon ger god sälta och smak i grytan. Ett bra tips är att skiva baconet fryst i små tärningar!

Jag gillar schalottenlök och gärna i större bitar men vill man hellre ha gul lök så är det inga problem så klart!
Jag låter svamp, bacon, lök och rosépeppar fräsa ihop utan extra fett.

Fläskfilén skivar jag, sedan delar jag varje skiva i två delar. Steker i het panna i lite smör, saltar och pepprar lite. Sedan över i grytan med bacon- och lök/svampfräset.

En annan ingrediens i den här fläskfilégryta som gifter sig väl med rosépepparn är sweet chili.
Jag köper den här med mindre socker.

Liiiiiter mer rosépeppar 🤤

Dukat och klart!

Lingon och snittgurka har jag i princip till alla köttgrytor! haha! Är ju sååååå gott!

Efter receptet så kommer ett grymt vintips!
Varsågoda! Receptet på den smarriga fläskfilégrytan! Smaklig Spis!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig Fläskfilégryta med Rosépeppar


  • Författare: Åse
  • Portioner: 5-6

Ingredienser

1 kg fläskfilé
2 paket bacon á 140 g
4 schalottenlökar
150 g svamp (Icas ekologiska gourmetsvamp hade jag)
3 vitlöksklyftor
2 msk kalvfond
24 msk rosépeppar (börja med mindre)
1/2 dl sweet chilisauce
1 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soja eller 1 msk japansk soja
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1/5 dl vitt vin
salt, peppar
1 spetspaprika
färsk timjan/oregano


Instruktioner

Putsa och skiva eller strimla köttet.
Finhacka baconet.
Hacka eller skär lök i mindre bitar, Riv vitlök, skär svampen i småbitar.
Skär paprikan i bitar.
Mortla rosépeppar.
Stek bacon, svamp , lök, rosépeppar och vitlök. Lägg över i gryta. Stek fläskfilén i smör i het panna, salta och peppra lite.
Rör ner grädde, creme fraiche och övriga ingredienser utom paprikan. Låt allt småputtra i ca 30 minuter. Smaka av och dra bort från pannan, rör ner paprikan.

Servera med valfritt tillbehör!

Ecoltura Spago, 2020

2019 vann Ecoltura Spago den prestigefyllda utmärkelsen ”World’s Best Wine in Box” – kanske blir det en repris i år då kvalitén på årgång 2020 är hög.

Ekologiska druvor väljs och plockas varsamt och vid perfekt mognad. Därefter får de undergå en lång maceration för att utvinna smak och färg varpå vinet lagras för att få rondör och runda av tanninerna. Resultatet blir ett mörkt, fylligt och lagom strävt vin med generösa toner av choklad, kaffe och mörka körsbär.

Vinet är fylligt med noter av mörk frukt som mogna körsbär och plommon, som blandar sig fint med choklad, kaffe och sammetslena tanniner.

Yes! I mitt tycke så är det ett lika trevligt vin som det låter.
Ett bra allroundvin som passar till en rad olika maträtter. Utmärkt till italienska rätter men även till alla former av kötträtter.
Detta vinet kommer jag hamna i vår vinkyl igen – definitivt.

ART NR 50386 | Ecoltura Spago, 2020 | 3000 ML | Pris 259 kr | Alk 14,5 % | Sockerhalt 1,0 g/100ml

Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.


Annonslänkar till Ellos

FAVORITER JUST NU!
Min kod 56KILO ger er 33% på dyraste varan från Ellos kollektioner ink varumärkena Agnes Cecilia & Ahkka!

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


5 kommentarer

Magdalena 24 september, 2021 - 21:19

Mmmm…..🤤Älskar krämiga och mustiga grytor särskilt nu på hösten🍄🍁🍂och ännu bättre med ett glas rött till🍷
Önskar en underbar helg!😍

Svara
Åse 26 september, 2021 - 09:45

Såååå sant! Livsnjueri! Skön söndag på dig! 🥰

Svara
Ulrika 24 september, 2021 - 20:57

Wow! Din jordnötskyckling i chili var galet god! Alla gillade! Alla recept från din blogg har varit helt fantastiska. Tack för att du du delar med dig av beprövade recept! Ha en härlig helg!

Svara
Fia 24 september, 2021 - 13:54

Det är supergott med både grädde o créme fraîches men börjar tröttna liiiiiite på alla recept som ser lika dana ut,fläskfilégrytor,kycklinggrytor. Äter folk i allmänhet så här mycket feta mejeriprodukter för jämnan? Absolut ibland. Ge mig nåt fräschare Åse! Tack annars för bra blogg!!

Svara
Åse 24 september, 2021 - 14:03

Om du vill ha magrare mejerier så väljer du det. ”Grädde” och ”Creme Fraiche” behöver inte betyda 40% 😉 Jag har tex många viktväktare som använder mina recept och de byter då gärna ut mot magrare varianter.
Så på din fråga om folk i allmänhet äter feta mejeriprodukter för jämnan så svarar jag nog som du själv skriver: Ibland 😉 Detta är ju ett helgrecept.
Du får gärna kika i kategorier som har ”fräschare” recept:
https://www.56kilo.se/kategori/recept/mejerilagt/
https://www.56kilo.se/kategori/recept/orientaliskt/
https://www.56kilo.se/kategori/recept/sallad/
https://www.56kilo.se/kategori/recept/crockpot/

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Recipe rating

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.