Jag har provat och mixtrat ihop ett i mitt tycke ett perfekt grundrecept för muffins! Kan smaksättas som man vill! Detta är en vidareutveckling av mitt populära muffinsrecept jag postade för 1 år sedan.
Ca 12 stycken mellanstora muffins á 1 kh
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl (eller 3 dl mandelmjöl)
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram socker (jag tar 0,5 dl sukrin+)
125 gr smält smör
100 gr färskost som philadelphiaost
1 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
4 ägg
Sätt ugnen på 175 gr
Vispa sockerersättning och ägg poröst, smält smöret.
Vispa ner smör, philadelphiaost och grädde.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Portionera upp i muffinsformar och grädda i ca 25-30 minuter!
Pepparkaksmuffins (adderade 2 msk pepparkakskryddor + 2 msk sockerfri lingonsylt)
Tänk på, att även sötsaker som är socker och mjölfria ska ätas precis som vanliga sötsaker, dvs någon gång i bland och inte varje dag eller i stället för riktig mat! LCHF bakverk ska ses som ett sätt att ibland kunna äta något extra utan att få blodsockerhöjningar. Jag äter bara LCHF bakverk när vi har gäster, eller en helgdag eller vid speciella tillfällen, som advent =)
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
55 kommentarer
TACK!! Har för första gången ever lyckats göra goda lchf-muffins 😊. Och, som någon skrev så var de ännu bättre dan efter. Jag tog vaniljpulver och kardemumma som smaksättning. Mums!
Härligt att höra! HURRA!! =)
En fråga gällande dessa muffins. Vet du hur många gram kolhydrater det är per 100 gram i dessa?
Nej men du kan enkelt lägga in i t.ex. kostbevakningen.se
Hej,
Är ny på bloggen och glad att hitta den 🙂
Har provat ditt grundrecept för muffins och gjort med saffran…smaken blev god, men de blev så väldigt feta att det droppade om dem. Tror du jag kan dra ner på något (smör? Grädde?) och få de lite mindre feta? Och tror du det funka att ha hälften mandelmjöl och hälften kokosmjöl?
Fast jag svarade inte till dig utan till personen som frågade om flytande Hermesetas. Eftersom jag bakade utan ströprodukten så tänkte jag svara att det visst funkar.
Ok! Jag ser inte i min wordpress app för bloggen om det är svar till någon ller en kommentar till mig.
Tillägg: 20 st tabletter kanske är mycket om man vant sig av med söt smak. Börja med 10-15 och se om det behövs mer. Om du behöver mer suketter sedan smeten är klar så kan du mortla dom i en stor matsked med hjälp av en liten kaffesked och röra i pulvret.
Hej!
Jag har nyss bakat dessa men med små suketter-tabletter istället. Finns i röd-vit påse. Ta 20 st tabletter, ”mortla” sönder dom med baksidan av en sked i bunken det allra första du gör. Sedan tar du i äggen och vispar och så vidare. Jag tycker det blev bra. Jag smaksatte med vaniljpulver och öste upp 6 muffins först i en muffinsplåt av silikon. Sedan rörde jag i kakao och öste upp 6 muffins till. De blev goda och saftiga båda smakerna.
Jag har aldrig provat med strö men jag saknar inget i dessa muffins.
Om jag vore du skulle jag prova hermesetas flytande om det är det enda jag hade hemma. I allra värsta fall får man väl slänga muffinsen och då har man också lärt sig något.
Hej! Jag använder inte kemiska sötningsmedel därför använder jag varken hermesetas eller suketter 🙂
Hej jag har lagat dina muffins ett par gånger och de är supergoda MEN mina sjunker alltid ihop efter jag tagit ut dem. Vad gör jag för fel? Gräddat i 30 minuter och enbart öppnat luckan en gång.
idag hade jag bjudit mina ej lchf kompisar till lchf lunch o fika och gjorde citron(lime) muffins med detta recept, använde mascarpone och jag gjorde en rosting med resten av mascarpone +1tsk sötströ och en knivsudd vaniljpulverv…och blev alla beigeistrade 🙂 så detta blir nog vårt nya favorit fika det blev två plåtar, så jag lade resten i frysen. Hoppas att dem blir bra när dem tinar?
Förresten, tror du att man kan dubbla satsen och göra en tårtbotten på det?
Tack för en fantastisk blogg 🙂
Hej! Någon som testat att baka muffinsen med creme fraiche? Jag blev jättesugen på att testa dessa men har varken philadelphia eller vispgrädde hemma just nu.
Hej! Tror du jag kan endast använda sukrin gold i detta recept! Har varit såååå sugen på muffins ett bra tag nu! ! 🙂
Du, TACK som tusan, det blev ju så oväntat tokbra. GRYMT recept. Midsommarbakelsen är räddad
Jag funderar på om detta recept kunde passa till tårtbottnar till midsommartårtan kanske ? Med vispgrädde och jordgubbar 🙂 Eller har du något annat tips på tårtbotten ?
hej!
jag tål inte mandelmjöl och undrar om du har tips på vad man kan använda istället
vänligen Malena
när använder du grädden? Under bakningen eller som garnyr??
/jojo
I smeten! =) Uppdaterat receptet nu!
Hej! Provade ditt recept på pepparkaks muffins, såååå goda! Går det bra att frysa muffisarna? Tack för en bra och rolig blogg med massor av suveräna recept 😀
[…] Grundreceptet på muffinsarna är lånat från 56kilo. […]
[…] kommer från en mycket produktiv kvinna som heter Åse Falkman Fredrikson, hon är helt galet positiv och […]
Idag testade jag och barnen detta recept, fast jag hade i flytande Hermesetas istället för sukrin. Sedan hittade jag bara något som heter ”Fibrex” i vår lokala affär? Är det fiberhusk? Hade i det hursomhelst och det funkade ju också 😀
Hej! Kan man ta 2 dl crème fraiche ist för 100 g Philadelphia och 1 dl vispgrädde tro..?
Har inget av det hemma och nu är det stängt allting där jag bor 😮
Prova och se! Det kan nog fungera! =))
Tack! Då gör jag det 😀 Håll tummen!
Fegade och drog iväg en längre bit och fixade Philly 🙂
Gjorde med vaniljpulver och kardemumma. Mums 🙂 Fassst, jag är nog en boren sockerråtta. Tyckte att de var lite för lite söta, kan man öka på stevian liiiite bara 😛
Ska pröva att göra en citronfrosting till dessa, tror det kan passa.
Hej och tack för många bra recept.
Jag hade dock problem med mina muffins pga att dom svämmade över och blev inte genomgräddade, ändå hade jag muffinsformarna i muffinsplåt. Hur mycket fyller du muffinsformen? Till hälften? Ända upp gick inte. Kan man ha större formar också?
Ber om ursäkt om frågan är korkad, men jag är nyböjare på bakning.
Vad trist! Jag fyller mina 3/4 och de blir alltid höga och fina.
[…] halv sats av Åses grundrecept på muffins, […]
Hmm, gjorde precis dom här, men tycker halva muffinsen satt kvar i pappret, blev som ingen gård skorpa/botten…?
[…] oppskriften har jeg hentet fra denne bloggen (mye inspo å hente herfra! […]
Länkade precis till detta inlägg i min egna blogg. Bakade nämligen citronmuffins idag och använde mig då av ditt grundrecept. Lyxade även till det med citronmuffins och fy tusan vad gott det blev! 🙂 Ett kanon-recept Åse!
Hej och tack för alla recept du delar med dig av. Började för 2 veckor sedan med lchf och det funkar bra även om jag har vart rätt yr idag.
En undran- kan man byta ut sukrin mot stevia??
Älskar dom här muffinsen, tycker till och med de är godare dagen efter, har gjort dom som citronmuffins som du gjort och idag tänkte jag testa grundreceptet med 72% choklad som är smaksatt med mint mmm, tack tack tack för detta receptet.
[…] lånat från; 56kilo Dela:Like this:GillaBli först att gilla denna […]
Hejsan! Är väldigt dålig på att kommentera, men nu måste jag… Tack för att du räddade min helg med dessa otroliga muffins:) Har kört utan Lchf sedan nyår och höll på att få ett godisåterfall i alla påskägg… Gjorde muffinsen med enbart mandelmjöl och hackade ner 80% choklad i smeten! Jag har aldrig ätit så saftiga muffins och barnen älskade dem:)
Jättebra recept! Smakade på smeten innan jag gräddade dem och den var ju himmelsk! Såklart var muffinsen också goda.;-)
Hej Åse
Börjar med att berömma dig för din jättefina blogg, så himlans mycket goda och lättlagade recept!:) Jag och min sambo är riktiga nybörjare på det här med LCHF men märker redan nu efter bara ett par veckor hur bra vi mår:) Din blogg har hjälpt oss mycket med vad vi bör och inte bör äta och och dina recept är guld värd!
Funderar nu på att göra choklad muffins med ditt grundrecept men i texten står det att man ska röra i kesella, fast bland ingredienserna finns det ingen kesella med….? frågan är alltså om det ska vara med eller inte och hur mycket i så fall:)
tack för all inspiration!
m.v.h therese
Hej! Sorry vispgrädden är istället för kesellan =) fortsatt lycka till med kosten!
[…] (åhhhh det är så spännande och kul!!! snart kan jag berätta!!) Som vanligt, mitt braiga grundrecept, men jag tog vispgrädde i stället och så smaksatte jag med 3 msk konc. citronjuice + […]
Hej var hittar man kokosmjöl??
mvh miriam
Här hittar du svaret! https://56kilo.se/livsmedel/
[…] sats grundrecept Smaksättning: 4 msk fin kakao (blandas med de torra ingredienserna) Några rutor mörk choklad, […]
Hej!
Funderingar om sötning – kombinationen sukrin och någon annan sötning; Hermesetas, flytande, Hermesetas, Canderell). (eller sukrin-stevia, som ofta förekommer i recept på sötade LCHF bakverk). Är det av någon speciell orsak denna kombination görs?
Är det kanske för att få en sötma som påminner så mycket som möjligt om sötning med strösocker? Eller är det för att ”maskera” Sukrinets bismak?
Tack för att du delar med dig av dina fantastiska rcept!
Cecilia
Detta gäller bara sukrin. Sukrin ger en väldigt kall, lite frän smak – jag gillar inte enbart sukrin som sötning. Blandar man sukrin med stevia eller hermesetas flytande så försvinner detta.
Detta är en konstig fråga, jag vet:)! Men det är inte ofta jag bakar. När ska man addera pepparkakskryddorna och lingon!
Ha en skön lördag
Kram
Nej då, ingen fråga är konstig :)) du kan lägga ner pepparkakskryddorna bland de torra varorna och lingonsylten bland de blöta :))
Ooh, det här receptet måste jag prova!
Först tack för en superbra blogg. Jag har kört lchf sedan i somras och det funkar toppen. Från att varit en riktig gotters, så är suget borta. Nu funderar jag på detta med pepparkakor. Doften är ju helt underbar men jag vill inte åka dit på sockret inte ens med sötningsmedel. Så frågan är egentligen om du tror det finns något annat alternativ till detta, tex bär. Eller behöver man även den konsistens som sockret ger.
Hur mycket skulle man behöva utav hermesetas flytande, om man bara använde sig utav det?
Jag tror inte det blir bra för man behöver fylligheten från strö.
Hejsan!!
Vad glad jag blir av LCHF bakverken, då kan man ju vara med på december månads glöggmingel och annat… Men som du skriver är det ju nån gång då och då… Fubnkar det bra att frysa muffinsen… då kan man ju göra några laddningar och ha hemma så slipper man ta nått ”fel” om det är fika…
Tack för all inspiration…
//Karolin
Ser jättegodag ut! jag tror inte att jag kommit dithän att jag bara kan ta 1 om jag gör dessa…. så jag får nog vänta…..
Va huslig du är, bakar o står i 🙂
Ser så himla gott ut :)! Vart handlar du din kokosnötsmjöl?
Kram