Kålrotsgratäng LCHF

av Åse

Hej hej!
Vilken fin dag vi haft! Varmt och skönt och inga jackor på ute här inte!
Nu är jag i farten med att göra lasagne som söndagsmiddag men tänkte bara titta in snabbt och dela med mig av den fantastiska goda kålrotsgratängen som vi åt i går till Sirloin Steak med tillbehör!
YUM!!
Kålroten är det perfekta substitutet för potatis tycker jag! Låg i kolhydrater men har i mångt och mycket samma egenskaper som potatis!
Jag älskar ju kål så jag gillar den nog extra mycket!
Rebecca och Kristian med barn kom över i gårkväll och vi grillade och hade det allmänt gott!
Underbart nu när grillsäsongen är igång och det vackra vädret tittar till oss allt oftare 🙂
012A9775-1


012A9777-2
012A9778-3

012A9781-4
Söt Bruno som tittar till mig i köket ♥︎
012A9788-5
Jag svängde ihop en god varm sallad med gorgonzola bl.a. YUM!
012A9802-6

Rebecca lär Daniel vika servetter 😉
012A9814-7
012A9815-8
Kålrotsgratängen klar! Smaskigt!
012A9818-9

012A9825-10
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kålrotsgratäng LCHF


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 8 dl grädde
  • 1 stor kålrot (ca 1,5 kg)
  • 2 gula lökar
  • 34 vitlöksklyftor
  • 100 g naturell färskost (typ Philadelphia)
  • 1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande i fond eller färdig
  • 2 ägg
  • 2 msk timjan
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 + 100 g västerbottensost

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 gr r.
  2. Skala och skiva kåltoten och lök tunt. Finhacka vitlöken. Koka upp grädde och färskost med kålrot och löken och låt småpttra tills kålen är nästan mjuk.
  3. Häll upp i ugnsform.
  4. Vispa ägg med salt, peppar och ost, häll över kålrotsgrädden och blanda.
  5. Toppa med resterande ost.
  6. Gratinera i ugnen i ca 45 minuter, lägg aluminiumfolie över mot slutet så den inte bränns.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 10

Trevlig söndag vänner!

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

20 kommentarer

Anna-Karin 9 maj, 2015 - 21:24

Det här var bland de godaste gratänger jag ätit! Tusentack för alla underbara recept du lägger ut???

Svara
Åse 10 maj, 2015 - 18:53

Härligt! Kul det smakade! ??

Svara
Klara 9 maj, 2015 - 19:21

Wow! Ser fantastiskt ut! Blir oxå lite nyfiken på salladen, vad hade du i? Blir så lätt man fastnar i sallad-gurka-tomat träsket?

Svara
Åse 10 maj, 2015 - 18:57

Det har jag nästan glömt men tror det var en Ica Grillsallad, grillad sparris, rödlök, oliver och gorgonzola =)

Svara
friends & family ♥ – Rebecca Pecci 5 maj, 2015 - 21:22

[…] Och såhär snyggt blev det när det blev klart! Åse bjöd på hejdundrande god kålrotsgratäng, med eldat kött ( ja, det är faktiskt sant rätt som vi tittade ut så brann det faktiskt i […]

Svara
Per Wikholm 4 maj, 2015 - 16:36

Kålroten är tyvärr definitivt gravt underskattat i LCHF-kretsar. Strax under 5 g KH per 100 gram. Funkar utmärkt som rotmos gjord med mycket smör. Om du hyvlar den grovt med en osthyvel eller skär den i millimetertunna skivor med en kniv så kan du göra lasagneplattor.
Kålrotens historia är också intressant. Den anses allmänt vara en grönsak som korsats fram här i Sverige. Därför är britternas och irländarnas namn för kålroten ”the swede”. I amerikansk engelska kallas den istället för ”rutabaga” vilket härstammar från skånskans ”rotabagge”.

Svara
Åse 4 maj, 2015 - 16:38

Håller med! Tror det är ordet ”rot” som gör att många antar att den innehåller mer stärkelse (rotfrukt) – kul info om historien!

Svara
Per Wikholm 4 maj, 2015 - 17:57

Påminner mig om att vi faktiskt för några år sedan när vi besökte tjocka, feta släkten i USA, grillade kålrot. Skär kålroten i centimetertjocka skivor. Koka bara någon eller ett par minuter. Lägg i marinad med önskat matfett och kryddning i några timmar. Grilla.

Svara
Åse 5 maj, 2015 - 09:35

YUM!

Svara
Åsa 25 maj, 2015 - 09:58

Vad glad jag blir för den här informationen! Älskar rostade rotsaker men har förstått att det inte är helt okej ur LCHF-synpunkt. Men kålrot funkar alltså? Rolig bakgrunds fakta oxå, tack även för den 🙂

Svara
Victoria 4 maj, 2015 - 09:49

Låter som en smarrig gratäng 🙂 Var i Helsingborg igår, på Sofiero. Underbart vårväder och klarblå himmel 🙂 //Victoria

Svara
Åse 4 maj, 2015 - 10:18

Åh underbara Sofiero!!

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 4 maj, 2015 - 09:37

Mums, vilket bra tips på recept! Jag använder allt för sällan kålrot i min matlagning!

Svara
Anna 4 maj, 2015 - 08:35

Hej. Ser så gott ut. Jag vill gärna ha receptet på salladen också?

Svara
Jeanette 4 maj, 2015 - 08:10

Muuums!! Jag älskar också kål så detta måste testas.
Hörde att det blir högtryck i slutet av denna vecka och helgen, så då får det bli grillning:)
Önskar dig en fin vecka<3 kram

Svara
Anette 3 maj, 2015 - 21:36

Åh, när jag ser dina underbara recept så längtar jag tillbaks till sambolivet. Det var bra mycket roligare med mat då! ? Det ser verkligen supergott ut!

Svara
Åse 4 maj, 2015 - 08:22

Åh men visst är det så! Mat är ju ett sätt att umgås <3

Svara
Sofie 3 maj, 2015 - 20:38

Hej Åse!
Underbara bilder! Vilken Kamera/kameror använder du till bilderna på din blogg? Är på jakt efter en ny men vet inte vad jag ska satsa på än…
//Sofie

Svara
Åse 4 maj, 2015 - 08:22

Hej! Jag använder en Canon 5D MK3 med lite olika objektiv, främst Canon 50mm 1.2 eller en canon 24mm 2.8

Svara
Robert 3 maj, 2015 - 19:21

Ser gott ut, måste testas! Nu i helgen testade jag fänkålsgratäng, också supergott! Såhär i grilltider är det extra tacksamt med bra alternativ till potatisgratäng och liknande.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.