Kräksjuka, mejeri och tulpaner som håller!

av Åse

Ja vad säger man? Efter att ha haft Alice hemma i 3 veckor i sträck pga sjuka, påsklov, studiedagar etc så är hon nu hemma igen – fick hämta en kräksjuk Alice efter 1 timme på förskolan. SUUUUUUUCK!!!!!!!! Bara för att jag kommit igång med träningen!!! Men jag ska inte låta det hindra mig utan ska ta mig ut när twinsen slutar skolan och så har jag ju Annika Sjöös hemma tränings DVD!!
Nya tulpaner piggar alltid upp dock!
Mina tulpaner håller sååå mycket längre nu sedan jag gör så här:
Skär av dem en bit, dvs ny snittyta, gör dem ganska korta. Ställer dem i liiiite iskallt vatten med isbitar med plasten runt om i några timmar.
Sedan låter jag dem stå, fyller på med nya isbitar varje dag och ev lite vatten men snittar inte om och rör inte tulpanerna – så fort jag gör det, dvs lyfter upp, snittar, arrangerar om så blir de fula.
Någon tipsade om att bakpulver i vattnet skulle göra att de inte växer på höjden och håller längre – stämmer det??
IMG_2294
Älskade DAY vasen!
IMG_2297
Gårkvällens middag var kycklingburgare med salsa, guacamole, tomat, gurka, gul lök och ädelost – så gott och fräscht!
Sorry för trista bilder! Glömde ta så det blev instagrambilderna.
Photo 2013-04-08 19 04 45
Photo 2013-04-08 19 28 28
Några har undrat hur det går med mejerierna och jag har aldrig haft för avsikt att ta bort dem utan jag vill utvärdera lite och i dagsläget använder jag creme fraiche och grädde ganska sällan men keso och kesella och ost äter jag var och vareviga dag.
Jag aptitreglerar bättre utan gräddiga såser så oftast blir det som ovan, mat med naturliga råvaror.
Det känns bra och jag lyssnar på kroppen – det är grädde och creme fraiche som är min akilleshäl.
Jag är övertygad om att människan inte har en fullständig anpassning till varken spannmål eller mejeri men jag tror man kommer långt genom att vara medveten och hålla det nere, vissa av oss är känsligare än andra och då får man göra de val som krävs.
Jag har levt ett halvt liv med förbud kring maten och jag är inte intresserad av förbud längre utan jag gör de bästa valen som jag kan för mig och mitt välmående. Jag har svårt att tro att jag kan må bättre än jag gör nu med min kost! 
Till frukost blev det keso/kesella med hemmagjord granola (ja recept kommer!) och ett kokt ägg med Kalles randiga kaviar.
Photo 2013-04-09 10 50 00
IMG_2296
Den ekologiska keson är såååå mycket godare än den vanliga som jag alltid köpt!! MUMS!
I kväll blir det kycklingsallad! Tror jag gör en currymajo till! Jag ÄLSKAR curry! Curry är dessutom nyttigt, den innehåller gurkmeja som är rik på antioxidanter! Jag brukar dessutom krydda lite extra med gurkmeja 🙂
KRAM på er!!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

35 kommentarer

Linda 10 april, 2013 - 20:05

Ang. gurkmeja. Jag brukar krydda mitt blomkålsris med gurkmeja, ofta steker jag lite lök och vitlök ock tillsätter gurmeja och en liten skvätt vatten och låter det bli färdigt, tillsätter salt och peppar och ibland sambal oelek. Förut kryddade jag ris på detta sätt. Detta ”ris” är gott till det mesta och man får i sig lite nyttig gurkmeja.

Svara
Åse 10 april, 2013 - 21:07

Härligt!! toppentips!!

Svara
Jennie 9 april, 2013 - 22:35

Hej Åse!
ville bara säga att man blir alltid glad när man läser din blogg! Du piggar upp med dina goda recept å dina sunda kostvanot! Det smittar av sig!
Har en fråga, LCHF och graviditet? Vad säger du om de? Kan man fortsätta fast man blir gravid igen, jag mår ju så bra i mage å kropp och själ när jag äter som jag gör nu. Är det nåt jag bör tänka på? Handlar inte om vikten utan om välbefinnandet å hur kroppen mår 🙂 har du några tips?
Kram Jennie

Svara
Åse 10 april, 2013 - 06:56

Grattis!! Du kan absolut äta lchf under grav! Öka på kolhydraterna lite dock, i form av rotfrukter, bär, nötter ev ngn frukt. Kraaaam!!

Svara
Jennie 10 april, 2013 - 07:21

Tack tack! <3
Det låter kanon de!
Ha en bra dag i vårsolen.
Kramar!!

Svara
Lena 9 april, 2013 - 21:01

Hej Åse!
Jag har tänkt köpa din bok.
Är det rättelser nu i den eller ligger gamla
felen kvar?
Kommer det en ny utgåva så jag ska vänta.
Tack för alla goda recept

Svara
Åse 9 april, 2013 - 21:05

Hej! Alla rättelser ska vara gjorda i utgåvor som säljs nu! =) Det var första tryckningen som det smugit in en del småfel. Den tryckningen tog slut redan i januari.

Svara
Malin 9 april, 2013 - 20:33

Hej Åse
Jag hittade din blogg i julas och blev inspirerad till att prova äta efter LCHF. Jag fick för 19 år sedan graviditetsdiabets och äter tabletter men mitt socker har ändå legat lite för högt så jag tänkte nu eller aldrig och köpte din bok och är nu på vecka 4. Mitt socker ligger mycket bättre nu och min läkare är hoppfull.
Jag tycker maten i boken är fantastisk och t.om min otroligt kräsna 11-åring äter den och tycker att jag aldrig ska sluta laga denna underbara mat!
Nu till min fråga, jag äter LCHF dygnet runt men det är lite svårare med mina barn (11 och 19 år) då det är lite svårt med skolmaten (min stora tjej vill gärna prova) hur ”fel” blir det för henne (och min man) när de äter vanlig mat på lunch och LCHF mat med en massa grädde och smör till middag??
Tack för en fantastisk blogg och goda recept.

Svara
Åse 9 april, 2013 - 21:51

Vad härligt att höra!! =)
Det blir inga fel alls!! Mina barn gör så 🙂 Med bra och riktig mat hemma så äter de mindre av kolhydrater i skolan, generellt får de ju mkt mindre kolhydrater per dag än annars och det kommer inte fettlagra på att de får ”äkta vara” hemma =) Promise! Lycka till!

Svara
Malin 10 april, 2013 - 09:30

Tack för ditt svar Åse. Nu är det bara att fortsätta käka som vi gör.
Ett litet PS bara -3,7 kilo står det på min våg 🙂
Kram

Svara
Åse 10 april, 2013 - 11:23

Härligt Malin!!!

Svara
Maud 9 april, 2013 - 19:20

Det är så supergoood ”müsli”, själv gör jag alltid en stor laddning av den så det alltid finns till hands. Skulle inte vilja vara utan den ;)))
Och det bästa INGET TILLSATT SOCKER ”me like”

Svara
Sophie 9 april, 2013 - 19:01

Hej!
Jag har nyligen köpt din bok då jag gillat dina recept tidigare, men jag måste säga att jag börjar bli ganska besviken och irriterad. Vi har inte ens kommit igenom första veckan och det är redan fullt med frågetecken, felstavningar, felskrivningar och saker som står med bland ingredienserna, men som sedan inte finns med i beskrivningen så man vet inte vad man ska göra med det.
Annars är boken bra med bra mat och fina bilder, men alla dessa fel börjar bli jobbiga att klura ut när man står där på kvällen och ska göra middag. Om du ger ut fler böcker så kan det kanske vara på sin plats att korrekturläsa den både en och två gånger.
Hoppas att recepten de kommande veckorna är mer lättanvända…

Svara
Åse 9 april, 2013 - 19:13

Hej! Ja det är vi medvetna om jag, och förlaget. Det var nämligen ett missförstånd mellan mig och förlaget, jag var fullt övertygad om att förlaget gjorde hela korrekturbiten vilket inte var fallet. Jag tror att du förstår att det blir så här för en ny författare.
Har du frågor kring recepten så är det bara att kika in här så svarar jag, alternativt maila mig på ase ( @ ) 56kilo.se

Svara
Sophie 9 april, 2013 - 19:47

Hej igen!
Tack för svaret, då vet jag att det inte beror på slarv iallafall 🙂 Tråkigt att det blev så mycket onödiga fel som hade kunnat undvikas! Får kolla igenom recepten lite i förväg nästa gång så jag hinner gå in här och fråga om det är något som är oklart 🙂
Keep up the good work!

Svara
Åse 9 april, 2013 - 20:16

Förstår att man blir irriterad Sophie! Men förhoppningsvis så går det bra ändå att följa boken! har du frågor så maila gärna!

Svara
Terese 9 april, 2013 - 20:19

Hej!
Tråkigt att höra om tryckfelsnisse…men alla e vi ju människor! 😉
Men skulle du inte kunna samla alla fel (eller är det såå många) på ett och samma ställe, så man kan ta och korrigera felen själva, vi som har dom ”orättade-böckerna”? Så behöver man inte bombadera dig med mail sen när man är mitt upp i matlagningen. 🙂

Svara
Åse 9 april, 2013 - 20:30

Det är svårt för det har korrats lite då och då så jag har tyvärr inte dem samlade. Men i mitt tycke har det inte varit fel som påverkat recepten utan det har mest rört sig om att man kanske får tänka till lite och klia sig i huvudet – irriterande nog!. Jag kan höra om jag kan få alla korrade recept av förlaget! =)
Du kan se om du har första tryckningen (där felen fanns) på insidan av boken, längst ner.

Svara
Linda 9 april, 2013 - 17:25

Potatismjöl….ca 1 msk ska man ha i tulpanvattnet…det är ju stärkelse i så det funkar faktiskt.
Ha det gött!!!

Svara
Maj 9 april, 2013 - 16:53

Hej! Jag har läst din blogg i jag vet inte hur många månader nu men har aldrig kommenterat här. Men idag har det gått 1 år sedan jag la om kosten och började äta enligt LCHF. Idag är jag 21 kilo lättare (dryga 7 kvar till målet), sover som en stock, magen är lugnare… med andra ord har jag aldrig mått bättre i hela mitt liv! Jag tycker att det passar bra just idag att tacka dig för all inspiration du sprider genom bloggen – du kallas nämligen för ’guru’ hemma hos oss! 🙂 Keep up the good work! 🙂

Svara
Anna 9 april, 2013 - 16:22

Åse, du nämner ofta Kesella. Vilken sort? Jag antar att du använder den 10% ?
Kycklibgburgaren såg smarrigt ut 🙂

Svara
Ann-Sofie 9 april, 2013 - 15:32

Usch och fy för kräskjuka! Krya på Alice och hoppas att ni andra klarar er!
Kramen

Svara
Emilia 9 april, 2013 - 15:01

Se till så att du inte har äpple eller tomater i närheten av tulpanerna de utsöndrar etylen som gör att tulpanerna blommar ut fortare! =)

Svara
Åse 9 april, 2013 - 15:18

Tack!! :))

Svara
Tina 9 april, 2013 - 14:51

Hej !
Kloka ord från en klok kvinna:) om mat ,förbud och att förstå sitt eget bästa.
Åh har varit så sugen på något müsli liknande & letat efter en lågkolhydrat vänlig .
Men inte riktigt hittat vad jag sökt.
Så kommer du upp med en som dessutom ser så god ut.
Ja , om det är någon som levererar så är det du !
Hoppas det blir friskt i huset och våren blir säker…

Svara
Lotta 9 april, 2013 - 14:40

Hej, har precis börjat med LCHF. Blev lite (mycket) förhoppningsfull när jag läste att du äter randig kaviar till ägget. Är den ok? Jag trodde den hade för mycket kolhydrater? Är det någon sort som är bättre än någon annan? Kalles VS Willys egna märke osv.
Tack på förhand Lotta

Svara
Åse 9 april, 2013 - 14:42

Hej! Den ska man vara försiktig med i för stora mängder eftersom den innehåller socker och en del kolhydrater men en liten klick ger 1 gram kolhydrat det är inte mkt!

Svara
Anna 9 april, 2013 - 14:32

ååå vilken fiiin vas ….. vad heter den kommer den ifrån ..????
//köksprylsnörden Anna

Svara
Åse 9 april, 2013 - 14:53

DAY! =)

Svara
ÅsaS 9 april, 2013 - 14:32

Nej men fy för kräksjuka… Den dag det kommer ett vaccin mot just det så lovar jag att jag står först i kön…! Jag kan ta nästan vilken sjuka som helst, men inte magsjuka… Är själv hemma med junior igår och idag – feber, ont i hals och huvud, men hyfsat pigg ändå. Han roar sig själv med TV och spel på paddan. Själv har jag lyckats hinna putsa fönster och en snabb sväng till frissan. Nu blir det kaffe på altanen innan stallet med miss pre-teen. Ha en fin tisdag och hoppas lillskruttan kryar på sig och inte lyckas smitta ner nån annan.
Kram och ha det gott!
/ÅsaS

Svara
Åse 9 april, 2013 - 14:54

Ja det är vidrigt!! *peppar peppar* men våra barn får alltid lindrig kräksjuka, typ 1-3 kräkningar. Jag är likadan.
Kram på dig och ha det så bra i stallet!!

Svara
anna 9 april, 2013 - 14:25

Hej Åse måste bara få fråga om du slutat / gjort uppehåll med periodiska fastan? Jag googlade om det för några veckor sedan och hittade då tillbaka till din sida som jag läst så ofta tidigare och såg att du körde periodisk fasta (även om du kunde variera lite vilket låter sunt). Men nu verkar du börjat med frukost igen?

Svara
Åse 9 april, 2013 - 14:28

Hej! Nej jag äter sällan tidig frukost utan äter ofta min frukost mellan 10-14. Jag räknar inte timmar utan håller frukosten några timmar efter jag stigit upp, ibland blir det tidigare och ibland senare.
Slutat med frukost har jag aldrig gjort, frukost betyder att man ”bryter fastan” så frukosten är dagens första mål om det så är kl 7 eller kl 13.

Svara
anna 9 april, 2013 - 15:30

Ja naturligtvis – kommer ihåg att du nämnt det tidigare – engelskan är bättre – på svenska blir det Fru Kost=).
Äter du 2 eller 3 mål mat om dagen eller kan det variera?

Svara
Åse 9 april, 2013 - 16:15

Haha, men det passar väl på mig! Fru Kost 😉
Oftast 3 mål!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.