Jag älskar sötsaker och har alltid gjort men på denna kosten så är jag numera sällan sötsugen, som så många andra av er också erfar.
Men börjar jag äta riktigt socker så har jag svårt att sluta 😉
Så med det sagt, så äter jag sällan varken riktigt socker eller sötningsmedelsockrat. Jag har helt enkelt inte behovet.
Men ibland är det gott med något så klart! Och i går gjorde jag därför min egen variant av min favoritglass: Ben & Jerry Cookie Dough!
Sååååååå rackarns gott, minst lika gott som originalet!!
Quest Bar är en proteinbar som smakar godis (kaka).
Därför äter jag det som godis de få gångerna jag äter det. I min värld är inte det något som ersätter riktig mat.
Kolhydratinnehållet ligger på 3 gr per bar, de är sötade med erythritol och fiber vilket hos de flesta inte höjer blodsockret (men hos en del, som diabetiker kan fibersockeralkoholer göra just det)
(Jag har faktiskt för skojs skull mätt blodsockret och det höjdes inte av Quest Bar)
Innehåll: proteinblandning (vassleproteinisolat (från mjölk), mjölkproteinisolat), kostfiber (isomalto-oligosackarider), sötningsmedel (erytritol, steviolglykosider), vatten, osötad choklad (6 %), mandel (5 %), kakao (5 %), kakaosmör, havssalt, arom.
I min värld är inte sötningsmedel nyttigt även om de heter stevia. MEN det är bättre än vitt socker.
När det gäller att söta glass så har jag provat olika sötningsmedel och erythritol i ströformat fungerar dåligt. Det löser sig inte och glassen blir hård och knastrig.
I går använde jag därför både Sukrin Melis och Xylitol (ekologiskt björksocker) + Stevia droppar. Sötman och konsistensen blev PERFEKT.
Jag använde en glassmaskin men det ska nog gå bra att frysa in och sedan röra i glassmeten 1 gång i timmen tills konsistensen blivit glass.
Här kommer receptet!
Skriv ut
Hemmagjord "Ben & Jerry" glass – sockerfri
Ingredienser
- 4 stora ekologiska äggulor
- 4 dl ekologisk vispgrädde
- 1 tsk ekologisk vaniljpulver
- 2 msk sukrin melis
- 2 msk xylitol
- några droppar stevia (jag hade med vaniljsmak)
Instruktioner
- Vispa äggulorna riktigt pösiga tillsammans med sukrin melis och xylitol.
- Vispa grädden, inte för hårt men fast. Vispa ner vaniljpulvret.
- Vispa ner grädden i äggsmeten och söta med steviadropparna tills önskad sötning uppnås.
- Sätt på glassmaskinen och rör ner smeten. Avsluta med att bryta ner Quest Bar kakorna i smeten.
- Kör tills maskinen piper att glassen är klar, häll sedan upp i bytta och frys in tills glassen serveras.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
MUMS! Hoppas ni gillar!!
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

9 kommentarer
Hej åse!
Vi sitter och funderar på om man kan göra glutenfria lchf vänliga glass strutar? Har du någon idé om recept?
Tack för en inspirerande blogg!
Vänliga hälsningar
Jenny och hennes allergiska pappa ♡
Skulle gärna göra vaniljglassen, men vill inte använda sötningsmedel. Hur mycket motsvarar sötningen i glassen om jag använder vanligt socker? Tack för alla fina recept som du bjuder på!
Det vet jag inte men börja med 5 msk. Smaka sedan av 🙂
Ojoj, detta skulle jag väldigt gärna vilja ha just nu… Det ser minst sagt gudomligt gott ut! jag älskar glass med ”bitar” i.
Wow ser ju helt livsfarligt gott ut….
Men de skall provas.
Har ingen glassmaskin så det blir att röra…
Är inne på mi 12:e dag utan socker (läsk fika godis m.m.) mat som vanligt dock utan pasta ris.
Går hur bra som helst.
Dom finns på hälsokostbutikerna. 4 st Questbars för 100,- alt ca 26-29,-/st. Steviadropparna också. Jag handlade på en Lifebutik.
Oj vad gott! Nu till frågorna…vart köper man questbar de olika sötningsdropparna?
Ha en fin söndag trots regnet, iaf i Eslöv 🙂
Kram! Eva!
Questbarena är länkade 🙂 (MMSports) steviadropparna köper jag på Bodystore. Kram!