”Kan jag byta sukrin mot stevia?”

av Åse

Jag får ganska många frågor här när det gäller sockerersättning och vilket man egentligen ska välja så jag tänkte ägna ett inlägg åt det!
Jag använder själv enbart Erythritol och Stevia och jag tänkte gå igenom dessa.

  • Erythritol är en naturlig sockeralkohol med 0 kolhydrater och 0 kalorier. Även om det står på paketet att det är 100 g kolhydrater i per 100 gr så är det sanning med modifikation. Hade det innehållit 100 gram kolhydrater så hade det inte varit 0 kalorier i. Kroppen kan inte ta upp sockeralkoholen därför är det energilöst och har ingen påverkan på blodsockret. Finns naturligt i frukt och i en del grönsaker. Den höjer inte blodsockret och är 60-70% söt som vanligt socker. Har en kylig eftersmak. Finns i Sukrin, Sötin, Sötrix.
  • Stevia är en växt som växer mellan Paraguay och Brasilien, Stevian innehåller inga kalorier, är helt naturlig, värmestabil, är inte cancerframkallande, inte beroendeframkallande och är säker att använda även för diabetiker, då den inte påverkar blodsockret. Kallas även sötflockel, sockerplanta och honungsplanta. Stevia finns i pulverform och som flytande extrakt och är oerhört sött. Kan ge ett bitter eftersmak.

Bästa sötningen får man om man blandar erythritol och stevia, exempel på detta är Ica Stevia strö, Sukrin+, Steviasocker (inte Sukrin original!). Produkten blir utan bismak och utan kolhydrater och kalorier. Det blir ett sockerliknande strö.

Sukrin, Sukrin+, Ica Stevia Strö etc beter sig som socker i konsistens, volym etc så jag föredrar att baka med det. Steviaextrakt är ett pulver som är oerhört koncentrerat och kan vara svårt att dosera. Men man kan använda vilket man föredrar men i mina kak och bakrecept så använder jag bara ströversionen (tex Ica Stevia Strö och kan bara svara för hur resultatet blir med det! Min favorit är just Ica Stevia Strö, bra sötma och enkelt att få tag i!

 

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

38 kommentarer

Marie 6 mars, 2021 - 10:55

Jag har nu i flera keto dessert recept sett att dom använder ersättning för florsocker för en mer mjuk konsistens.
Har du tips vad detta kan vara i Sverige?

Svara
Åse 6 mars, 2021 - 10:57

Det är pulvriserat ersättningsströ. Du köper tex nicks use like sugar eller Ica sötströ eller liknande och mixar till florsocker i blender

Svara
Felicia 20 oktober, 2017 - 20:13

Varför skrev du ”inte sukrin original”? Vad är skillnaden mellan sukrin original och sukrin +??

Svara
FLÄDERSAFT – utan raffinerat vitt socker och kolhydrater. Är det gott? – Lenas receptbok 8 juli, 2017 - 21:31

[…] Flädersaft är så gott! God att dricka som den är med vatten eller bubbelvatten, men också farligt god att blanda med andra drycker som vin, gin, bubbel…. Men jösses så mycket socker det är i saft! Socker är lurigt och påverkar din kropp på flera olika sätt genom en kedjereaktion. När du äter vitt socker (kolhydrater) höjs ditt blodsocker och din kropp börjar producera insulin vilket resulterar i att din insulinnivån ökar rejält. När du har höga insulinnivåer bränner du inget fett utan fettinlagringen ökar. Höga insulinnivåer startar inflammatoriska processer i din kropp och nya studier visar på ett tydligt samband mellan höga insulinnivåer och ökad risk för cancer. Sötningsmedlen har inga kolhydrater, höjer inte blodsockret och därmed inte heller insulinnivån. Socker ökar sötsuget, men tyvärr så gäller detta även sötningsmedel, så se upp! I mitt gamla recept är det 1 kg socker per liter saft. Letade på nätet efter ett recept utan vitt raffinerat socker men hittade inget bra. Att jag valde att söta med en blandning av sötströ och stevi berodde helt enkelt på att det var det jag hade hemma. Går säkert lika bra att köra ICAs sötströ rakt igenom. Förutom att ersätta det raffinerade vita sockret med sötningsmedel så minskade jag dessutom rejält på sötningen, vilket gick hur bra som helst. Vill du veta mer om vad man kan ersätta socker med?  Här är ett bra blogginlägg från 56kilo.se där du kan du lära dig mer om sötningsmedel som int… […]

Svara
Ida 20 december, 2015 - 10:18

Stevia- Sweet, kan man använda det istället för sukrin, isåfall vilken mängd?

Svara
Jena 26 juli, 2015 - 15:14

Hej Åse jag undrar vilket typ av sötning du skulle rekommenderar till en som är sockerberoende och har Pcos( ökad risk för insulinresistens och diabetes) Jag har i stort sett tagit bort rent socker och gluten de sista veckornaoch tänjer att det är så jag i stort sett vill leva. vet att jag borde hålla mig borta från sött men om man nån gång ibland skulle vilja ha nåt sött till tex bakning vad rekommenderar du då?? Mvh Jena

Svara
Åse 27 juli, 2015 - 09:12

Som sagt en sokerberoende kan jag inte rekommendera något sötningsmedel till alls :/ Det hade varit som att rekommendera en viss spritsort till en alkoholist.. KRAM

Svara
Jena 24 augusti, 2015 - 00:47

Hej Åse tack för ditt svar!..Jag förstår verkligen din poäng men jag har svårt att se mig själv vara 100% sockerfri resten av mitt liv..därför jag undrar vilket det bästa alternativet är när man väl vill fuska elr vad man nu vill kalla det..denna sommar har jag gjort stora förändringar när det gäller min kost..har nog aldrig någonsin varit så beslutsam som jag är nu eller klarat mig så lång tid som jag gjort nu..jag har nu i ca 2.5 mån ätit gluten och sockerfri (lchf inspererat) kost som grundkost och tappat nästan 10kg..visst har jag fuskat ett par gånger men till skillnad från förut ser jag verkligen inte någon väg tillbaka till mitt gamla sätt att leva med stora mängder socker dagligen innan jag verklgen öppnade mina ögon..Rädslan för diabetes är för stor hos mig..jag vet att jag borde låta bli socker/sötningsmedel men jag känner att jag vill kunna unna mig sött någon gång ibland( nån gång imånaen) för att orka fortsätta på samma spår som jag är på nu. Mvh Jena

Svara
Åse 24 augusti, 2015 - 09:17

Hej Jena! Det är bara du som har ditt eget facit, du vet vad som fungerar =) Fortsatt lycka till på din hälsoresa! Kram

Svara
Jena 24 augusti, 2015 - 11:30

Hej Åse åter igen tack för ditt svar!..det är otroligt svårt det där med vad man kan äta och inte..i början av min hälsoresa kände jag att allt var svart elr vitt, antingen eller och det mådde jag inte bra av men sen har jag lärt mig från bland annat din blogg att allt behöver inte vara svart elr vitt utan det
handlar om vad som passar varje individ bäst för vi är alla olika!..jag vill kunna äta något sött ibland och känner att jag klarar det utan att falla tillbaka till gamla vanor för som jag skrev innan är det inget alternativ för mig..det som jag verkligen vill ha svar på är vilket sötning som är minst skadlig för mig att förtära..det är otroligt svårt att veta vad ja klarar av att äta och vad jag triggas av äta. Det är något jag fortfarande håller på och lära mig..jag gillar din blogg och återkommer ofta hit:-) Mvh kram Jena .

Johanna 6 juli, 2014 - 09:58

Hej!
Tänkte kolla med dig hur du ställer dig till att använda Hermesetas Sweet om man kör LCHF? Är det enligt dig OK, eller finns det något dom är bättre? Förklara gärna varför. 🙂

Tack på förhand!

Svara
Emma 13 juni, 2012 - 21:04

Jag gillar att äta bär med naturell yoghurt, är dock inte jätte förtjust i den naturella yoghurten smak och jag vill gärna ha det lite sötare. Vad är det bästa sötningsmedlet till det? Jag har använt agave sirap tidigare, men har läst att det inte är så bra.
Jag tränar även en del, vet du om sukrin eller stevia bromsar fettförbrännngen om man äter det näst intill varje dag i tex den naturella yoghurten?
Tack för en super bra blogg, har testat många av dina recept =)

Svara
Åse 14 juni, 2012 - 13:54

Hej! Söta smaker KAN ge insulinpåslag! Det märks genom att man blir extra hungrig / sugen efteråt.

Svara
Hanna 30 maj, 2012 - 15:02

Blev väldigt intresserad när jag läste ditt inlägg och började googla Stevia, vilket verkar vara en bra produkt i sin rena form. Speciellt om man är diabetiker eller som jag försöker att minimera ’vanligt’ socker från sin kost.
läste dock lite kommentarer från användare bl.a. denna:

¤ John David March 3, 2011 at 11:36 pm
Fortunately you do NOT add erythritol (a polyol) sweetener to your products. I was the first person to put info on the Internet that Erythritol
bothered my eyes (Aspartame & Sucralose do same). I get pains in the eyes within minutes if a product has Erythritol added to it.
Google Erythritol dangers or side effects and see for yourselves. Many people are reporting the same effect and other more
severe side effects. Although Erythritol may not be listed on the label, many stevia sweetented foods, beverages or snacks contain
it.

REPLY

HILLMAN October 2, 2011 at 12:58 am
That’s quite a surprise! And I’ve never heard of someones eyes hurting from an ingredient. I buy mine only at the healthfood store and make sure it says pure Stevia, no additives. But thank you for the tip. . .

För att läsa lite mer gå in på http://www.stevia.net/varieties.htm

Medan de flesta andra användarna HYLLAR den till skyarna.
Det är svårt att veta vilken information som är relevant och inte.
Vet du var man kan få tag på ren, oprocessad stevia?

Svara
Åse 30 maj, 2012 - 15:15

Hej! Jag vet inte vad du menar med ren stevia? Menar du steviaextrakt? Eller menar du ekologisk stevia? http://www.ekobiologisk.com/
Erythritol har säkert sina baksidor, som så otroligt mycket annat! Jag tror inte att allt är dåligt för alla och det beror mycket på hur ofta och hur mycket vi använder något och hur friska vi är i övrigt.

Svara
Camilla 11 maj, 2012 - 21:23

Även en stor maffig LCHF måltid höjer insulinet lite

Tänk på att trots att stevia inte höjer blodsockret så höjer den insulinet, vilket kan skapa trötthet och sug.

Nu blir jag orolig som vanligt 🙂 är det omöjligt att gå ner i vikt om jag får insulinpåslag av tex en stor lchfmiddag? Undra om jag äter för stora portioner även fast det är lchfmat. Tycker det är obehagligt att man kan lura kroppen att man äter sött även fast man inte gör det, exempelvis om jag äter något gott med sukrin. Vet ibland varken ut eller in vad jag törs äta å inte. Har så svårt att förstå detta med insulin, fettlagring å förstörd viktnedgång. Om jag äter färska jordgubbar med grädde så kanske jag får en liten insulinhöjning å då fettlagrar kroppen.. Men jag går väl inte upp i vikt? Står still eller.. Kram Camilla

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 21:42

Camilla, all mat påverkar insulinet lite, det är hur mkt det påverkar som är av vikt.
Vi ska aldrig äta för mkt, inte ens på lchf, ät dig ohungrig – aldrig mätt/proppmätt.
sedan är det absolut inte alla som påverkas av en söt smak.

Svara
ÅsaS 11 maj, 2012 - 21:16

Stevia har verkligen hamnat i ropet nu. Såg lite förhandsinfo om att Felix ketchup kommer med steviasötning, istället för socker. Men hur det är med övrigt innehåll låter jag vara osagt, för det har jag tillgång till.
Har förresten fått en arbetskamrat att upptäcka LCHF och dess underbara värld. Hon hade en lååång inköpslista idag, och botaniserade både i glutenhyllan och baka-hyllan. Hon hade hittat ett brödrecept i Expressens LCHF-bilaga som hon bara var tvungen att testa. Tyvärr är inte min arbetsplats den bästa på att ta in dessa go’a nyttigheter (allt går så långsamt när nyheter ska in, och gamla godingar har utgått ur sortimentet etc), så tyvärr var det ett fåtal grejjer som hon inte fick med sig hem idag, såvida hon inte tog en omväg om hälsokostbutiken. Jag har märkt på jobbet, via en del kunder, att det är fler och fler som har gått över mer och mer till LCHF(-inspirerat), och det känns faktiskt riktigt kul att kunna hjälpa dessa kunder med den kunskap jag får och har fått här, hos dig, Åse.
Du är då en otrolig uppslagsbok och inspirationskälla utan dess like. Vi är sååå många som är glada att vi har dig här! Du gör ett helt fantastiskt jobb! We love you!

Kram och ha en trevlig helg!
ÅsaS

Svara
Nadja 11 maj, 2012 - 14:10

Jag har stevia socker hemma, ”dammar” som tusan när man öppnar påsen så det smakar så sött fast man bara ”luktat” in det – dock tycker jag den är riktigt god! Har haft den både på gröt och pannkakor (jag kör inte lchf) och smakar riktigt bra 🙂

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 14:13

Menar du Steviaextrakt? Det vita pulvret? Ja det är otroligt starkt =)

Svara
JAUS 11 maj, 2012 - 13:58

Tänk på att trots att stevia inte höjer blodsockret så höjer den insulinet, vilket kan skapa trötthet och sug.

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 14:10

Även en stor maffig LCHF måltid höjer insulinet lite 😉

Svara
JAUS 12 maj, 2012 - 07:39

Jag blir inte hungrig och trött efter att jag ätit en LCHF-måltid, men det blir jag av stevia eftersom det sänker blodsockret under normalnivån.

Sukrin är ett på alla sätt bättre alternativ än stevia enligt mig eftersom sukrin varken höjer blodsockret eller insulinet samt är bra för tänderna och har ingen bismak.

Svara
Åse 12 maj, 2012 - 10:28

Nej det är ju det fantastiska, hur olika vi är! Jag reagerar inte som du av Stevia däremot blir jag trött och seg efter en för stor måltid, speciellt om den innehåller grädde/creme fraiche. Men jag håller med dig angående smak etc när det gäller erythritol!

Svara
I min lilla lilla värld 11 maj, 2012 - 13:50

Va synd. Hade passat dig perfekt! Ja, jag kom vidare. Intervju på onsdag. Skitnervös!!

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 13:53

Håller tummarna!!

Svara
Maria 11 maj, 2012 - 12:56

Är det några farliga ämnen i de här socker ersättningarna? Som t ex aspartam?

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 13:43

Nej

Svara
Jenny 11 maj, 2012 - 12:38

Kan man vara allergisk mot stevia?
Testat flera olika men känner samma
obehagliga känsla som om jag äter
kiwi och ananas som jag inte tål.
Kan det hänga ihop tro?
Tack för en fin blogg!

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 13:43

Man kan ju vara överkänslig mot otroligt mkt så säkert även mot Stevia!

Svara
Klaudia 11 maj, 2012 - 12:03

Blev glatt överraskad av ditt inlägg, då jag tänkt skriva och fråga om just Stevia.
Fick nämligen lite smått panik sist, när jag läste på baksidan paketet (mitt upp i bakningen dessutom, rutinerat!) ”100 gram kolhydrat?!”
Men då vet jag hur det hänger ihop. Kanonbra info, sånt gillar vi! 😀

När jag ändå är här ska jag också passa på att tacka för att du delar med dig av så många bra, lowcarb, recept. Speciellt på efterrätter och dylikt!

Du är kanon, vi har tur som har tillgång till dig här!

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 12:12

Tack själv! För att du läser och återvänder!! =))

Svara
Outofsweden-blogger 11 maj, 2012 - 12:03

Hej!
Jag har för nuvarande bara tillgång till sukrin och sukrin mellis. Bor utomlands och kan därför inte prova nya sorter direkt.
Vet du ungefär hur mycket sukrin som bör användas jämfört med stevia strö i dina recept?
Tack!

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 12:06

Hej! Sukrin är ca 70% sött som socker och Ica Stevia strö är 100% sött så du kan vara lite frikostig med sukrin.

Svara
Mariann Fäldt 11 maj, 2012 - 11:57

Bra inlägg 🙂 bra förklarat.
Jag tycket också ica stevia strö fungerar jättebra.
Ha en jättetrevlig helg!

Svara
Anna 11 maj, 2012 - 11:11

Tack för bra information. Gillar ju sååå att baka, och har inte fått riktigt bra kläm på hur mkt stevia man ska använda. Tycker det blir en kraftig bismak om man doserar det minsta för mycket. Och en fördel är ju att ICAs produkter är lätt att få tag i, annars struntar man ju i att ha sånt hemma om man måste leta i hälsokoster etc (och kanske lockas att använda riktigt socker).
Ha nu en riktigt bra helg Åse och tack för bästa bloggen!

Svara
Joel H 11 maj, 2012 - 10:47

Jag köpte också Stevia så fort jag såg den i butiken för att testa, men märkte ganska snart den märkliga eftersmaken. Ska testa ICAs istället som du tipsar om, tack för upplysningen!

Svara
Åse 11 maj, 2012 - 10:52

Ja prova och se! Jag tycker den har en bra balans!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.