Denna desserten är fantastisk, om jag får säga det själv!
Den innehåller vit choklad. Jag väljer en vanlig god vit choklad men vill man ha en vit sockerfri choklad så finns t.ex den här som är sötad med xylitol (naturligt björksocker). Vit choklad utan mjölk finns också.
Passar perfekt till midsommar och vad serverar jag till? Jo givetvis rosébubbel!
När det gäller bubbel som ska passa till desserter så måste vinet ha lite sötma annars smakar det bara surt! Annars väljer jag oftast mousserande med mycket lite sötma i. (Gärna under 3 gram/l)
Till denna desserten så valde jag ett italienskt rosébubbel som inte var för sött utan som innehöll så lite socker som möjligt samtidigt som den skulle vara god till desserten!
Valet blev Pizzolato Spumante d’italia – Gör gärna kakan i såfall dagen innan den ska ätas.
En seg, kladdig kaka!
Håll till godo, hoppas ni gillar!!
Kladdkaka med citron, vit choklad och jordgubbar (Glutenfri, (Mejerifri), Low Carb)
Ingredienser
- 6 dl mandelmjöl
- 150 g vit choklad (finns sockerfri, även mjölkfri)
- 150 g rumstempererat smör
- Sötning motsvarande sötman i 150 g socker – min favorit NICK’s
- 4 ägg
- 2 msk krämig kokosmjölk alt vispgrädde
- 2 msk limoncello likör (kan ersättas med 2 msk färsk citronjuice)
- skalet av 2 citroner
- 1 tsk Dr oetker naturlig citronarom
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 gr rader varmluft eller 200 gr. vanlig ugnsvärme.
- Smält chokladen med grädden på svag värme i en kastrull. Svalna.
- Vispa det mjuka smöret med sötningen, fluffigt.
- Tillsätt rivet citronskal, äggulor (en och en) under omrörning.
- Vispa ner mandelmjölet och den smälta chokladen.
- Sedan limoncello + citronarom
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten.
- Fäst ett bakplåtspapper (ej smörpapper!) runt botten på springformen. Smörj formen (24-26 cm) med smör och lite mandelmjöl och häll smeten försiktigt i den.
- Grädda i ca 15 minuter. Kakan ska kännas mjuk i mitten men inte allt för dallrig när den tas ut. Låt svalna helt i kylskåp (gärna över natten) innan kakan stjälps upp och ner.
- Pudra med t.ex Xylitol flor eller Sukrin Melis eller äkta florsocker.
Näringsinnehåll
- Portioner: 12
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
19 kommentarer
Hej Åse,
Hur ofta kan man egentligen äta lchf desserter/fika?
Älskar verkligen din fina inspirerande blogg🧡
Hej! Var köper man sockerfri vit choklad?
Finns bl.a. På Ica maxi
Hej Åse! Fantastisk blogg!
Kan man byta ut nötmjölet mot något annat? Nötallergiker i släkten.. Kan potatismjöl eller pofiber el dyl fungera?
Nej tyvärr :// då är det bättre du hittar ett annat recept som passar er. Kakan är beroende av mandelmjölet för smak och konsistens (typ som att en macaron görs på potatismjöl – inte bra!)
Ojojj, vilken goding! Kanske är det just denna kladdekagan som vi kan göra för att övertyga föräldrarna/svärisarna om att det går att baka gott utan vetemjöl och socker? Dom har gjort flera olika ”socker och mjölfria”-kakor men blir inte nöjda med någon, tycker hela tiden att det ”saknas något”…
Får nog bli en bjudfika snart!
Hoppas det blir väl godkänt!! Du får återkomma och berätta =))
Åh detta recept ska jag testa! Jag har haft en del vitchoklad i kylskåpet en tid men saknat inspiration, men detta blir nog ett bra recept att testa!
Tack, tack och tusen tack! Så himmelsk god, och perfekt bubbel till detta. Även sockerfolk var lyriska över denna dessert. Du gjorde min midsommarafton i år. @-)–
Vi firade midsommar i dag med våra barn och vårt barnbarn. Hade då gjort din tårta och den blev verkligen ”himmelsk” Kommer att göra den fler ggr trots att det var lite ”bök” eftersom man fick använda flera tillrednings skålar, dvs. det blev flera olika moment.
Hjälp!!!
Jag fattar inte…bakplåtspapper? De är väl alltid smorda och smörpapper är väl samma sak? Är det smörgåspapper som du menar att man ska använda, dvs som inte är smort? Sådant som man brukar packa smörgåsar i?
Trevlig midsommar =)
Smörpapper och bakplåtspapper är inte samma sak. Smörpapper används mellan smörgåsar har inget med mat & bak att göra.
Jag äter LCHF och har mjöklproteinallergi. I stället för smör tog jag kokosolja och använde mjökfri vit chokolad. Kakan blev perfekt!
Tack för receptet
Hej Åse! Som den matglada tjej jag är med passionen i matlagningen för mat som gör mig gott- din blogg och dina recept har tagit mig så nära himlen man kan komma från jorden!!!! Du är den ENDA matblogg jag alltid söker upp och letar mig in på. Du inspirerar , jag hejar på dig! 🙂 kram
Tack Laila!! Vilken fin komplimang!! Tack snälla!! <3
Hej Åse
Tack för en underbar blogg, tycker du har väldigt fina champagneglas, var får man tag på dom?
Hälsn Anna
Tack! Märket är chef & sommelier
Ser sååå smaskig ut. Är den helt mejerifri med tanke på att vit choklad brukar innehålla mjölk?
Hej! Mina mejerifria desserter innehåller ibland choklad men ingen övrig mejeri. Måste / Vill man äta helt mjölkfritt så finns det både laktosfri och mjölkproteinfri choklad.