14,5K
I går kom svärmor på besök och jag gjorde en härligt smarrig glutenfri pizza på blomkålsbotten. Så gott!!
Om du är skeptisk mot en pizza botten på blomkål (som jag länge var!) så måste du prova! Du kommer bli förvånad att det inte alls påminner om blomkål!
Först, riv blomkålen i matberedare så fint det bara går.
På pizzan hade jag: pizzasås, mozzarella, feta, sparis, tomat, rödlök, oliver, kronärtskocka
Och denna underbara kryddan! MUMS!
Perfekt pizzadeg!
Färdig! Lite tzatziki till det sedan. Omnomnom!
Skriv ut
Grekisk vegetarisk pizza på blomkålsbotten
- Totaltid: 30
Ingredienser
Pizzabotten
- 1 mediumstort blomkålshuvud
- 1 ägg
- 1 dl riven ost (jag hade hälften parmesan, hälften mozarella)
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1–2 tsk heureka krydda alternativt valfria örter
Topping
- Pizzasås
- Mozzarella
- Fetaost
- rödlök
- tomat
- grön paprika
- Kalamata oliver
- grön sparris
- Inlagd kronärtskocka
- Efter gräddning, färsk rosmarin
Instruktioner
- Riv blomkålen (utan stam och blad) i matberedare till fint mjöl.
- Mikra i 8 minuter, låt svalna.
- I en handduk, vrid ut så mycket vatten du bara kan! (Jag ber min man göra det hehe)
- I en skål, blanda blomkålen, ägg, ost och kryddar och forma till en deg.
- Platta ut degen på bakpapper.
- Grädda i 225 gr.ader i ca 10 minuter, pizzabottnen ska vara gyllengul.
- Addera till din pizzatopping och grädda ytterligare i 7-8 minuter. Smaklig spis!
- Förberedelsetid: 10
- Tillagningstid: 20
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
43 kommentarer
[…] Jag ska prova min fathead botten som ju är glutenfri och låg i kolhydrater också på den men först ut var en vanlig deg! Förresten ni kan ju så klart använda detta receptet på pizzatopping på min fathead botten eller varför inte på min blomkålsbotten? […]
[…] Jag ska prova min fathead botten som ju är glutenfri och låg i kolhydrater också på den men först ut var en vanlig deg! Förresten ni kan ju så klart använda detta receptet på pizzatopping på min fathead botten eller varför inte på min blomkålsbotten? […]
[…] När det gäller pizza finns det faktiskt ett flertal olika alternativ som är LCHF-vänliga. Vi har testat de flesta men faller tillbaka på tre olika och detta är en av de – blomkålspizza. Receptet på botten kommer från 56kilo. […]
[…] som jag hittills gillat bäst är pizzabotten gjord på blomkål och botten gjord på […]
Jättegott men fick inte loss den från bakplåtspappret.
Vad gick fel?
Antagligen så har du köpt smörpapper och inte bakplåtspapper? 😉
Nästan så jag tror du var i mitt kök….stämmer precis! 😀 Tack för tipset .
[…] 1) Den bästa glutenfria pizzabotten. Ingen mix utan består av blomkål, ägg och ost Får en helt annan karaktär än vanlig deg och blir mer som en grov ostomelett. Recept hos 56kilo.se […]
[…] Receptet hittar ni här. […]
Testade detta pizzabotten-recept ikväll, men var nog lite för snabb med att få till bottnen. Borde ha låtit ”mjölet” svalna lite till och haft annan handduksteknik. Men hur som – jättegod smak! Det doftade jättegott när jag förgräddade bottnen 🙂 Måste testa igen för att få till en lite stadigare deg, nu blev den för lös.
Har du Åse experimenterat nåt mer med just det här receptet?
Ha det gott!
Hej! Nej om den är för lös så har du inte fått ut all vätska! Minst 2-2,5 dl vätska ska ut ur bottnen =) Kram!
Om jag skulle anställa en kock::)) Så skulle det vara du!!!:::)))så supergod mat../Camilla::))
[…] Inspiration till blomkålsdegen hittade jag hos Åse på bloggen 56kilo. […]
Det låter jättegott , jag måste prova. Men jag undrar 2 saker. Nån hade skrivit i kommentaren att det skulle va 0,5 dl vatten. Vart står det? Är det när man värmer den i mikron? Och sen undrar jag över kokosfett. Använder du kokosolja då? Eller vilket kokosfett använder du och vart kan man hitta det? Tacksam för svar 😉
Nu blev jag också fundersam. Det står ju inget om vatten i receptet?
Nu hänger jag inte med? Vattnet kommer från blomkålen eller vad är det för vatten du referear till?
Blev supergott. Tack.
Hur stort är ett ”medelstort” blomkålshuvud? Numera när man tar bort blast och stock så blir det ju som ett huvud i babystorlek.
Vore bättre att skriva gram kanske? Enklare att då veta mängden, tycker jag.
Det finns generellt bara små, mediumstora och stora blomkålshuvud ute, det är inte så noga som att jag måste ange gram!
1 huvud som är ca 15 cm i diameter tycker jag är mediumstort (med blast!)
Topp! Tack för att du tog dig tid att svara
Kram!
Hej, hur lyckas du m dina foton av mat? Har försökt att ta fina bilder på mat för att väcka MINA vänners lust att äta lchf . Men de blir bara gråtråkiga, även om det ser gott ut i verkligheten. 😉 Kram
Hej! (Gick inte att kommentera inlägget här under så skriver här)
Jag lärde mig om periodisk fasta här på din blogg (16:8) långt innan 5:2 dieter prydde löpsedlarna. Så nytt kan jag inte kalla det!
Vad jag däremot reflekterat över är att det är mer frukt, honung, bär och nötter i dina blogg recept. Men har inte sett det som att du bytt inriktning utan snarare till skillnad från mig nått din målvikt och hittat den balans som din kropp tål.
Jag och min sambo lagar massor av mat utifrån dina recept, kyckling gulash, pulled pork, pannacotta och laxgratäng. Alla med fantastiskt resultat, så inspirerar gör du verkligen. Tack
Ta hand om dig!
Ja mer frukt har det blivit nu under Paleoutmaningen! Och det behåller jag, perfekt naturlig sötning 🙂
Nötter och bär har jag nog alltid haft mycket av i recept men just mandelsmör har nog ingått mer i recepten 🙂 kram och kul att du trivs här och gillar recepten.
Det låter helknasigt med en botten på blomkål, men jättespännande. Måste testas! Men jag tror jag provar med Västerbottensost. Det är grejer det 🙂
Ääääääääälskar västerbottensost!
Bästa!!
Hej! Jag tycker du har fantastiskt många fina recept och blir väldigt inspirerad av din sida.
En fråga angående blomkålsbotten, måste man ha ost i för att den ska bli bra/god? Jag försöker nämligen äta helt mejerifritt.
Tack på förhand!
Christina
Jag är inte säker på att det blir likadan konsistens som i denna men du kan ju prova att tex tillsätta lite bakpulver och fiberhusk för att binda ihop!
Printfunktionen fungerar inte, kommer ut en blanksida.
Inte? Ska kika på det senare.
Hej! Nu har både jag och min man provat och vi får det att skriva ut ok!
Om man inte har micro…. Vad har du för tips då?
Koka upp blomkålen med 0,5 dl vatten, locket på och medium värme. Låt koka i 5-8 minuter. kolla så det inte bränns!
Ska göra din blomkålspizza nu men undrar om det verkligen stämmer med 0,5 dl vatten till så mycket blomkålsmjöl?
Lite sent svar, men gick det bra? Det ska ju bara vara tillräckligt med vätska så att blomkålen ångas! Inte kokas =)
Har du läst senaste undersökningarna om LCHF? Vad är dina kommentarer om detta?
https://www.aftonbladet.se/nyheter/article18486055.ab
https://www.expressen.se/halsa/kost/naringsexpert-varnar-lchf-kan-ge-cancer/
https://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10676877/High-protein-diet-as-bad-for-health-as-smoking.html
Inga ”senaste undersökningar” 😉 bara gamla artiklar som kommer upp då och då.
1. För mycket rött kött från djur som proppats fulla med hormoner etc kan aldrig vara bra. Som tur är så äter man ju inte mer kött på LCHF än i någon annan kosthållning. Man ersätter kolhydraterna från stärkelse med energin från fett, thats it.
2. Artikeln handlar inte om LCHF, utan om ovan: för mkt proteiner av tveksam härkomst. Finns inget klart samband mellan kolesterol och hjärtsjukdomar. Läs gärna docent Ravnskovs böcker om fett och kolesterol och hur myten hålls vid liv av medicinindustrin.
3. Samma som ovan: Lchf är inte proteindiet!
Vilket underbart recept, glad jag blir =) Hur gör du din pizzasås?
Jag brukar göra ett recept som Leila Lindholm har, googla det =) Annars går krossade tomater också bra! Bara salt och krydda lite med oregano och basilika.
Hej Åse,
Tack för en underbar sida/blogg. Jag undrar om du har smakat på proteinbrödet från vagott? Jag är nybörjare och försöker gå ner i vikt. Kan jag äta den?
Tack för svar
Hej! Detta bara måste jag prova! Har bara svårt att hitta en parmesanost som inte smakr fot i munnen, vilket/ vilka märke brukar du hålla dig till?
Fot? Haha! Jag köper äkta parmesan dvs parmigiano reggiano
Hej fina Åse!
Jag tycker också om att göra pizza på blomkål, jag blev förvånad första gången!
Apropå förra inlägget; fortsätt som du gör, dvs. dela med dig av ditt liv som du vill, bygg din egna självkänsla och inspirera oss andra, vi tar vad vi tycker är intressant!
För min egen del så har jag upptäckt Helsingborg, snart är vi på väg igen!
Kram