Högt och Lågt, Allt eller Inget

av Åse

Det är ju ingen överraskning att jag tycker detta med kost är både intressant och kul. Dels har vi biten som handlar om att kreera, skapa något gott och njutningsfullt och det är en ynnest att min mat är så uppskattad av så många! Tack!
Sedan har vi själva kosten, jag har alltid varit vetgirig som tusan och älskat psykologi och hur vi människor tänker och fungerar.
Jag tweekar och funderar fortfarande en del kring mitt matbeteende och ändrar, lägger till och tar bort. Att sakta men säkert laga någonting som var trasigt under så många år.
För en normalviktig människa som aldrig haft viktproblem så kan det te sig fixerat att det inte bara är att ”äta mindre skräpmat och röra sig mer”. Det är lite som när jag och min fd man försökte få barn och alla sa ”Det kommer, sluta tänk på det så händer det,” Nej det hände inte! Vi fick ta till professionell hjälp och efter exakt tre år föddes våra tvillingar.
Sedan har jag även fått vara med om hur det är att enkelt bli gravid med min nuvarande man, mina tre sista har kommit till på första försöket. Inget är svart eller vitt, inget är antingen eller.
Jag har även varit totalt utan kontroll i mitt förhållande till mat. Allt eller inget, hela tiden.
Så hittade jag en kostmodell (lågkolhydratkost) som rent hormonellt och biokemiskt balanserade upp och skapade ett lugn, jag brukar likna det vid att ligga och guppa i ett lugnt hav.
Fortfarande var det så att jag behövde en mall, ganska tydliga ramar för vad som var ok eller inte.
Det var fortfarande så att vissa saker var ok att äta andra inte. Det var fortfarande så att om jag åt något ”fel” så blev det FÖR MYCKET. Detta allt eller inget i kosten följde med mig även med lågkolhydratkosten.
Sedan började jag förstå att mycket av mina viktproblem berodde av en kombination. Mitt belöningscentra aktiverades kraftigt av mjölmat och socker men jag hade även svårt att stå emot impulsen att äta för mycket när något var för gott.
Dessutom så ville jag ofta sätta upp tydliga regler för mig själv och det var då det blev allt eller inget, högt och lågt.
För 2 år sedan, i samband med att jag hittade periodisk fasta så började jag fundera lite mer kring detta. Det finns tex ingen anledning för mig som normalviktig och frisk att äta relativt strikt LCHF. Jag mår varken bättre eller blir friskare av att hålla mig till högst 20 gram kolhydrater. I mitt fall skapar det bara en onödig fixering kring mat, rätt eller fel. Jag ville istället börja kartlägga vilka livsmedel och i vilken mängd som påverkade mig negativt, både fysiskt men även mentalt.
Och vilken befrielse det har varit, att börja fundera så istället! Jag har givetvis samma kunskaper och övertygelse i vad som är bra och mindre bra att äta.
Jag hoppas att så många som möjligt kan börja tänka så istället för att sätta upp onödiga regler för sig själva.
Vi har landat i Hemmet nu, nyss hemkomna från Rom.
Jag har ätit lite av allt men självmant väljer jag att hålla igen på det som påverkar mig negativt och fokuserar istället på det som jag mår bra av.
Det är självklart för många smala och friska människor men inget som är självklart för någon som haft eller har problem med maten. Jag blir än en gång tacksam över att lågkolhydratkosten varit och är en sådan BRA och hälsosam grund för mig att stå på.
Med det önskar jag er en skön MIDSOMMAR! ❤️
20140619-213501-77701482.jpg
Kvällsmat idag! Kebabsallad

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Lotta 25 juni, 2014 - 15:29

Hej!
Bra skrivet o intressant!
Undrar vad äter du på dina fastedagar?
Blir gärna samma mat för mig!
Lite tips vore roligt!

Svara
Åse 25 juni, 2014 - 15:54

Hej Jag fastar ju varje dag fram till 12.00 sedan äter jag normalt, så det är olika från da till dag. Jag äter inte enligt 5:2 utan 16:8.

Svara
Veronica 21 juni, 2014 - 22:53

Låter klokt – det märks att du verkligen har funderat genom detta noga och det respekterar jag.
Äter inte lågkolhydratkost eller dylikt själv men är in på din sida då och då eftersom jag tycker dina recept är inspirerande.
Ha en fortsatt trevlig midsommarhelg!

Svara
Jeanette 20 juni, 2014 - 10:07

Mycket kloka ord att ta till sig, och får mig att fundera över mitt eget ätbeteende.
Jag tror jag äter relativt bra, då vi äter mycket grönsaker ihop med kyckling, fisk,eller kött. Sen nån sås eller annat fett till det. Fikar nån gång ibland, inte speciellt ofta. Äter en godispåse då och då, det är väl min akilleshäl:) Märker att jag är sockerberoende, men lägger inte så stor vikt vid det nu, då jag ska läka efter utbrändhet.
Har fått en coolare inställning till allt, och låter det få ta sin tid:)
En härlig midsommar önskar jag dig och din familj<3 kram

Svara
Anette G 20 juni, 2014 - 09:36

Välkommen hem från Rom! Trist att det blev små bakslag här och där men med er fina vänskap så förstår jag att det ändå går att ignorera lite grann.
Gillar så ditt resonemang kring kosten. Jag har fattat grejen med LCHF, är inte alls överviktig så jag behöver inte ”jaga” något, bara tänka klokt och göra bra val.

Svara
Ninni 20 juni, 2014 - 08:18

Så skönt att känna igen sig i ditt beteende att överäta när något är gott även om det är nyttigt! Tex frökex törs jag knappt baka för de är så gooda! Men tänker samtidigt varför ska jag inte få njuta?
Sen jag började med 24timmarsfasta 2 gånger i veckan har jag till min förvåning blivit extremt noga med vad jag äter de andra dagarna! Vill inte ha något som inte är rent och ekologiskt! Har alltid varit noga med att köpa ekologiskt alternativ när det funnits, men nu har jag nästan slagit över åt det extrema! Är väl inte så bra heller?
Ha en fin midsommar, bästa inspirationskällan min!!

Svara
Eva 19 juni, 2014 - 23:06

Jag skulle också vilja hitta mitt sätt att äta vad min kropp mår bra av. Jag är med lite allt eller inget, men hur gör jag enklast? Jag vill inte ”gå på LCHF” eller någon annan diet. Jag vill kunna äta utan att räkna kcal eller räkna kolhydrater. Hur lär jag mig vad som inte funkar på mig? Jag märker ingen skillnad på vad som får mig att må bättre eller sämre, klart att äter jag en massa godis så mår jag inte bra efteråt men hur länge ska man utesluta eller lägga till matvaror för att känna hur de påverkar kroppen?
Snart 50 år och har alltid haft ett osunt förhållande till mat…..dags att lägga om vanorna nu.

Svara
Åse 19 juni, 2014 - 23:22

Jag tror att alla kroppar mår bra av att äta så rent och naturligt som möjligt, gärna ekologiskt. Ge kroppen bra bränsle i form av grönsaker i regnbågens färger, ett bra mått är en handflata till 2 måltider per dag. Till det en bra proteinkälla som fisk, kyckling eller nötkött (helst naturbetes så kalrt) – till det en fettkälla och h’r vi alla olika, jag drar ner på grädde och creme fraiche väljer hellre olivolja, majonnäs, smör, avokado, oliver etc. Mjöl och Spannmål mår de flesta bäst av att hålla nere på alt utesluta helt. Försök att ge kroppen det som fanns förr, det som vi är designade för att äta och det är ju inte vitt processat, e-ämnen, etc. Vad man sedan lägger till kan vara indviduellt.

Svara
Yvonne S Ed 19 juni, 2014 - 22:18

Kloka ord! Och ja, det är så lätt för normalviktiga att uttala sig om hur lätt det är… Och vem kan anklaga dem? Det är ju alltid så att vi uttalar oss utifrån det vi har erfarenhet av. Något annat kan vi ju omöjligt uttala oss om! Men det är inte lätt. Jag tänker också ibland, att det kanska märks i kroppen att man ”misshandlat” den genom alla år genom att testa än den ena, än den andra metoden. Pulver och soppor, flygvärdinnediet, viktväktare i flera omgångar osv osv. Jag har bantat från och till sedan jag var 15 år (och då var jag smal) tills för ett år sedan då jag började med LCHF. Nu är ja snart 55 år. Men – jag började ju med LCHF för att komma till rätta med vikten. 4 kg försvann de första månaderna, men sedan – nada! Dock har jag fortsatt för jag mår så bra av kosten. Min tidigare så krångliga mage har lugnat ner sig.
Men nu står jag här. Vill bli av med nästan 10 kg. Vad gör jag? Suck.
Inspirerande att följa dig på din blogg!
Trevlig midsommar!

Svara
Lotte 19 juni, 2014 - 22:05

Härligt att vara hemma igen och sova i sin eeeeeegen säng 🙂

Svara
Jenny Dahlberg 19 juni, 2014 - 22:01

Men så kloka ord som vanligt av dig 🙂 härligt resa ändå i Paris. Ha en härlig midsommar ★

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.