Heeeeej vänner!
Hoppas ni mår bra!
Det gör jag! Har dagar på kontoret denna veckan så sorry lite dålig närvaro, monstruöst med pappersarbete men det ska vara klart så from nästa vecka så känner jag att jag kan vara lite mer luststyrd och blogga mer om vad som händer i livet! Det är mycket inbokat och vill ju känna lusten och tiden att uppdatera er! (legat efter pga BOKEN)
I tidsgas var jag iväg på ett såååå kul event i Malmö när Marie Olsson Nylander släppte sin nya bok Det Rosa Huset
Har haft sköna hemmakvällar med tidig sänggående så studsade upp ur sängen i morse.
Först av att Alfons skällde när Noel drog till gymet vid 6 sedan vid 7.
Tände lite mysiga ljus, gjorde frdagsfrukost till tjejerna och sedan satte jag mig på kontoret.
Fantastiskt ljus idag! ÄLSKAR när solen strömmar in i uterummet och värmer upp det, just nu har vi ingen värme igång där och det lär väl inte ske heller den här vintern pga elpriserna 🙁
Jag fortsätter att prova min nya Crockpot (DEN HÄR) och framför allt lär jag känna tryckkokarfunktionen!
I går så gjorde jag gulasch i den som blev SÅÅÅÅÅÅÅ BRA! My god! Vet ni hur länge den kokade? 18 minuter! Och då trillade nästan köttet i sär! Sedan får man ju lägga till tid för att hacka och förbereda och man får även lägga till ca 15 minuter för stekning, uppvärmning och för att maskinen ska släppa ut trycket.
Men en sådan här gulasch på den korta tiden är WOW!
Jag hittade receptet på Matgeeks youtubekanal där han provade föregångaren till den här, dvs Turbo Express och receptet är visst ett recept från Viktväktarnas app från början. Spelar ju inte mig någon roll, det passar ypperligt i min egen kosthållning ändå.
Just det här receptet innehåller potatis en det kan man enkelt ersätta med kålrot och andra kålsorter som kålrabbi.
Ett alternativ är även Zucchini! Men tänk på att den nog behöver gå i efter ca 10 minuter då. Så 10 minuter först, sedan i med tärnad zucchini och köra 5-8 min till.
Jag fastar ju många timmar om dagen så under mitt matfönster så kan jag få plats en del kolhydrater och ändå äta LCHF.
Det är så smidigt att kunna steka i ”kastrullen” först, det kan man även i min andra. Men den här är väldigt effektiv, blir varmt!
Jag köpte fint ekologiskt högrev som jag skar i lämpliga bitar. Jaf kan tänka mig att grytbitar blir bra eftersom det tryckkokas, ska prova nästa gång!
Här har jag stekt lök, vitlök, paprika, kött och tomatpuré och sedan så i med kryddor, vatten, salt och fond!
Efter 18 minuter + 5 minuters släpp av ånga så var gulaschen klar!
Stärkelsen i potatisen gör ju att gulaschen blir redd, om man använder rotfrukter som kålrot med mindre stärkelse så behöver man nog reda lite med tex konjacrot.
Kastrullen kan man lyfta ur och servera direkt på bordet!
Såååååå gott! Gräddfil och saltgurka på det och sedan blev jag PROPPMÄTT!
Jag ska prova receptet ifen fast med kycklinglårfilé snart igen!
Har man en vanlig Crockpot så hade jag kört den på 8 timmar LÅG!
Har man kastrull på spisen så 1,5 timme men då måste man ha i potatisen i slutet.
Här kommer receptet 🥰
Skriv utGULASCH i Crockpot Turbo Express
- Portioner: 4-6
Ingredienser
1 msk olja till stekning
600–700 g högrev (beroende på hur mycket fett som behöver skäras bort)
2 röda paprikor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1–2 tsk Ancho chili pulver
2–3 msk paprikapulver
1,5 tsk salt
2 msk spiskummin
1 krm cayennepeppar
4–5 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 krm cayenne
2 lagerblad
2 msk koncentrerad kalvfond
4 potatisar
Tillbehör: bladpersilja + saltgurka, gräddfil
Instruktioner
Förbered alla ingredienser: Tärna potatis och paprika, finhacka lök och vitlök, putsa köttet och skär i bitar om ca 2 cm.
Stek löken och vitlöken glansiga i stekpanna eller i Crockpot Turbo Express byttan.
Rör ner köttet och fortsätt steka. Rör ner tomatpuré och låt allt steka ihop en stund. Häll ner vatten, fond, salt, smulad lagerblad och kryddor.
Sätt på locket, stäng ventilen och sätt den på Stew/Soup och sedan turbo (då blir tiden 18 minuter)
Jag tycker egentligen att man kan dra ner tiden till 15 minuter så blir inte potatisen överkokt.
När tiden är ute, ta manuellt ut ångan genom att vrida på ventilen till utsläpp.
Servera med tillbehör!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
14 kommentarer
Har precis köpt en ckrock pot efter inspo från dig 😀 men nu är jag lite rädd för den hahahaha känns läskigt vet inte varför, hade varit roligt. med en video när du använder den i dina recept?
Var kommer de fina oljelyktorna ifrån?
Peri Design!
Tack för receptet!! Kanske kan funka att ta älgkött…?
Trevlig helg!
Hej
Tack för bra blogg. Tycker du att det är värt det högre priset på crockpot turbo express jmfr med express varianten?
Hej Kristina, sorry sent svar. Jag har inte haft en express så jag kan inte svara på det. Med turbon sparar man 40% tid.
Tack för att du lägger ut dina fina recept på ett snyggt och utskriftsvänligt sätt skulle önska att fler bloggare tog efter dig.
Mums! Prova att byta ut till vanlig kummin (ej spiskummin), det är det typ av kummin man brukar ha i de ungerska/österrikiska gulascherna. Kramix
Ha en fin helg!
Detsamma!
En undran till?
Äter du ingen frukost?
Tack snälla för ett snabbt svar! Och din braiga🙂blogg!
Frukost betyder bryta fasta (break fast) så det jag äter som första mål är min frukost 🥰
Trevlig helg till dig!🌻
Undrar bara hur din dag ser ut med fasta frukost och sedan middag 🤷♀️
Vilka ungefär timmar emellan?
Tack och hoppas på svar👍🙂
Trevlig helg! 💐Jag fastar generellt 18-19 timmar sedan äter jag vad jag känner för under 4-5 timmar.
Är jag hemma blir det oftast ägg, skinka, kyckling, ost eller något sådant som jag bryter fastan med sedan middag på det.
Är det helg eller festligheter så ser det ju lite annorlunda ut.
Kram!