Kolhydrater, ett laddat ämne

av Åse

Jag har ju aldrig velat att 56kilo eller jag – Åse, som står bakom bloggen hamnar i ett fack. Har skrivit så många inlägg under alla dessa år om hur jag ser på bloggen, att bloggen är en del av min egen utveckling. Den har aldrig varit en ”LCHF blogg”, en ”matblogg”, en ”receptsajt” utan det är en livsstilsblogg med mig själv i fokus. Genom mina egna svårigheter med mat så har jag lärt mig så mycket om kost och dess påverkan på både kropp och hjärna och ju mer jag lär mig, ju mer inser jag att det verkligen aldrig är svart eller vitt, rätt eller fel.
Det som fungerade för mig förr, fungerar inte alls och vice versa och om jag förändras så, då förändras även andra!
Jag insåg under 2009 att jag hade problem med mitt belöningssystem och att det var snabba kolhydrater som påverkade mig negativt.
Under 2009-2012 åt jag lågkolhydratkost men det var ganska så svajjigt, jag hade fortfarande ett allt eller inget tänk, jag var superfascistisk när det gällde kolhydrater för att emellanåt balla ur helt. Ingen balans.
Det tog många år, mycket tweakande och mycket analyserande för att hitta en kostmodell som passade just MIG och min hjärna.
Jag är och kommer alltid vara en mjöljunkie framför allt. Det finns inget som belönar min hjärna så mycket som mjölmat och speciellt i kombination med fett (tänk: Pizza, varma mackor, hamburgare, korv med bröd etc) efter det kommer socker och efter det kommer flytande fet mejeri.
Jag triggas inte av kolhydrater i sig, jag har inga som helst problem med att äta ris, rotfrukter – pasta undviker jag alltid och potatis är lite halvproblematiskt så jag äter hellre sötpotatis. Givetvis inte varje dag och i väldigt små mängder.
Min kostfilosoft är fortfarande lågkolhydratkost, dock så cyklar jag kolhydraterna numera på samma sätt som att jag cyklar tiden jag äter (Periodisk Fasta).
Det finns en anledning till att jag numera ökar upp kolhydraterna schemalagt.
Jag ökar upp mina kolhydrater minst 1 kväll i veckan.
Varför? Jo för kolhydrater är inte onda, det kommer bra saker med kolhydrater också men det beror ju på vilka kolhydrater man äter och i vilken mängd och hur de påverkar just DIG. (grönsaker innehåller ju också kolhydrater)
Kolhydrater påverkar våra hormoner, inte bara insulin.
Våra kroppar strävar alltid efter balans och stabilitet, det innebär att för mycket är dåligt, men för lite är också dåligt (Jessica har många utomordentliga inlägg i ämnet!).
För lite kolhydrater är inte hälsosamt i längden. För mycket kolhydrater är inte heller hälsosamt. 
Samma hormoner som inte mår bra av för mycket kolhydrater, de mår inte bra av för lite heller!
Numera finns det mycket att läsa om ”Carbs at Night” aka CarbNite eller Carb Backloading (DH Kiefers upplägg)  dvs att lägga kolhydraterna på kvällen för att följa kroppens naturliga rytm (och så som människan åt förr) – tvärtemot vad man trott förr så är det alltså positivt för muskeltillväxt, fettförbränning, hormoner och signalsubstanser. 
DH Kiefer, Dave Asprey, Nate Miyaki, Dr Alan Christianson är några få namn på sådana som skrivit mycket om ämnet.
För mig personligen så har det varit gynnsamt för fettprocent, för min insulinkänslighet och det har ökat upp guldkanten i mitt liv! Varför ta bort något som inte är dåligt för mig?
Innebär detta att jag numera rekommenderar alla att äta ris och potatis? Självklart inte! Jag rekommenderar alltid en individanpassad lågkolhydratkost för den som är överviktig, är sjuk, sockerberoende etc. Lågkolhydratkosten ”fixade” mig! 
Men det betyder inte per automatik att ALLA måste ligga så lågt i kolhydrater och inte varje dag. Det går att laborera och hitta sin nivå, där man mår bra.

Det finns inget rätt eller fel, det finns bättre och sämre val för kroppen och det finns bättre och sämre individuella val

Och det är just DET mitt jobb med denna bloggen är, att skapa medvetande om just det – sen utöver det så tar jag ju in andra saker i bloggen som skönhet, nöjen, tips, mode etc – för livet är ju inte bara mat och bloggen speglar mig 😉
Så kontentan av detta inlägget är: Kunskap är inte statiskt och man ska våga förändra och förändras!
Gårdagens middag:
Köttfärslimpa med rött ris, brunsås, sockerfri lingonsylt och chornicons.
Mumma för just MIN kropp!
13102015-012A6151
 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

61 kommentarer

Anna 26 oktober, 2015 - 11:13

Jag håller med alla som tycker att detta var ett jättebra och läsvärt inlägg!
Jag har i perioder ätit omelett till frukot (dvs enbart fett och protein, inga kh), och trots vad många säger har jag aldrig känt mig riktigt mätt eller tillfredsställd på den kosten. När jag gick över till grekisk yoghurt, med ett par msk av din nötmüsli och osockrade bär, kombinerat med ett par kokta ägg, fick jag betydligt bättre mättnadskänslor och håller mig mätt utan problem fram till lunch. Jag antar att jag hittat min optimala balans, och att en del (långsamma) kh ingår där.
Jag uppskattar den balans som genomsyrar alla dina inlägg, i stället för det ”allt eller inget”-tänk som jag tycker kännetecknar alltför många lågkolhydrat-bloggar!

Svara
Camilla 13 december, 2015 - 16:17

Det är därför jag i princip bara läser Åses blogg nuförtiden. Inga pekpinnar, inget påhopp på andra som lever och äter annorlunda, bara trevlig blogg med bra balans och masdor med tips! 😀

Svara
Therese Rutqvist 19 oktober, 2015 - 14:35

Hej Ase!
Jag foljer din blogg med jamna mellanrum (har kommenterat forrut) for inspriation och harlig vagledning och tycker att det du sager ar superbra!! Glom bort alla negativa manniskor – vi ar sa manga fler som tycker att du ar en underbar inspriation i var vardag!!
Jag har framforallt borjat lyssna pa min kropp nar det galler mat och motion och har antligen fattat att det ar en balans som behovs – inga strikta regler utan mera tanke kring min valkansla och de val jag gor. Eftersom jag bor utomlands sa kan jag inte folja alla recept (far inte tag pa alla ingredienser och ar allergisk mot vissa saker) men det gor att man far improvisera och sa blir det mer en utmaning och dubbelt sa kul nar jag hittar ratt – for min kropp 🙂
Tack for en harlig blogg med tips och ideer och man plickar helt enkelt med sig vad som passar en sjalv eller hur? 🙂
Kram Therese

Svara
Åse 20 oktober, 2015 - 14:45

Tack Therese, härligt att du funnit balans i ditt liv – precis så ska det ju vara! Inget svart eller vitt och fyllt av förbud! Många vägar bär till Rom =) KRAM

Svara
Marie 19 oktober, 2015 - 14:11

Hej!
Det var intressant att läsa detta inlägg om kolhydrater. Jag har försökt att äta LCHF sedan januari, men får inte riktigt till det. Jag har gått ner 7 kilo totalt men det gjorde jag ganska snabbt men jojo:ar upp och ner 2 kilo hela tiden så mer än 7 kilo blir det inte tyvärr. Har ca 28 kilo att bli av med nu.
Jag får inte tillräckligt med fett i mig, jag äter men tycker sedan inte att det är gott att äta så mycket fett och då slutar jag. Då blir jag snabbt hungrig på nytt och då slinker något onyttigt ner istället. I början så små-åt jag fröknäcke med smör och ost på, eller ketobollar, kanske var det bättre… Men egentligen vill jag ju sluta små-äta. För har jag inte gjort något LCHF-vänligt att tugga på så letar jag mig vidare i skåpen och hittar godis istället. De senaste två veckorna har jag flippat ut totalt och ätit en massa godis och choklad, en pizza vilket har gjort 2 kilo upp. Jag har kört GI ett tag och vill egentligen att det skulle passa mig, för jag vill ju kunna äta allsidigt. Men det gick jag inte ner på heller. Jag har PCO-S som försvårar för mig, och just nu så vill jag bara slå dövörat till när jag läser hur många kilo alla går ner på LCHF. Jag har gått ner 14 kilo tidigare i livet med VV och då tog jag mig i mål och allting. Men det är ju mer än 16 år sedan. Så nu sitter jag här fast beslutsam på en måndag 🙂 att jag minsann i dag ska stå emot sötsuget i dag och bara stoppa i mig rätt mat. vi får väl se hur det slutar. Ett fröknäcke med smör har redan smugit sig ner innan lunch. Jag märker att jag går ner i vikt när jag äter kål. Broccoli och blomkål är bra för mig. Så det är väl bara att köpa hem och bli mer flitig att laga efter recept. För då märker jag också att jag går ner. Jag överäter nog av det mesta verkar det som. Men som sagt, det är intressant att läsa om att det går att äta mer kolhydrater.

Svara
Åse 20 oktober, 2015 - 15:00

KRAM till dig Marie! Det är inte lätt i kostcirkeln! Du kanske måste fundera lite på varför du äter? varför du vill småäta. Många ggr äter vi inte som vi borde av andra orsaker än vi tror.

Svara
Malin B 17 oktober, 2015 - 18:31

Det går upp och ner det här med att läsa bloggar. Många bloggar har kommit och gått under årens lopp. Vissa bloggar som varit extremt LCHF, vissa bloggar som håller på GI, andra bloggar med massvis av träning. Först är man helt såld men sedan händer det något, man tröttnar.. Men din blogg Åse är helt annorlunda. Det är verkligen en livsstilsblogg som man ser en äkta person bakom. En person som lever och förändrar tankar och stil påverkad av erfarenhet och kunnande. Det är det som är så härligt med din blogg det är därför vi är så många som stannar hos dig. Du har lärt mig mycket under åren som gått, framför allt att känna efter själv vad som är bra och dåligt för just mig. Havregrynsgröt är t.ex väldigt bra för mig att starta dagen med men för min kollega är det rena triggaren. Det tycker inte jag är så konstigt efter allt du skrivit om. Vi är ju olika vi männsikor men ändå lite likadana. Tack Åse för att du finns där ”ute i det blå”! Kram

Svara
Jenjo 16 oktober, 2015 - 09:06

Vilket underbart inlägg. Du är så bra på förklara saker och ting. Jag tycker ju som dig, men får liksom inte fram det när folk frågar. Får nog ta och ge dem länken till detta inlägg tror jag minsann… 😉
Ha en fantastisk fredag och helg!
KRAMIS <3

Svara
Zahra 16 oktober, 2015 - 08:48

Så otroligt bra skrivit! En av anledningen till att jag följer dig 🙂

Svara
Mona 15 oktober, 2015 - 15:30

Hej och tack för din blogg. Är ingen som följer bloggar, men tycker att din är värd att dyka in på titt som tätt. Recepten är fantastiska och uppskattade av hela familjen. Plus i kanten att det sällan är långkok man behöver göra och att du inte ger en massa pekpinnar. Tack vare dig (faktiskt) och ett eget beslut har jag lyckats komma ner i normal BMI för mig. Det som bekymrar mig nu är dessa blodsockerfall jag får. Skulle uppskatta om du kunde göra någon blänkare om hur man kan få upp ”sockret” mitt i ett hektiskt arbetsliv. Hoppas du förstår vad jag menar med ”sockret” ?.

Svara
Åse 16 oktober, 2015 - 12:58

Tack för det Mona!
Grattis till dina hälsovinster! Bra jobbat!
Tyvärr är det svårt för mig att sia om dina blodsockerfall då jag inte vet något om hur du äter eller övriga markörer som kan spela roll. Hoppas du själv kan göra efterforskningar och funderar lite på när de kommer om du hittar sambamd. Trevlig helg!

Svara
Sofia 15 oktober, 2015 - 12:22

Härligt och klokt inlägg! Jag har testat strikt LCHF och visst blir sötsuget som bortblåst men jag orkar inte träna på det så jag har återgått till ”husmanskost” där jag minimerar gluten och socker i kombination med PF och det funkar utmärkt och jag orkar med tuffa crossfitpass med lite turbo-kolhydrater!
Jag har i botten ångest med tillhörande hetsätning och alla ”förbud” triggar bara min ångest, så minimalt med pekpinnar och förbud får MIG att må bättre! Jag tycker man ska lyfta blicken och se till sitt eget liv och mående och vad man själv mår bra av istället för att stirra sig blind på andras sätt att leva, även om vi kan ta inspiration från andra såklart 🙂
I grunden tror jag dom flesta vet vad som är bra och hälsosam mat men det är så enkelt att låta nån annan berätta det för en istället för att hitta sin egen väg genom att våga testa sig fram.
Jag trodde strikt LCHf var lösningen på min ångest och det var bara fel, fel, fel – min ångest har inget med min kost att göra! Idag vet jag att jag enbart triggas att äta mer av socker, annars ”tål” jag det mesta förutom att jag undviker gluten då jag inte mår bra av det men det är inget förbud.
Tack för en bra och sund blogg Åse!

Svara
Åse 16 oktober, 2015 - 12:59

Tack för din input! Ja det är verkligen aldrig svart eller vitt, si eller så! Trevig helg Sofia!

Svara
sofie 15 oktober, 2015 - 10:15

Hej Åse, Vart hittar man sockerfri lingon. Sonen älskar lingon men är ju så mycket socker. Orkar inte göra egen:)
// Sofie

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 10:43

Hej Sofie! Det finns Önos (innehåller sötningsmedel) och Ica har också en variant!

Svara
Karin 15 oktober, 2015 - 09:14

Så klokt skrivet! Älskar såna här nyktra uttalanden från kunniga människor!
Kram på dig!

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 09:17

Tack karin! Kram på dig tillbaka!

Svara
Sara 15 oktober, 2015 - 09:14

Tycker du har så fint porslin! Skulle du kunna länka eller ge tips på vart du handlar tallrikar och annat porslin? Vore super snällt!

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 09:17

Cervera och IEMS mest =)

Svara
Anchi 15 oktober, 2015 - 08:20

Hej Åse. Bra redovisning! För mig är ditt tänk sunt!! Fortsätt med det 🙂 Allt handlar om att lära känna sin kropp och LYSSNA på den.(och hjärnan med för den delen…) Det finns inga genvägar, man måste anstränga sig lite 😉 Bra mat+motion = sund kropp. Kram på dig

Svara
Sandra 14 oktober, 2015 - 23:09

Kanske kom det här inlägget efter min kommentar på ditt tidigare inlägg som jag kommenterade 😉 tack Åse för förklaring och ”redogörelse” för hur du tänker etc! Förstår helt hur du menar 🙂 följt dig i många år och kommer fortsätta följa dig framöver…. Om du inte börjar äta pasta och mjöl igen dock 😉

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 08:31

Haha anääää, så kul ska vi inte ha det! Haha! <3

Svara
Cissi 14 oktober, 2015 - 23:08

Hej Åse!
För det första vill jag tacka för den inspiration du ger. Fick hem en av dina böcker igår som jag sen inte kunde släppa. Blev så glad över att läsa om din väns historia, att det kan ta tid innan viktraset kommer. Jag har ätit LCHF i snart 2 månader och bara gått ner drygt fyra kilo. Kan tyvärr inte låta bli att väga mig varje morgon. Mätte mig inte från början men det känns på kläderna och syns i ansiktet, överkropp och kanske lite på nederdelen att det lossnat lite. Nu tänker jag inte ge upp! En storvinst är att jag är mycket piggare, men framförallt att jag inte har så mycket bekymmer med klimakteriesymtomen. Det känns helt underbart att inte svettas hela tiden, utan faktiskt frysa!
Behöver jag säga att min man som följer mig i det här, har gått ner mycket mer? En fördel är också att han nu får dåligt samvete när han tar en öl! Inget ”ont” som inte har något gott med sig!
Det är så skönt att vara fri från sug och sockerberoende. Har inga större svårigheter att avstå. Men jag tillhör säkerligen kategorin som inte ”tål” socker eller vetemjöl. Om jag någon gång ätit ytterst lite, så sväller magen upp till en spärrbalong. Det är det inte värt.
Tack för en härlig blogg och fin, inspirerande läsning och bilder.
Hälsningar från Cissi!

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 08:33

Så härligt! och du, 4 kilo på vågen ja!! Men med en hormonell kost så försvinner det oftast mer på måttbandet =) Och män går alltid ner mer än kvinnor, beror på många olika saker men framför allt hormoner, blodmängd och muskelmängd. Keep going! KRAM

Svara
Anna S 16 oktober, 2015 - 20:52

Fick en gång höra att man kan säga att en man är som en fläskkotlett och en kvinna som fläskkarré. Kvinnor har fettet lite mer ”insprängt” i kroppen för att kunna bära och föda ett barn mesans männens fett är lite enklare att bli av med. Sant eller ej men jag tycker liknelsen är lite bra ?.

Svara
Stina 14 oktober, 2015 - 22:58

Tack för ett spännande inlägg. Labbar även med typ inga KH och mer fett men tror att det är det som gjort att jag ökat i vikt. Pleasejeansen jag köpte förra sommaren kom jag inte i denna sommar.=( Försöker öka mina KH men det gör att jag direkt känner ett ökat sötsug. Jobbigt läge.
Kram
Stina

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 08:31

Mailat dig <3

Svara
K 18 oktober, 2015 - 16:29

Jag är i precis samma läge som dig. Hur jag än vrider och vänder mig så gör jag ”fel” verkar det som. Jag försöker hitta min väg, men alla vägar är fel. Ganska tröstlöst…

Svara
malin 14 oktober, 2015 - 21:41

tycker du har så fin inställning. Hade aldrig fortsatt läsa om du höll på och vifta med pekpinnar. Jag testade LCHF för att det fanns de som sa det var universallösningen för diabetes. Men för mig fungerade det inte alls, jag är insulinkänslig (dvs reagerar på små mängder) och har hög basförbränning, så det fungerade inte alls, det gick inte hålla bs nere med bara basinsulin och då fick jag sitta och vakta och smådutta med snabbinsulin och när jag tränade sjönk bs som en sten och jag fick dricka mer under matcherna och äta snickers i halvlek. Men framförallt blev jag deprimerad! googlade runt lite och det var fler som kände så men märkt det blev bättre med lite kolhydrater och ställde frågor som ”är det farligt om jag äter en halv kokt kall potatis på kvällen” och folk svarade ja… då gav jag upp, nu äter jag mindre mängd långsamma kolhydrater till måltiderna, men tog med mig att äta mer fett så jag äter nog mindre mängd än innan. Jag håller vikten och blodsockret på bra nivåer.
Nu blev det långt men med tanke på hur jag måddehar jag inte svårt att lita på dig med det där med hormonerna!

Svara
Effie 15 oktober, 2015 - 08:05

”och ställde frågor som ”är det farligt om jag äter en halv kokt kall potatis på kvällen” och folk svarade ja… ”. Märkligt. Den diskussionen har ju funnits länge. På Kolhydrater ifokus finns en gammal gammal tråd (2009) som heter ”räddad av en potatis” och som handlar om just detta.
F.ö. håller jag med Åse; var och en måste hitta sin väg; man kan bara inspirera varandra att testa olika idéer och se vad som fungerar för just mig.

Svara
malin 15 oktober, 2015 - 16:57

det här vaf iofs för flera år sen, kanske har det ändrats sen dess och blivit accepterat. Men just då var det en ganska hård ton och att minimera kolhydraterna var det bästa för alla, alltid och det fanns inget negativt alls. Kommentaren var på en sida/forum för typ 1 diabetiker som testade äta Lchf.

Svara
Effie 16 oktober, 2015 - 07:37

OK, det vet jag inget om; jag har bara varit med sedan 2007.

Svara
Lena Nordin 14 oktober, 2015 - 21:35

Nu vart jag glad! Vilket superhärligt inlägg och så kloka ord.
Jag har ju tassat runt på din blogg i snart 1.5 år men inget kommenterat men nu..
Nu vill jag att du ska veta att jag finns här och att jag själv blir inspirerad utav dig.
Tack!

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 08:35

Tack för det! Välkommen åter i kommentarsfältet =)

Svara
Philippa 14 oktober, 2015 - 20:50

Hej Åse! Det är så intressant att läsa dina inlägg om kost, jag lär mig sååå mycket av dig + att jag älskar att laga mat och du inspirerar mig alltid med dina goda recept. Har läst din blogg i flera år, men har aldrig lämnat en kommentar tidigare… Jag gillar dig Åse! Kram <3

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 08:37

Tack Philippa! Vad glad jag blir! KRAM! <3

Svara
Camilla 14 oktober, 2015 - 19:55

Kanonbra inlägg – det är precis detta jag gillar med dig och din blogg, naturlighet och ingen överdriven diet som du förespråkar för ALLA. Tack för att du inspirerar!

Svara
A 14 oktober, 2015 - 18:42

Jag tycker du är så himla 2 faced. Säger emot dig själv hela tiden. Förespråkade kolhydrater är boven i det hela och nu carbs på kvällen. Jisses.

Svara
Åse 14 oktober, 2015 - 18:46

”A” (med givetvis även fake email adress)
Du får tycka att jag är hur 2 faced som helst, det är din åsikt och tänk att det kan vara så laddat för dig att jag en gång i veckan äter lite rött ris eller en potatis? Jisses, säger jag.
Sedan får du nog göra din hemläxa, ”kolhydrater boven i det hela?” Nej en ÖVERKONSUMTION av kolhydrater och främst snabba kolhydrater har ställt till det för mig (och många andra). Och jag mår fortfarande bäst av att hålla kolhydraterna nere.
Sköt om dig 🙂

Svara
Ewa Heller Ekblad 14 oktober, 2015 - 16:06

Hej Åse, så fint du skriver, tänker och gör.Jag läser din blogg rätt ofta och blir inspirerad och glad, du är duktig och så kunnig och så predikar du in te, det gillar jag!
’Kram till dig
’Ewa

Svara
Åse 14 oktober, 2015 - 18:33

Härliga Ewa! Tack för dina rader! Många varma kramar till dig!

Svara
Laila 14 oktober, 2015 - 15:55

Det är det bästa med din blogg – variationen! Och alla kloka tankar kring detta att hitta SITT sätt att äta för att må bra.
Jag kämpar fortfarande med det, vet i det stora vad som triggar mitt sockersug men trillar dit gång på gång. Det är så trösterikt att läsa att även du, vackra kloka människa, har kämpat i flera år men äntligen hittat ditt sätt. Det gör att jag orkar kämpa på med mina ”sockerdemoner” med. Jag vet att även jag kommer hitta balans nån gång!
Tack för en mycket bra blogg – och alla fina böcker du gett ut! <3

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 09:14

Härliga laila! Ja det kan vara en balansgång detta men skam den som ger sig! KRAM

Svara
Jenny 14 oktober, 2015 - 15:12

Bra med balanserad input! Själv har jag ätit strikt LCHF i många år nu, men börjar få såna problem med magen att jag börjat introducera rotfrukter, frukt och sötpotatis mer i kosten. Intressant att det är bättre att inta på kvällen! Har du mer lästips om just cykliska intag av kolhydrater?
När det gäller PF: rekommenderar du att ha hela fastedagar, eller delar av dygnet?

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 09:18

Vad skönt att du förstått att det handlar om kosten. Har du läst Jessicas inlägg? http://sockertjocken.se/samre-tarmflora-med-strikt-lchf/
Att cykla kolhydraterna finns mkt att läsa om. DH Kiefer har massor på youtube etc.
Dave Asprey (googla bulletproof) har hur mkt som helst.

Svara
ingrid 14 oktober, 2015 - 14:30

så bra skrivet….tack vare din blogg har jag slutat banta och stressar inte över en långvarig stillastående viktplatå ( men vänner som bantar på ”vanligt” sätt stressar mig med sitt svälta ena dagen å unna sig bakelse nästa å så får de ångest och gnäller ) phuuu …när jag lyckas skära ner på mina portioner som jag vet är aningen förstora så kommer vågen börja röra på sig igen de är jag övertygad om ..
man kollar ju runt på olika bloggar men din mat ser så mycket mer färggrann och fräschare och ren ut …en fröjd för ögat
gillar även dina inlägg med inredning
mvh ingrid

Svara
Åse 15 oktober, 2015 - 09:54

Tack Ingrid 🙂 Så härligt att du känner så! Må gott!

Svara
Johanna Engström 14 oktober, 2015 - 13:59

Vad kul att läsa det här inlägget! Precis det tänket har jag också, och jag följer mycket forskning och ny utveckling kring lågkolhydratkost, som har varit min stomme i 20 år! Och just detta med att alla kolhydrater inte behöver vara av ondo, och att det är viktigt att hitta den modellen som passar för en själv och ens individuella förutsättningar där man befinner sig i livet, förespråkar jag i min relativt nystartade lågkolhydratkostgrupp på Facebook! Besök oss gärna!!
https://m.facebook.com/groups/942249239179421

Svara
Ea 14 oktober, 2015 - 13:55

Hej Åse! Det hade varit jätte intressant att få veta hur hormonerna påverkas när man utesluter kolhydraterna och äter periodisk fasta. Skulle du inte kunna skriva lite om detta? Själv har jag ätit lchf kost och PF i ca 5 år och jag tränar väldigt hårt, cardio, 6 dagar i veckan. Tycker jag mår jätte bra av det, men skulle vilja veta hur det egentligen påverkar mig. Du verkar kunna det här! 🙂
Tack för en bra blogg!

Svara
Pop 14 oktober, 2015 - 13:20

Din inställning är en av anledningarna till att jag alltid gillat dig 😉 Inga pekpinnar, bara tips! Och mycket inspiration! Tack! <3

Svara
Maritha Hakfelt 14 oktober, 2015 - 13:19

Tack för alla goda recept och inspiration till annat gott i livet<3. Kramar

Svara
Ulrika 14 oktober, 2015 - 13:07

Precis så är det. Tyvärr är ju trenden idag att vi ska äta si eller så-kost, men vi bryr oss inte om det passar oss eller inte.
Jag har nyligen upptäckt din blogg och finner den inspirerande. Har idag gjort bovetebröd med lingon! Äter mestadels glutenfritt…det , ch mindre kolhydrater, mår jag bra av!
Tack för en fin blogg!!
PS..hurmkan man finns fler recept? Finns det en sökfunktion eller är det att söka på inlägg?!

Svara
Åse 14 oktober, 2015 - 13:16

Hej! Du hittar alla recept antingen i dropdownlisten till höger under kategorier eller i ovanmenyn 🙂
där hittar du recepten listade på lite olika sätt =)

Svara
Karin 14 oktober, 2015 - 12:47

Jag tycker att du är väldigt duktig på att kommunicera just det budskapet – att hitta vad som är rätt för var och en. Det gör att jag inte ger upp i jakten på mitt ”rätt”. Tack för alla underbara recept och bilder du delar med dig av!
/Karin som har följt dig i måååånga år, men sällan kommentarer

Svara
Åse 14 oktober, 2015 - 12:48

Åh Karin, jag kommer ihåg dig! <3

Svara
Elisabeth Layza Hällås 14 oktober, 2015 - 12:38

Jättebra inlägg!
Ja kroppen är ingen maskin som fungerar likadant hela tiden. Allt möjligt påverkar oss genom åren.
När jag var ung gick det utmärkt att leva på mackor och jag hatade och ratade allt vad fett hette.
Föga anande jag då att min kropp efter 35 skulle slå bakut av allt godis och mjöl. Jag hade ju alltid kunnat äta allt och ändå vara smal.
Nu äter jag ungefär precis tvärtom haha. Så kan det gå! Men hälsan är viktig, diabetes vill jag ej ha och jag gillar kläder.
Dina recept är grymma, tack för dem!
Kram Layza

Svara
Åse 14 oktober, 2015 - 12:40

Så är det! Man kommer undan med mycket när man är ung ;)) Tack för positiv kommentar! Kram!

Svara
Camillapa 14 oktober, 2015 - 11:58

…med feta tillbehör menar jag feta mejeriprodukter! Mejeri produkter, förutom mjölk, mår jag bra av. Olivolja likaså, bra för min hjärna! ;D

Svara
Camillapa 14 oktober, 2015 - 11:54

Som vanligt när det kommer från dig, bra sagt! Precis så är det och vi måste hitta våra egna sätt och gärna komma ifrån att livet inte bara är mat! 😉 Tack för att du också tar med livet, inredningar, mode och jippon! 😀
Jag trodde att pasta och macor var mitt problem, men de är feta tillbehör som triggar mig! 😉 så grovt bröd, även vitt för den delen, men grovt mättar längre, utan smör eller feta allternativ fungerar fint! Även pasta utan feta tillbehör går också bra!
Men det är jag det! 😉
Kram

Svara
Åse 14 oktober, 2015 - 12:45

Härligt camilla! Grattis till att du hittat din melodi! KRAM!

Svara
Camillapa 14 oktober, 2015 - 13:00

Tack fina Åse! <3

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.