Gratinerade kyckling tacobåtar och 80/20 regeln

11 januari, 2019

Innehåller annonslänkar

Goooooood morgon FREDAG!
Jisses, hur lång var inte denna veckan då? Märklig vecka. Var jullov fram till i onsdags. Onsdag-Fred kändes allena som 1 vecka långa! Haha!
I går morse var jag så trött så jag kom inte upp vid 7. Som tur är så är ju Daniel hemma på morgonen och kör barnen så jag kan någon gång ibland dra täcket över huvudet igen 🙋🏻‍♀️😅

Nu ligger jag här igen, i sängen jobbandes med två snarkande hundar på golvet bredvid mig. Lite fredagslyx!
Lyssnar på Erik Hemmingssons ”Slutbantat” (så bra!) i Sonossystemet, smart att den finns både som bok och ljudbok! Jag kombinerar båda (jag är en snigelläsare/lyssnare, läser/lyssnar lite då och då)

I går blev det tacotorsdag! Var ju sugen på en god kycklingsallad så jag hade tagit fram kyckling men det blev kycklingtaco istället!

Jag hittade den här nyheten i hyllan! Om man inte orkar/känner för att göra egen krydda så är jag glad att se att de nu kommit ut med en krydda utan tillsatt socker. Det artar sig!


Som jag skrev för ett tag sedan så lever jag efter 80 / 20 regeln och har gjort i flera år.
Det dröjde mig många år innan den poletten ramlade ner, att det räcker med 80-90% bra!

Jag har bestämt mig för att visa det mer i bloggen även när det gäller recepten, för trots allt så är bloggen en spegling av mig och hur jag äter och lever även om den så klart också är mitt företag och med det samarbeten med andra företag (alltid tydligt märkta i så fall)
Recepten här är ju till för att inspirera, göra det enkelt för er att äta gott men bra. De är också levande, dvs ni anpassar dem efter tycke och smak.
En del vill inte använda fullfet mejeri som jag gör, nä men för all del byt då ut mot lättare alternativ om det känns rätt för er, jag kan ju bara rekommendera (jag använder bara fullfett för jag är inte rädd för fett och för att det smakar bättre)
En del lägger till ris och potatis när jag visar receptet med en sallad eller annat low carb tillbehör.
En del äter som jag och gör därför recepten som de är.


80-90% av alla recept här är av den anledningen också lågkolhydratrecept och 10-20% kan vara annat.

80 / 20 regeln, dvs den kända Paretoprincipen handlar om orsak och verkan.
20 procent av orsakerna (dvs mycket få saker), står för 80 procent av effekten.

Det innebär i korta ordalag att du kan ändra på en sak eller mycket få saker men ändå få mycket stor effekt / verkan.
ALLT behöver inte vara perfekt för att man ska få resultat.
Små förändringar som 20% ger stor utdelning (80%)
Äter du mycket och ofta av det som kroppen mår bra av så finns det utrymme för mindre bra saker. Det är oftast det som är livets guldkant och som gör det där lite extra som ett glas vin till middagen ibland eller till helgen, en kanelbulle som mormor bakat, 1 chokladpralin till kaffet ibland.
Man kan också säga att 80% av tiden så äter du bra måltider som är näringstäta, håller ditt blodsocker nere, låga på tillsatser, gör dig mätt & nöjd och får dig att orka med dagen.
20% av tiden har du möjlighet att njuta av annat (givetvis något du tål, tycker om och som inte ger dåliga konsekvenser)

Göra 80% rätt, 80% av tiden gör 99% av resultatet. Göra 80% fel, 20% av tiden gör de övriga 1%

Hur fungerar det i praktiken?

Jo matematiken är ju ganska enkel. 80% av alla måltider på en vecka är bra, 20% är guldkant.
Dvs äter du 21 måltider i veckan (3 måltider per dag) så kan ca 4 stycken vara lite mindre bra.
Nu sitter ju inte jag och räknar på det sättet men det är för att göra ett exempel.
Det kan även vara så att bara för att du äter 1 kanelbulle till fikat någon gång ibland så innebär inte det att det är fritt fram att ta 2 till eller att resten av dagen är ”förstörd”. Resterande måltider är hälsosamma men njutningsbara så klart. Det är inte antingen eller.
Som sagt det är enkel matematik =) (Hoppas nu inte jag räknat fel! Hahaha!)
Många gånger gör vi fälleben på oss själva för att vi är så fokuserade på vad vi INTE får äta och vad vi FÅR äta.
Jag pratar en del om just Tankevurpor i min nya bok Åses Kök

Nåja! Det var en lång utläggning bara för att komma till receptet! 😂


I går gjorde jag alltså kycklingtaco båtar!
Vill man inte äta tortillabrödet så kan man istället göra det i paprikahalvor! MUMS!

Kyckling med tacokrydda och vatten och sedan stekte jag paprika och lök (fajita med andra ord)
Jag blandade sedan ihop alltihop och fyllde tortillabåtarna med det + lite majs och gratinerade dem i ugn med ost.
Sedan kan man toppa med lite extra grönsaker och en god dressing!
Jag gjorde en dressing på sriracha, majonnäs, gräddfil, vitlökssalt- och lökpulver. Enkelt men så gott!


Lillskruttan varvade grönsakshackning med att rita 😅 Tro mig när jag säger att den loppan kommer syssla med något estetiskt / konstnärligt när hon är vuxen!

Några minuter i ugnen och det var klart!

Jag toppade min med salsasås, koriander och srirachodressingen, Slurp!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gratinerade kycklingtaco båtar


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kilo kycklingfilé, i mindre bitar
2 paket Santa Maria Chicken Taco Spice Mix
2 dl vatten
23 paprikor i olika färger, skivade
1 gul lök
Old el paso Stand ’nd Stuff tortillabåtar alt paprikabåtar

Topping:
majs
ost
salsa
tomat
gurka
koriander

Dressing:
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1/21 msk sriracha
smaka av med vitlökspulver, lökpulver och salt


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen, ställ kallt till serveringen.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Fräs i kokosolja på hög värme tills de fått lite färg. I en annan panna fräs strimlad paprika och skivad lök. Rör ner vatten och tacokrydda med kycklingen. Blanda sedan ihop paprikafräset med kycklingen.
Fyll båtarna och toppa med ost (ev även lite majs) Gratinera tills osten smält.
Fyll sedan med valfria tillbehör.

Vi hörs lite senare! Har ytterligare ett gott recept att dela med mig av =)
Stay Tuned! Och nu ska jag pallra mig upp ✋🏻

FÖLJ GÄRNA

Följ gärna 56kilo på FB för dagliga recepttips HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Ni kan även prenumerera på nya inlägg HÄR

 

TIPSET V. 38

25% på dyraste varan + 10% på resterande KLICKA HÄR
30% på höstfavoriter KLICKA HÄR
30% på jackor & kappor KLICKA HÄR
50% på tallrikar KLICKA HÄR

11 kommentarer

HelenaW 11 januari, 2019 - 17:40

Du är bäst Åse! Jag har följt dig sedan 2006, när du gick ner med Viktväktarna sista gången och jag har lärt mig så mycket av dig! Tack vare dig blev jag normalviktig och lyckades sluta banta en gång för allas 2010. Sedan dess så äter jag precis som du. Lågkolhydratkost större delen av tiden och runt 20% äter jag annat och har tommärkt att jag behåller min vikt lättare pga det. Jag känner aldrig att jag saknar något. Allt är tillåtet men vet numera hur mycket jag kan äta av sådant som är mindre bra. Du är bäst! Sluta aldrig blogga!

Svara
Solveig Sandberg 11 januari, 2019 - 13:50

Saknar fredagsdrinken men den kommer kanske senare idag.

Svara
Åse 11 januari, 2019 - 13:51

Hej, nej fredagsdrinken har paus nu i januari =) Den kommer tillbaka senare.

Svara
Tobbe 11 januari, 2019 - 12:10

Nu kommer jag vara lite dryg, ber om ursäkt i förhand 🙂

Låt oss nu säga att man äter fem måltider per dag (frukost, mellis, lunch, mellis, middag eller frukost, lunch, mellis, middag, kvällsmat). 80% av fem måltider är 4 måltider. Så det är ju lätt att lura sig att om man äter fyra bra måltider varje dag så kan man äta en ”dålig”. ”Yay! Köpepizza till lunch varje dag!” eller ”Yay! Kondissemla till eftermiddagskaffet varje dag!”. Men det kanske inte är det allas kroppar mår bäst av i längden 🙂 Så det är lätt att lura sig själv med 80/20-regeln om man är allt för matematisk med den 🙂

Men jag är helt på din sida med att det är viktigt att njuta också. Den mentala hälsan är minst lika viktig som den fysiska hälsan. Och väldigt få mår bra av att försöka vara perfekta 100% av tiden! Mycket bättre att vara tjock och glad, än smal och ledsen/deprimerad för att man inte tillåter sig äta maten man egentligen tycker om!

Njut av livet!

Svara
Åse 11 januari, 2019 - 12:48

Fast nu glömde du något viktigt: Sunt förnuft. Och som jag skrev också, det är ju inte meningen att man ska sitta och räkna måltider etc utan det är ett tänk och många ggr så äter jag en hel vecka med 100% bra mat, det är liksom ingen diet eller något som är ristat i stan 😊
Och de 20% jag snackar om behöver ju inte vara ”dålig mat” det är mindre bra mat – kan ju vara en dressing med tillsatser i, eller 1 potatis om man annars äter strikt lågkolhydratkost, för någon som är mer liberal och mår bra av det så kan de 20% vara ännu mer liberalare 😉
Sedan så är det ju så klart generellt bättre att ha tänket över veckan hellre än per dag. För många så sker ju det per automatik då man äter lite extra och extra gott på helgen, vips så äter man enligt 80/20 tänket. Strikt i veckorna och lite utsvävning på helgen.
Det är ett avslappnat sätt att medvetet tanka kroppen med bättre mat och energi större delen av tiden.
För vissa så är det ju så klart bättre att vara strikta speciellt vid en kostomläggning eller vid stor övervikt.
Jag anammade inte 80/20 förrän jag var trygg i mitt ätbeteende tex. Det innebär tex att jag numera nöjer mig 1/2 kanelbulle – förr hade jag absolut inte lyckats med det utan ätit upp hela ”bara för att jag fick” och gärna tagit 1 till av bara farten 🤣

Svara
Tobbe 11 januari, 2019 - 14:57

Jag tycker du har ett jättebra synsätt på maten Åse! Och jättebra att du delar med dig av recept som dessa, som råkar har lite vetemjöl i tacoskalen (och supertips med paprikahalvor!)

Min första svar var mer riktat till andra läsare. Och för att visa att man inte ska dra saker till sin extrema spets alltid. Utan precis som du säger, lyssna på kroppen (dvs ditt egna sunda förnuft – inte andras!)

Jag har kommit fram till att jag ska försöka se mat som ”dålig mat”. Det finns absolut mat som inte är bra för mig just nu, men för andra, eller vid ett annat tillfälle kan det vara bra mat. Vi kan (medvetet) välja att äta mat som inte får oss att må 100% prima, bara för att vi vill. För att vi tycker det är värt det av andra anledningar. Min mage tycker t ex inte om när jag äter för starka chilifrukter. Men ibland väljer jag att göra det ändå, för att jag tycker det är gott. Precis som man kan välja att äta en kanelbulle, eller fem (eller 1/2) för att man tycker det är gott. Bara man gör ett medvetet val.

Ha en bra dag, och tack för allt du delar med dig av!

Svara
Åse 11 januari, 2019 - 15:04

Håller fullständigt med dig =) Det är därför jag ofta pratar om konsekvenser, att äta medvetet innebär ju att man är medveten om konsekvenserna. Ibland är det värt konsekvenserna, ibland inte.
1/2 kanelbulle händer inget hos mig men för någon som är sockerberoende eller har celiaki så är det förödande, eller för någon som inte kan äta 1/2 utan att tömma fatet, därför finns det ju bra eller dålig mat men det beror på för vem. Sedan finns det självklart dålig mat som är dålig för alla (men som ändå kan fungera om det är liten mängd och sällan)

Ha en fin dag du också Tobbe!

Svara
Anna Haeggman 11 januari, 2019 - 11:40

Jag gillar att du visar en ärlig bild ur livet. Allt är inte svart eller vitt. Jag gillar att se både och. Tack för att du ”vågar” visa några majskorn, vete och lite socker då och då. Fortsätt vara du!
Njut av helgen! <3

Svara
Åse 11 januari, 2019 - 11:42

Tack Anna! I en onlinevärld full av pekpinnar och påhopp så värmer din kommentar 💖 Detsamma till dig, stor kram!

Svara
Jenjo 11 januari, 2019 - 11:40

Jag tror inte på nyårslöften direkt, men om jag ska säga att jag har något så är det just detta. Att lära mig tänka att det inte behöver vara ”allt eller inget”. Jag är SÅÅÅ dålig på det. En pepparkaka på fikat gör att kvällen kan bli helt galen. Bara för att jag tycker att det ändå är kört.
Jag vet vad jag ska äta och vad som är bra/mindre bra. Det är det här med att lära mig att det är ok att äta det som är mindre bra, så läge det bättre bra överväger.
Så jag har läst ditt inlägg flera varv nu. Så inspirerande! 🙂
Hoppas du får en fin helg! Kram!

Svara
Katarina 11 januari, 2019 - 11:16

Kul att läsa om Paretoprincipen ur matperspektiv! Kloka ord, tack! Och tack för receptet, verkar jättegott!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.