Kostslutsatser

av Åse

Jag är som ett hav.

När jag har en period med mycket kolhydrater (snabba) och socker så är jag som ett stort stormande hav som ryter. Jag har jättesvårt att ta mig ur mitt missbruk, vaknar varenda morgon med bra vanor men när klockan blir 16 så börjar det sakta men säkert blåsa upp till storm och så slutar kvällen med att jag ätit en massa skräp.

När jag äter en vanlig kalorirestriktiv diet (viktklubb, VV) där det mesta är tillåtet så fungerar det bra för det mesta. Dock blir mitt hav ofta oroligt och det blir ganska lätt rejäla vågor och emellanåt blåser det upp till storm med arga vågor som bryts mot stranden.

När jag drar ner (i princip utesluter dem) på kolhydraterna så är mitt hav i princip spegelblankt. Havet böjlar lite mjukt emellanåt och solen speglar sig vackert i ytan och det är en sådan där vacker sommardag man tittar tillbaka på när det är kallt och trist.

Jag måste alltid försöka hitta den där balansen där jag oftast äter så som jag mår bäst av att äta men ändå klarar av avstegen så att jag snabbt kan gå tillbaka till mat jag mår bra av att äta.

Jag kan mkt väl räkna points och hålla ner på kolhydraterna men jag är lite trött på att räkna  och därför så har jag valt att just nu när jag tar mina sista kilon kombinera cambridge med lågkolhydratkost och det går verkligen toppenbra. Jag försakar på så sätt inget (jo kolhydraterna) men håller nere på energin, drar fördelarna av att befinna mig i ketos och kan äta god mat när jag vill det.

När jag är klar, vet faktiskt fortfarande inte vid vilken vikt jag anser mig vara klar men jag gissar på om 5 kg så är mitt mål att äta GI och LCHF fokuserat men vid helg och tillfällen utanför vardagen äta det jag vill ha.
Men jag är övertygad om att nyckeln för mig handlar om att hålla kolhydraterna nere till största del och större delen av tiden. Jag slipper räkna och måtta för suget och mättnaden/hungern styr mitt intag betydligt bättre än när jag har en jämn tillförsel av kolhydrater.
Som jag skrev för några inlägg sedan så ser jag ju klart hur jag lade på mig några kilon i höst/vinter när jag gick över från min lågkolhydratkost till en mer ”tillåten” kost.

Det var lite funderingar från mig! =)

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

45 kommentarer

jempa 6 april, 2010 - 10:05

Hej! Hoppas du haft en bra påsk! Det har jag, men en massa gott har slunkit ner, lite för mycket kanske. Känner sååå igen mig på det du skriver! Vill hitta ett balanserat sätt att hitta rätt i matdjungeln! 🙂 Nu ska jag strama åt tyglarna lite, åker till egypten på tisdag med mor min, ska bli såå skönt! Å bikinin ska på så nu kör vi! 🙂 Ha det så bra!! Kramar

Svara
Ann-Sofie 3 april, 2010 - 21:51

Jag känner så väl igen dig i beskrivningen …. Det är svårt att ta sig upp! Fy nu har jag under påsken tillåtit mig att hamna i baljan igen … Känns inte alls bra, men likväl blir det turer i påskägget varje kväll … Fr o m i morgon blir det annorlunda… jajamensan.
Lycka till med ditt, du vet att du kan, du måste bara bestämma dig först, på riktigt:)

Svara
Kickan 1 april, 2010 - 23:41

Ack vad jag känner igen mig när jag läser detta inlägg ! Exakt så är det för mig med , men som en annan dåre så återfaller jag gång på gång på mitt sockerberoeende.
När ska jag lyckas kan jag undra ?
Ha det gott och tevlig påsk !

Svara
Pernilla A 1 april, 2010 - 16:40

Vi har nog alla våra fällor att falla i. Och de lättaste av dem alla är just kolhydrterna som finns i stort sätt överallt. Och det är ju ingen annan än en själv somkan styra över intaget. Jag är en godisälskare och kan bara inte låte bli. Men om jag jämför mig själv med hur jag stoppade imig för bara några år sedan så är skillnaden stor. Tror nog att jag äter ngn godisbit varje dag som tex en djungelvrålsklubba som är helt UNDERBARA och som bara kostar mig 0,5p. Sedan äter jag säkert 3 frukter dagligen men detta ser jag inte som ngt dåligt val utan det är ju bättre att jag äter frukt än skåpäter kex ;)Innan kunde jag äta en godispåse på MINST 2 hg dagligen och den var betydligt större både fredag och lördag. Så i genomsnitt stoppade jag nog i mig ca 2 kg godis i veckan. HORRIBELT när man tänker på det. Idag försöker jag undvika bröd i största mån. Knäckebröd sport äter jag dagligen till frukost tillsammans med gröt och det ger en bra start på dagen. Det gäller ju bara att hitta sina fällor men samtidigt kunna njuta av livets goda. Du som jag älskar god mat och att laga den + baka. Och då får man tänka lite före och använda de goda alternativen. Måste ju bara berätta att vi igår hade en lite återträff från gymnasiet som gav mig en riktig kick. För i gymnasiet var jag den mulliga, roliga tjejen som alltid klarade av att skämta bort det mesta. Och igår fick jag kommentaren av en tjej att det är ju tur att du fortfarande har munnen med dig och att den inte försvunnit med alla kilona som trillat av dig trots att du fått tre barn och tillbringat stora delar i skolbänken. Kanske lät det lite brutalt men jag njöt av den kommentaren för det fick mig att känna att jag lyckats med det som jag alltid önksade just då………att få vara lika smal som de andra tjejerna.
Nu blev det mkt bla bla men hoppas att du stod ut.
Kramar Pernilla

Svara
Malin BMalin B 31 mars, 2010 - 23:24

JJag kunde inte sagt det bättre själv för det är verkligen precis så som du beskriver. Nu ska jag banne mej sätta igång helhjärtat efter påsken, dvs på tisdag och då ska jag köra stenhårt ett tag för att komma in på rätt spår igen.

Ha en trevlig påskhelg!!!

Svara
sarah 31 mars, 2010 - 01:21

Gillar när du analyserar 🙂 både underhållande läsning & tänkvärda meningar.
Kör hårt!
Kraaaam

Svara
Ofelia 30 mars, 2010 - 19:04

Jag vet PRECIS vad du menar. Jättebra beskrivning! Det var det första jag sa när jag testade LC – det känns som allt blivit …lugnt… Den där oroliga energin, tankarna var borta. Men jag är precis som du, vill inte räkna och när jag drar ner för mycket på kolisarna så saknar jag att kunna leva ”normalt”. Det gäller att hitta balansen.

Byter du ut ett mål om dagen mot Cambridge? Jag har också en hel förpackning hemma, men just nu är jag i sådant kolis-sug att jag har svårt att bara dricka en sådan och vara nöjd… skulle behöva en avgiftning

Svara
Åse 30 mars, 2010 - 19:59

Yes! Oftast lunchen som byts ut! =) Middagen på kvällen är heliog så den byter jag ogärna bort.

Håller med, jag är trött på att försaka så jag vill fokusera på det jag mår bra av men vill jag jättegärna äta ngt annat så gör jag det!

Svara
Camilla 30 mars, 2010 - 13:01

Kan bara hålla med! Kom in i en ”väldans” storm när jag började tillåta kolisar igen…och vågen pekade lite uppåt igen….=( och VARFÖR tillät jag det igen då kan man undra….HAHA
Nu försöker jag att äta med förnuftet och inte överdriva med kolisarna i alla fall…som sagt…det är spegelblankt på havet utan så mycket kolisar! Då trivs man bra vill jag lova! Kramizar på dig

Svara
Cat 30 mars, 2010 - 10:57

Fast lite av tjusnigen med havet är ju just att det inte är spegelblankt hela tiden, utan det ”lever” och rör sig, stormar, vindar, vågor och så självklart stilla dagar ;O)

Men jag förstår hur du menar och hoppas du får fler stilla dagar är stormiga men är lite som livet är-upp och ner.
Och tänk vad trist om det bara var blankt och inte en krusning i livet… näe, bättre då med lite fart och fläkt i mellanåt.
Men man kan ju som sagt försöka ha sin seglats så harmonisk som möjligt iaf.

Själv tänker jag mer och mer på att hur i helskotta kan vi tjejer (oftast vi) lägga ner sååå mycket av våra liv på denna ständiga viktkamp, räknandes av kalorier, våg eländen, cm hit och dit, försaka det vi eg tycker är gott för att sedan äta mer, dålig självbild, tycker inte om våra kroppar som de är osv
Tänk vad vi skulle kunna göra med all denna energi som går åt till detta?
Varför, varför kan vi bara inte vara nöjda med hur vi ser ut, och lägga vår energi på annat?

Jag har inte svaret på det för jag är ju tyvärr själv inne i denna cirkel men kan bli så jäkla trött på att hela tiden tänka på vikten och hela tiden kämpa med dessa kilon, kanske skall jag bara vara nöjd?

Hur många år av mitt liv har jag hållit på med detta?
Ja, redan nu mer än halva mitt liv, vad sorgligt eg…

Oj, nu snurrade jag iväg men förstår du hur jag tänker med all denna energi oftast negativ (dåligt samvete, bantning, kilon som gås upp och ner osv)som vi tar från annat i livet, så många spillda år till ngn nytta?

Som iaf nu inte tänker ställa mig på en våg förrän efter påsk, utan bara ”vara” iaf för en kort stund :O)

Kraaam

Svara
Åse 30 mars, 2010 - 11:00

När det gäller mat och sug så ser jag absolut inte charmen med vågor och krusningar 😉

När det gäåller det andra så håller jag absolut med!!! Att man ständigt ska brottas med detta. Sorgligt.

Svara
Cat 30 mars, 2010 - 11:03

Näe, kanske inte charmigt men försöker vara positiv och se ngt bra med det iaf ;O))
Men ok när det gäller mat så ser vi havet stilla som ett spgelglas, sedan kör vi så det ryker med resten av livet el hur?
Kram

Svara
Åse 30 mars, 2010 - 11:06

ABSOLUT!! =))

Svara
AnnicaP 29 mars, 2010 - 22:07

Jag trivs också bäst när kolhydraterna är få. Och det är tack vare dig! Du har inspirerat mig jättemycket… och gör fortfarande!

Tack!

Svara
Jenina 29 mars, 2010 - 20:02

mycket intressant läsning!!

när jag körde lchf kände jag också att jag blev väldigt lugn och harmonisk. Men så fort jag ”tog” lite för mycket kolhydrater blev jag galen kändes det som. Nu när jag äter allt är det inte lika laddat med kolhydrater och jag spårar inte ur helt när jag ”festar”. Men jag skulle vilja gå ner 5 kg och hur ska det gå till???????? Jag har inte svaret!!

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 20:45

Håller med dig, det är därför jag tänker ha ett balanserat sätt dvs inte galet utesluta alla kolhydrater, men till största del hålla dem borta men äta det jag vill äta, fast givetvis inte varje dag.

Svara
kcalorin 1 april, 2010 - 03:09

Jag måste få svara här och hoppas jag får något svar tbx 🙂 Jag testade ju LCHF förra året kring mmidsommar och gick ner 4,5 kg på nästan 4 veckor… med fusk ska jag erkänna… blev SKITGLAD… MEN… min mage levde jävel med mig varje morgon =( ONT ONT ONT!!! 🙁 Annars upplevde jag oxå att jag, fastän jag inte var smal, (ok, vill klargöra att jag inte är tjock eller stor på nåt sätt men rätt otränad o småplufsig faktiskt hehe) så kände jag mig lätt och inte så uppsvullen som jag gör nu. Ja, lugn och harmonisk som beskrivs ovan. Vågar man egentligen testa detta igen? Nu har jag gett upp lightläsken (Pepsi Max) som jag drack till allt förra året. Har nämligen fått för mig att det kan ha haft nåt att göra med mina magsmärtor när det var dags för nummer två ni vet hehe. Blanda kolsyra med feta produkter är kanske inte det smartaste… Usch jag e kluven men nu är det april och den sedvanliga paniken inför sommaren börjar infinna sig så… jag behöver råd! =(

Kram!

Svara
Åse 1 april, 2010 - 09:28

För det första: SKROTA Pepsi Max!!!!!! Drick kolsyrat vatten.
Sedan så behöver man inte äta massa fett vid en lågkolhydratkost, faktiskt. Och just du kanske behöver smyga in några kolhydrater någon gång i veckan för att få fart på magen.
CKD, dvs Cyklisk Ketogen Diet handlar om att äta lågkolhydratiskt i ca 5 dagar och sedan under 24-36 timmar så äter man kolhydrater (men mindre fett) Kroppen boostar då med kolhydrater men man kan inte lägga på sig fett under den tiden för kroppen prioriterar att fylla på glykogennivåerna.

Svara
Sara 29 mars, 2010 - 19:46

Det är jätte svårt!!! Jag är ändå nöjd på ett vis, för jag har lyckats hålla min vikt mer eller mindre inom samma gränser i över ett år nu. Jag har inte lyckats ta de sista 3-4 kilona men jag har ändå hållit mig där jag är nu. DET är ett stort steg i sig. Med tanke på att jag inte har vägt min mat, räknat points eller kalorier. Bara gått på sunt förnuft. Jag spårar ur rejält ibland men jag tar mig i kragen och äter mer sparsamt en period och så hittar jag balansen.
Men det är svårt att ta sig ur det och komma igång mer på allvar igen och ta de där sista kilona. Det skulle ju vara så skönt. Jag vet att det vore lätt fixat om jag körde igång rejält med Cambridge och/eller VV. Men samtidigt vill jag så gärna hitta dit utan en massa olika metoder hit och dit. Kanske lurar jag bara mig själv när jag tror att jag ändå kommer fixa det 😀

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 20:49

Jag känner också att jag är lite trött på att räkna och hålla koll, vill äta med sunt förnuft och jag tror att det kommer fungera sedan, för det gjorde det hela sommaren och halva hösten, då begränsade jag kolhydraterna, åt kolhydrater 1-2 ggr i veckan bara, utöver det så åt jag fritt så länge det var kolhydratsnålt – det fungerade för mig.

Bra jobbat Sara!!

Svara
Mia T 29 mars, 2010 - 18:49

Det stämmer precis in på mig med! Så skönt att man inte är ensam 🙂

Svara
malgra 29 mars, 2010 - 17:16

Hej!
Mycket bra beskrivet, jag känner igen mig precis!
Känner dock lite oro för att svänga för mycket mellan ketos i veckorna och tillåtande kost på helger.
Har hört att det kan göra att man blir ännu mera käslig?
Vad har du för info om det?

Vänlig hälsning Malou

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 23:22

Absolut inte! Det är ju så man gör i CKD! ’Cyclic Ketogenic Diet’. Bla info här: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyclic_ketogenic_diet

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 23:39

För att sammanfatta det så äter man ketogent tex månd-fred, under lörd – sönd kan man äta stora mängder kolhydrater OCH kalorier (fast gärna hålla nere på fettet) utan att fettinlagra därför dina glykogenförråd är tomma och som ett resultat prioriteras uppladdningen av glykogenförråden framom fettinlagring! Bra va??
Detta är dock bäst för ngn som tränar aktivt.

Svara
Aika 29 mars, 2010 - 16:58

Kram kram kram!

Svara
Akinna 29 mars, 2010 - 16:41

Ja, du Åse.. vi är ganska lika med det där ätbeteendet, tror jag. Vi kan både sköta oss, gå ner i vikt, vi kan äta mer än vi tänkt och gå upp i vikt.

Jag har svårt att finna den där balensen, men jag tycker faktiskt att jag klarar det bättre nu än innan. Jag unnar mig på helgen och håller igen på veckan. Jag håller inte sååå stor koll på kolhydrater, men för mig har det blivit en vana att välja kolhydratvänliga allternativ, utan att jag egentligen tänker på det. Samtidigt som jag äter regelbundet, tränar och promenerar. (och kanske tillåter mig att väga liiiite mer än 58 kg…)

Meeeen, så kommer det perioder (helg, fest, semester, påsk, jul..) då jag unnar mig massor (oftast sjukt mycket mer än jag tänk..) och går upp. Och det är detta som jag vill lära mig handskas bättre med. Att trycka i sin för att sedan bara må dåligt och få ångest är inge kul, även fast, när jag står där med chokladkakan i näven, INTE KAN låta bli.

Jag skulle vilja lära mig att: Lagom är bäst. 🙂

Men vi är tappra som ALLTID kämpar!!!

Kram, snygging!

Svara
Cybertjejen 29 mars, 2010 - 15:36

Bra beskrivning med havet.
Hoppas att det blir många spelgelblanka dagar 🙂

Svara
jenny 29 mars, 2010 - 15:32

bra benämning det där med att vara ett hav!! just nu blåser det en kall orkanvind för fullt, du skulle se vågorna…. 😉 Önskar att kolhydrater INTE hade den effekt som de har! Tänk så enkelt allt vore då!!

Svara
AK 29 mars, 2010 - 15:15

Du har så många bra uttryck när du beskriver allt, underbart inspirerande och roligt att läsa. Lycka till på ditt hav, jag hoppas du slipper stormiga hav. =) Kram

Svara
Jempajumper 29 mars, 2010 - 14:54

Heja Åse på det spegelblanka havet! Har inte kommenterat på eevigheter. Flåt. Du vet när livet kommer mellan ibland. Men nu är jag här för att säga KRAM och kör hårt, du är på rätt väg låter det som! 🙂

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 14:58

Det göööööör inget gumman, du är välkommen att läsa ändå! =) KRAMAR

Svara
Jenjo 29 mars, 2010 - 14:26

Äh… Hade skrivit en sådan fin vers om helger och stormande hav, men det bara försvann. Kanske jag inte är så bra poet ändå… 😛
Tycker iaf det är härligt att du vet hur du ska stilla ditt hav!
KRAMIS

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 14:34

ATTANS att jag inte fick läsa din lilla ”dikt” :))

Svara
Sockergrynet 29 mars, 2010 - 14:23

Så skönt att du hittat ditt sätt att leva, för att minska i vikt och sedan behålla den. Jag ser fram emot den dagen jag nått dit jag med! 🙂

kram

Svara
dessi 29 mars, 2010 - 14:05

Med LCHF känner jag att jag faktiskt kan sluta äta nångång och bli nöjd. Det är svårt med annan kost tycker jag.

Däremot tycker jag inte om metallsmaken jag får i munnen de första veckorna på ren LCHF. Nu tror jag dock att den är påväg att försvinna 🙂

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 14:06

Det är märkligt, jag har ju aldrig känt av den där aceton/ metallsmaken! Fast jag vet ju när jag befinner mig i ketos pga andra saker men vi är väl alla olika.
Min man tex kan bara lukta på en öl så stinker det etanol runt hela honom! =)

Svara
cettcilia 29 mars, 2010 - 13:22

jag känner verkligen igen de där – att de går bra fram till eftermiddag/kväll, då proppar man helt plötsligt i sig en massa onyttigt. Va skönt att du hittat en metod som funkar för dig!

kämpa på, kram

Svara
Johanna 29 mars, 2010 - 13:02

Får jag ställa en fråga om det här med ketos? Jag drar mig lite för att äta på ett vis som göra att jag hamnar i ketos eftersom jag har hört att det är vanligt att man sprider en doft av aceton runt sig då. =) Hur upplever du det?

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 13:06

Jag luktar väldigt lite, aceton har jag aldrig hört att jag luktar däremot så luktar jag väldigt illa i munnen på morgonen.
Men har mintpastiller (cambridges egna) som jag tar vid behov.

Svara
Johanna 29 mars, 2010 - 15:31

Tack för svaret!

Johanna

Svara
anna-lena 29 mars, 2010 - 12:52

Ja, tänk så olika man är, men det är ju det som är vitsen att hitta det som passar en själv. Själv äter jag enlig VV just nu och det funkar PERFEKT dock hade jag en avstickare när vi var i väg på semester. Nu är det åter tillbaks för att ta dom sista 4 kilona…… Ha en skön vecka, det skall jag med ha.
/kram A-L

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 13:07

Ja dte gäller verkligen att analysera och fundera på vad man mår bäst av att äta, kolla av vad som gör att man kanske har svårt att lyckas.

Svara
Anna D 29 mars, 2010 - 12:43

Det är jobbigt det där, undrar om jag någonsin får en ”normal hjärna”, troligtvis kommer jag alltid få tänka på vad jag äter på ett eller annat sätt. Skönt att du har hittat ditt sätt!

Svara
vickan 29 mars, 2010 - 12:40

ja jag har oxå verkligen hittat hem med LCHF-aktig kost, mitt hav är spegelblankt 🙂 haha. och en av de bästa sakerna är att man slipper räkna och pussla utan bara kör på med det man vill ha (förutom carbs..)

kram och hoppas du får en vindstilla dag på havet 🙂 själv är det rätt stormigt efter gårdagen 😉 men jag är snart på banan igen, det brukar gå rätt fort. 🙂

Svara
Åse 29 mars, 2010 - 13:08

Haha ja det kan jag tro, men som du säger det räcker oftast med 1-2 dagar!

Mitt hav är blaaaankt och fint idag =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.