Granola LCHF

av Åse

Jag fick lite frågor på instagram i går om min LCHF granola jag gör, så här kommer receptet!
Min nötmüsli har avancerat lite och numera gör jag denna granolan. Så himla god!!
Vad är en granola? Det är en knaprig och krispig müsli!
Man kan variera den som man vill! .

15- 20 portioner (ca 1-2 msk per portion)

Ca värden: 2 gram kolhydrater, 3 gram protein och 10 gram fett per portion med honung
2 dl hackad mandel
2 dl hackade hasselnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 msk malen kardemumma
1 msk kanel
1 tsk ekologisk vaniljpulver
1/2 dl kokosolja (låt det smälta till flytande konsistens)
1 msk ekologisk kallrörd honung (kan uteslutas)

Blanda ihop allt och fördela på plåt. Rosta allt på 150 grader i ca 20-30 minuter (beroende på ugn, se till så det inte blir för bränt!) Rör några gånger under tiden. Förvara i tät burk!
Hittar ni frystorkade hallon i butik så är det gott att blanda i efter man rostat!

IMG_2307


Innan rostning
IMG_2310
MUMS!!

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

109 kommentarer

Personliga presenter – Fnulan 20 februari, 2021 - 18:33

[…] gjorde Åses granola som är förbaskat god med kanel, kardemumma, vanilj och lite honung. TESTA mmmmmmmmm, den godaste […]

Svara
Nötgranola – Emma & Nils recept 18 maj, 2019 - 17:36

[…] Orginalrecept: https://www.56kilo.se/granola-lchf/ […]

Svara
unn Forsberg 7 april, 2019 - 10:46

Jag älskar granolan å den blev perfekt förstagångsbesökare, kanske för att jag hade hunnits-sa härå smälte kokosolja innan jag matteuppgifter den dessutom har jag varmluftsugn, Åse är bäst, man VET redan från början att receptet kommer att bli galet gott

Svara
SannaF 2 september, 2018 - 13:30

Hej!
Gjorde receptet från boken ej det ovan, alltså, utan vatten. Äger ingen varmluftsugn. Efter 30 min fortf blött o klibbigt. Höjde t 175 f att påskynda avdunstningen men det gjorde bara att jag brände hasselnötterna :(. Nu har det fått torka i 80 grader ugn m luckan på glänt. Forfarande fuktigt efter en timme. Nu får det svalna på bakplåtspapper. Men innebär detta att jag inte kan laga granola utan varmluftsugn. Har gjort massor sv musli i denna ugn utan att misslyckas. O hur förvarar jag nötterna när de är fuktiga? I en lufftät burk finns väl risk att de möglar. Jag vill ogärna slänga dessa dyrbara varor. ;). Tacksam för svar!

Svara
Åse 2 september, 2018 - 13:33

Hej, nu vet jag inte riktigt vilket recept du tänker på och från vilken bok? Berätta gärna så får jag kika på receptet. Men det låter väldigt skumt att det inte torkar! Jag hade inte förvarat det i lufttät burk utan i burk utan lock.

Svara
SannaF 5 september, 2018 - 22:18

Det var i boken Lev gott med LCHF och periodisk fasta. Jag vet inte om det har någon betydelse att kokosoljan inte var helt flytande. Den var redan lös i rumstemperatur så jag smälte den inte. Tänkte det löser sig i ugnen. Men skulle det ha någon inverkan på slutresultatet?

Svara
SannaF 5 september, 2018 - 22:20

Det var i boken Lev gott med LCHF och periodisk fasta. Jag vet inte om det har någon betydelse att kokosoljan inte var helt flytande. Den var redan lös i rumstemperatur så jag smälte den inte. Tänkte det löser sig i ugnen. Men skulle det ha någon inverkan på slutresultatet?

Svara
Åse 6 september, 2018 - 08:33

Hej! Kan det blivit för mkt olja, är lite svårare att dosera när den inte är flytande.

Svara
SannaF 7 september, 2018 - 13:06

Tack för svar, då ska jag testa det nästa gång. 🙂

Svara
Lchf granola – Au pair in New Jersey 25 februari, 2018 - 18:29

[…] Fast om man vill ha den sötare så får man nog lägga till lite honung. Jag hittade receptet på 56kilo.se fast jag böt ut kanel mot kakao! Jag äter Lchf för tillfället, eller egentligen väldigt […]

Svara
Niklas 21 oktober, 2017 - 16:21

Uppfattar jag rätt att du äter högst två matskedar och kallar det en portion? Är det enormt mättande för i min värld känns det som något man bara kastar in i munnen och glömmer om vi pratar om två matskedar?
Äter du två matskedar av detta som en frukost?

Svara
Åse 21 oktober, 2017 - 16:29

Granolan är en topping, inget du äter dig mätt på. Du äter ju dig mätt på yoghurten + kanske ngt ägg. Granolan är ju ett tillbehör och främst en smakhöjare. Sen är du en man och jag en kvinna på knappt 60 kilo, stor skillnad.

Svara
Granola lchf - Fnulan 20 december, 2016 - 12:55

[…] snodde jag hos min vän Åse och du hittar det HÄR. Jag måste berömma henne, hon lägger ut så himla många bra recept trots att hon är […]

Svara
MARIA 19 december, 2016 - 20:48

ska man skålla mandel och ta bort skalet på hasselnötterna?

Svara
Åse 19 december, 2016 - 21:52

Jag köper skållade mandlar/hasselnötter. Det är valfritt hur du vill ha 🙂

Svara
Carina Rupani 1 juni, 2016 - 07:24

Jättebra recept. Smakar underbart gott!

Svara
Kristina 19 april, 2016 - 15:20

Jag menade om du använder varmluften när du gör ganulan? 🙂 I så fall kan det ju vara därför min inte blev så bra. Jag använde inte varmluften när jag gjorde granulan.

Svara
Kristina 19 april, 2016 - 13:33

Använde du varmluft?

Svara
Åse 19 april, 2016 - 13:42

Ja när jag vill torka saker i ugnen så föredrar jag det.

Svara
Kristina 19 april, 2016 - 13:31

Tack!
Ska prova!

Svara
Kristina 19 april, 2016 - 13:25

Hej!
Är en trogen läsare som gjorde denna granulan igår.
Den blev god men inte ”torr” utan lite oljig/fuktig? (Hade 30 min i ugnen & sedan 30 min till eller tom ännu längre). Läste i kommentarsfältet att en annan läsare fått samma resultat men hittade inget svar. Hur är din i konsistensen?
Svara

Svara
Åse 19 april, 2016 - 13:29

Hej! Det kan bero på olika saker, använder du varmluft?
Granola utan spannmål blir ju inte lika krispig som den man köper men fuktig ska den inte bli. Nästa gång prova att dra ner lite på oljan.

Svara
Acaibowl – fodmapbyida 31 januari, 2016 - 22:28

[…] & blåbär. Till topping använde jag kokosflingor, granatäpple och hemmagjord granola. Klicka HÄR för […]

Svara
Vecka 2 * 11 jan – 17 jan | matochpotatis 20 januari, 2016 - 20:19

[…] Granola Jag är lite förälskad i granolan tror jag – jag nästan drömmer om den. Så en ny sats fick det bli på fredagskvällen så jag hade en färskt till lördagsfrullen. Denna gång gjorde jag med kanel och kardemumma vilket också var SJUUUUUKT gott… Toppade den med lite rostade kokosflakes när den svalnat – LYX. 5 av 5 […]

Svara
Vecka 53/1 * 1 jan – 10 jan | matochpotatis 13 januari, 2016 - 20:43

[…] Granola Frukostvanan jag har är att äta på första rasten på jobbet 8.30. Det innebär att ha något smidigt att plocka fram och tidigare har jag kört stenhårt på två hårda mackor med smör och ost. Nu gäller det att bryta mönster och testa nytt! Då blev det en granola som jag äter med en fet naturell yoghurt (grekisk eller turkisk). Och Granolan smakar sjukt gott och man blir mätt utan problem. 5 av 5 […]

Svara
Eva Gyllin 30 november, 2015 - 09:21

Tusen tack för detta recept!
Vi älskar det och äter det till frukost varje dag. Bäst tycker jag om att ta kanel i men jag har även gjort en variant där man hackar mörk choklad (70 % eller 86%) och blandar ner när det har svalnat.

Svara
Åse 30 november, 2015 - 09:30

SMARRIGT!!! Kul ni gillar det! <3

Svara
Felicia 12 november, 2015 - 22:30

Hej!
Är en tjej på 20 år som vill gå ner från 65 kg till 56 kg. Jag har börjat träna 5 gånger i veckan i form av gymnastik, discodans, 2 gympass + powerwalk och intervall på bandet efteråt (ca 400 kcal förbränning) + något gruppass på gymmet, typ tabata. Vad tror du om upplägget? Till frukost blir det i regel någon naturell yogurt och ett knäckebröd med skinka och paprika eller med kokt ägg. Tänkte på din granola, jag skulle jättegärna vilja göra den men är allergisk mot nötter och mandel.. Vad kan man byta ut dessa ingredienser mot för att fortfarande hålla den LCHF?
Ha det fint!!

Svara
LCHF Granola | mammamalin.se 2 november, 2015 - 07:01

[…] lördags gjorde vi egen granola här hemma efter ett recept från 56kilo.se. Det blev riktigt gott så därför tänkte jag dela det […]

Svara
Karolina 2 september, 2015 - 11:52

Hej! Hur många kalorier är det per matsked granola? Mvh Karolina

Svara
Sarah Fundahn 18 augusti, 2015 - 09:49

Vill börja med att säga att din sida är fantastisk.
Jag har précis börjat med LCHF och vill variera mig lite med olika frukostar.
Ska testa och göra din granola. Vad har du till? Kvarg eller Youghurt, vilken iså fall.
Sen undrar jag om det går bra att frysa dina ostbullar som jag såg I ett annat recept.
Tack!

Svara
Åse 18 augusti, 2015 - 09:51

Jag äter sällan den typen av frukost längre men förr när jag gjorde det så blandade jag kvarg med keso och sötade med lite varma bär. 🙂 Du kan frysa bullarna ja!

Svara
Tina 29 april, 2015 - 19:10

Kan man ta smör istället för kokosolja, eller blir det fadd eller konstig smak då tro?
Tack för din blogg, som gett mig helt ny inspiration och motivation 🙂
Hälsn Tina

Svara
monica 23 november, 2014 - 16:07

Hej … håller på med granola nu 🙂
Haft 30 min i ugnen … blir den krispig sen … ska jag hälla ner i glasburk på en gång eller ska den torka först 🙂

Svara
Dag 2, Sockerfritt November | det finns alltid ett val 2 november, 2014 - 19:55

[…] mat Brunch – turkisk yoghurt blandat med lite grädde, hemgjord granola (utan honung, smaksatt med kanel kardemumma och kakao), några blåbär, lakritspulver och […]

Svara
Anna 27 september, 2014 - 11:25

Detta är mitt älsklingsrecept på granola, så gott och mättande och utan jobbiga blodsockersvängningar! I går tog jag för första gången i torkade gojibär; jag antar att de innehåller lite mer kh då de är torkade, men än så länge känner jag inte av något sötsug. 1-2 msk blir ju heller inga mängder, varken av bär eller honung.
Vilken skillnad mot Start m fl ”nyttiga” müslisorter som man lätt kan äta en deciliter av, åtminstone jag…med Åses granola räcker det med 1-2 msk.
Tack, Åse, för ännu ett toppenrecept! Sedan du lade ut detta har jag inte köpt müsli och kommer inte att göra det heller!

Svara
Linda 24 augusti, 2014 - 19:31

Hej! Gjorde denna första gången idag. Blev god men inte ”torr” och funderar därför lite på hur man ska förvara den och hur länge den håller? Eller gjorde jag något fel eftersom den inte blev torr utan lite oljig/fuktig? (Hade 30 min i ugnen)

Svara
Müslifrukost | JAG BLOMMAR Konsthantverk 2 april, 2014 - 07:35

[…] Nu när jag börjat äta lågkolhydratkost, så är min standardfrukost norrskensfil och nötmüsli. Nötmüslin är osötad och smaksatt med kanel och ekologiskt vaniljpulver. Jag använder också ekologiska mandlar, hasselnötter och olika ekologiska frön från Markatta till müslin. Receptet hittade jag HÄR. […]

Svara
Jennie 17 februari, 2014 - 12:28

Hej! Såg att någon annan också frågat men kan inte se något svar; kan man byta ut kokosfettet mot något annat? Eller utesluta helt. Har svårt för kokosfett! 🙂

Svara
Åse 17 februari, 2014 - 15:00

Ja rapsolja går bra! (kokosolja utan smak – smakar ingenting och är sååååå mkt nyttigare än rapsolja)

Svara
Sara 12 februari, 2014 - 14:37

Hej! Jag undrar om det går bra att använda kokosfettet ”cocos”, Du vet, det där silvriga paketet man hittar på ICA?
Superbra blogg!

Svara
Åse 12 februari, 2014 - 14:46

Nej, det fettet har inga nyttigheter kvar då det är så processat! Köp ett ekologiskt, finns Kung Markatta, René Voltaire i livsmedelsbutikerna men de är med smak. Cocosa som finns i hälsokost har både med och utan smak.

Svara
Maria Ohlsson 16 januari, 2014 - 14:55

Hur mycket kanel o kardemumma tar du när du byter ut kakaon?

Svara
Åse 16 januari, 2014 - 15:40

Jag smakar av vad jag tycker blir bra!

Svara
Anna 16 december, 2013 - 15:00

Gjorde granolan för första gången i går o premiäråt till frukost i morse m grekisk yoghurt (10% fett). Den var jättegod, smakade godis, så jag var livrädd för blodsockerfall o sötsug inom ett par timmar, som med Start müsli förr…men jag blev jättemätt och stod mig länge. Ett toppenrecept!
En fråga: näringsvärdena, är de beräknade på en, två el tre msk granola?

Svara
Åse 16 december, 2013 - 16:06

Det är ju bara ca värden ca 15 gram.
Kul det gick bra och smakade gott! 🙂

Svara
Sandra 8 december, 2013 - 23:31

Hej! Hur länge håller sig granolan fräsch? På ett ungefär 🙂 gjorde den för en vecka sedan och den är supergod! Tack för tipset! 🙂

Svara
Åse 9 december, 2013 - 12:07

Det märker du, lika länge som nötter 🙂

Svara
Erika 8 december, 2013 - 09:56

Tack igen Åse för ett kanonrecept, du gör det så mycket lättare att variera sig :))

Svara
Åse 8 december, 2013 - 10:15

Kul du gillar! =)

Svara
Silvia 17 september, 2013 - 20:09

Hej. Kan man använda mandelolja istället för kokosolja/ fett?

Svara
granola | Fotograf Therése Syrén-Nilsson 30 augusti, 2013 - 09:39

[…] ni provat granola? Det är en krispig, hemmagjord variant av müsli. Jag har gjort min egen enligt detta recept och det är gott som godis, med massa nyttigheter och utan socker. Try it! […]

Svara
Kicki 14 augusti, 2013 - 19:51

Ok, den första satsen Granola är gjord, hittade faktiskt allt hemma. Lade till lite fysalisfrön som också fanns i skåpet. Ska inviga i morgon tillsammans med barnen som behöver lite extra nyttigt på morgonen. Och så har jag lagt upp Jillian Michaels program som kommer att gå 30 min om dagen från o med i morgon. Nya rutiner inför semesterslut och skolstart! 🙂 Kul!

Svara
Kicki 14 augusti, 2013 - 19:48

Ok, den första satsen Granola är gjord, hittade faktist allt hemma. Lade till lite fysalisfrön som också fanns i skåpet. Ska inviga i morgon tillsammans med barnen som behöver lite extra nyttigt på morgonen. Och nu nya rutiner inför semesterslut och skolstart! 🙂 Kul!

Svara
Granola | Jag vill ju bara skita i fred - 16 maj, 2013 - 14:06

[…] har ju kommit ut med en ny, som är mumsig men dyr! Så igår slängde jag ihop en som jag hittade här ! Den är riktigt god och dessutom billig! Man kan nog egentligen slänga ihop lite vad som helst. […]

Svara
Åsa 12 maj, 2013 - 14:51

Har gjort din krispiga granola två gånger nu, första gången med kakao och nu senast med kanel och kardemumma. Den är ju bara för god och något jag njuter av till helgfrukostarna tillsammans med bär och grekisk yoghurt. Före mitt LCHF-liv åt jag osockrad muesli med yoghurt (trodde jag var hälsosam) varje morgon men fick alltid gasig och uppsvälld mage efteråt (fattade inte att det var spannmålet som var boven förrän jag övergick till LCHF). Den här granolan får jag bara positiva effekter av:-)

Svara
Åse 12 maj, 2013 - 21:20

Åh vad roligt att höra!! Kram på dig!

Svara
Katarina 21 april, 2013 - 20:33

Har precis gjort en laddning, det doftar fantastiskt längtar till frukosten imorgon:)

Svara
Linda 13 april, 2013 - 13:45

Hej, är det svårt att få honungen att blanda sig med resten, jag tycker honungen har en lite svår konsistens på det sättet.

Svara
Åse 13 april, 2013 - 13:51

Det smälter i ugnen!

Svara
Cina 13 augusti, 2013 - 18:33

Jag blandar honung, cocosfett och vaniljpulver med en liten skvätt kokande vatten. De blandar sig och fördelas jämnt bland alla gryn och nötter när man sen rör ihop det. Vattnet försvinner snabbt i ugnen.

Svara
Maria falkman 12 april, 2013 - 19:57

Kan man byta ut hasselnötterna mot någon annan nöt o i sånt fall vilken? 🙂 har ibland fått allergi reaktion utav hasselnöttern men inte utav några andra nötter. sen undrar jag om du använder kokosoljan med smak eller utan? 🙂

Svara
Åse 13 april, 2013 - 07:38

Du kan välja vilka nötter du vill! 🙂

Svara
Therese 11 april, 2013 - 17:56

Detta ska absolut testas! Passar perfekt som lyxfrukost på helgen. En fråga dock: har du nån uppfattning om hur länge den håller sig fräsch? Jag tänker inte äta den under veckorna utan bara på helgen och då lär det ju ta ett tag innan allt blir uppätet…

Svara
laura 11 april, 2013 - 17:00

Kan man använda något annat istället för kokosfett/olja, som inte nödvändigtvis behöver vara lchf? 🙂

Svara
lina 11 april, 2013 - 15:47

Ser jättesmarrig ut! Men vet inte om jag vågar prova, har nyss satt in tandställning och har lite svårt att äta allt för knapriga saker 😉

Svara
jonna 11 april, 2013 - 14:12

Var hittar jag frystorkade bär? Har jagat runt här i Göteborg, men det verkar inte finnas någonstans… Superbra blogg och kanonbra kokbok <3

Svara
maja 11 april, 2013 - 11:38

Gott! finns ju flera varianter på detta, men med kokosolja har jag inte testat så det får det bli, tack för ännu ett bra tips!

Svara
Mette 11 april, 2013 - 10:56

Min fråga är
Blir man hård i magen av denna kost?
Jag 62 år, min man 67 år har börjat med denna kost för 4,5 veckor sedan.
Min man har alltid haft en bra mage men nu har han blivit hård i magen.
Jag har alltid haft problem med magen, men har trots hjälpmedel blivit hårdare i magen. Tidigare åt vi grovt bröd med leverpastej, ost, skinka, ägg och te till frukost. Idag äter vi ägg, Yogurt med bär i och te. Har även börjat med en Skiva Finn Crisp med ost eller skinka. Annars fungerar allt bra, jättegod mat, fin kokbok har Du gjort tycker vi. Min man har tappat 4,5 kg och jag 2,5. Som vanligt är det orättvist att kvinnan inte har samma förbränning.

Svara
Christina 11 april, 2013 - 10:06

Ooh så gott!! 🙂 Äter du det som det är, eller med någon yoghurt? Är detta ngt för mig som vill gå ner i vikt eller mer för den som ”vill stå still”?

Svara
Åse 11 april, 2013 - 10:30

Granola är ju en müsli och serveras med yoghurt eller keso/kesella eller vad man vill ha.
Om det fungerar i viktminskning får man prova! Jag åt det under hela min viktminskning men generellt rekommenderar jag hellre att man äter proteinrikt till frukost, åtminstone i början.

Svara
Anne 11 april, 2013 - 09:55

Hej hej!
Har nu bakat Fröknäcke ett par gånger, medn hur ska man förvara det för att behålla sprödheten?? Vad gör jag som blir galet?
Undrar även var du har köpt burken du brukar ha dem i? Så fin när det står Knäcke på locket:)
Ha en fortsatt fin dag// Anne

Svara
Åse 11 april, 2013 - 10:29

Det har jag skrivit själv 😉 Burkarna TROR jag kommer från Leila Lindholms generalstore men är inte säker! Kexen ska förvaras torrt, men mina blir också lite sega efter ett tag.

Svara
Anne 11 april, 2013 - 09:51

Hej hej!
Har nu bakat Fröknecke ett par gånger, men vad ska man förvara de i för att de ska behålla sprödheten, tycker alltid att de blir lite sega. har har dom i öppen glasburk, bara på ett fat och inget över mm. Vad gör jag för fel??
Ha en fortsatt mysig dag// Anne

Svara
Suzette Nilsson 11 april, 2013 - 08:17

Den såg ju helt fantastisk ut!

Svara
Lolo 10 april, 2013 - 23:03

Var hittar man ekologiskt vaniljpulver?
I vanliga butiker?

Svara
Åse 11 april, 2013 - 07:04

Yes!

Svara
Christina 10 april, 2013 - 21:36

Ooh så gott!! 🙂 Äter du det som det är, eller med någon yoghurt? Är detta ngt för mig som vill gå ner i vikt eller mer för den som ”vill stå still”?

Svara
Catrin 10 april, 2013 - 21:26

PS. Glömde fråga om du rör om i blandningen under rostningen?

Svara
Åse 10 april, 2013 - 21:38

yes! bra du sa det, ska uppdatera receptet!

Svara
Catrin 10 april, 2013 - 21:25

Kan du förtydliga det där med hela resp krossade linfrön? Vissa säger att hela linfrön är bäst, andra förordar krossade. Sedan finns det andra som säger att det inte spelar någon roll, utan att det är en smaksak.

Svara
Åse 10 april, 2013 - 21:37

hela linfrön är kanon för magen. krossade linfrön härsknar lätt och omega 3 i linfrön kan vi människor änd knappt tillgodogöra sig då det är en ofullständig omega 3 källa. ska man ha krossade linfrön så är dte bäst att krossa själv och äta direkt för att förvissa sig om fettsyran inte är härsken.

Svara
i min lilla lilla värld 10 april, 2013 - 20:35

Den är ju livsfarlig!!!! hahaha Går inte att sluta äta. Nu gör jag dock lite annorlunda, men både jag och barnen är kär i granola. Paleo dessutom. Kan inte bli bättre

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 10 april, 2013 - 19:10

Vilken lyxig granola! Funderar på att göra något liknande och ge bort i present!

Svara
Emma K 10 april, 2013 - 18:27

Låter jättegott – men honung är ju knappast LCHF!

Svara
Åse 10 april, 2013 - 19:33

Honung är den mest naturliga sötman man kan ha så det ingår absolut i en naturlig kost (LCHF) men OM man är diabetiker eller sockerberoende så ska man vara försiktig med alla söta smaker. Att ha honung i är därför givetvis valfritt!!

Svara
Rebecka 11 april, 2013 - 21:57

Du har ju i många av dina recept använt stevia eller annat sötningsmedel, vad är det som gjort att du nu börjat förespråka honung? Har aldrig sett dig skriva att just honung är det bästa alternativet förut tänkte jag 🙂

Svara
Åse 11 april, 2013 - 22:01

Hej! Det har jag skrivit många gånger sista året men jag kan bara utgå från mig själv, jag äter hellre naturligt sött, ytterst sällan än konstlat sött ofta – numera. så är det man ändras och får upp ögonen. Vill man de få gångerna man äter sött hellre använda sukrin/stevia så säger inte jag att det är fel. Om man utgår från att man äter sött 1-2 ggr i månaden så för en frisk kropp så spelar det ingen roll om det är socker, honung eller stevia.

Svara
Emma K 13 april, 2013 - 13:42

Jag respekterar din åsikt, men isådanafall är ju socker också LCHF, det kommer ju från den högst naturliga sockerrörsplantan? Honung är ju en oerhört söt produkt som nästan enbart är uppbyggt av glukos och fruktos … vilket ju strider mot hela grundtanken i en lågkolhydratskost. Honung består av cirka 82% kolhydrater, och det säger väl allt. Som talesperson för sk. LCHF-kost tycker jag nog man har ett visst ansvar att gå ut med korrekt information.

Svara
Emma K 13 april, 2013 - 13:45

Och en annan sak – att söta en kaka med honung som man kanske äter 1 ggr i månaden är ju en sak – men att söta sin müsli som man kanske äter var och varannan morgon, ja … då talar vi ju om betydligt större totalmängd honung.

Svara
Åse 13 april, 2013 - 13:53

Och hur mycket honung tror du att man får i sig när receptet ger väldigt många portioner? (15-20 portioner) och man har 1 msk honung i? Blir yttepytte lite. För en sockerberoende kan det vara för mycket men det vet de själva. Och som sagt, alla gör ett val – min blogg är ingen lchf blogg, jag påstår inte att mina val är rätt för alla, den speglar mina val och jag gör mitt bästa att förklara de val jag gör.

Åse 13 april, 2013 - 13:50

Jag rekommenderar ALDRIG socker inte ens honung MEN ska man äta sötat så tycker jag att honung är den bästa sötningen. Med det dåliga (fruktos /glukos kommer även bra saker och honung är det som kroppen haft längst erfarenhet av.
När det kommer till söta sockersättningar så rekommenderar jag inte dem heller, vad händer i kroppen när den tror den får socker men inget sött kommer?
Vad man väljer får man själv ta ställning till, men jag väljer honung.
I receptet står det EVENTUELLT, dvs man väljer själv om man vill ha socker, honung, stevia, eller skippa helt!

Svara
Emma K 13 april, 2013 - 14:06

Det kan man ju räkna på om man vill, men visst är det lite per portion. Äter man en portion per dag så blir det ju rätt mycket om man gör LCHF till en livsstil. Då kan man ju dock lika väl tillsätta socker i granolan och kalla det LCHF eftersom det ändå blir så lite socker per portion. Alla får givetvis äta precis vad dom vill – men jag reagerar varje gång någon kallar något för LCHF och tillsätter både glukos och fruktos, även om det står att det är frivilligt.
LCHF för mig står för en kost med lite kolhydrater och mycket fett, inte enbart att maten ska vara naturlig. Då ingår ju även dadlar och bananer och russin och socker …

Svara
Åse 13 april, 2013 - 14:22

Det ÄR lite kolhydrater, det ÄR mycket fett i den.
Per portion innehåller granolan 2 gram kolhydrater, 3 gram protein och 10 gram fett! DVS: LCHF.
Honung ÄR naturligt.
Och JA frukt ingår i LCHFs definition, det står tom i min kursbok ”LCHF mat är kött, fisk, ägg, grönsaker, feta mejeriprodukter, smör, lite nötter, bär och någon enstaka frukt ibland”
Frukt och honung ingår kanske inte i din lchf som får dig att må bra men det kan ingå i en annans. På samma sätt som att mejeri inte ingår i vissas LCHF.
Viktminskar man ska man vara försiktig med både rotfrukter och frukt OCH massor av andra LCHF korrekta saker som mejeri, men det är ändå LCHF.
Man får ju se till många omständigheter när man gör sina val. LCHF är INTE statiskt.

Kitty 10 april, 2013 - 18:22

Åh så god den ser ut! Har tänkt göra egen mysli denna vecka, så tur att jag fick syn på detta! Går det lika bra med kokosolja? eller ska det vara kokosfett på paket?
/Kitty

Svara
Åse 10 april, 2013 - 18:23

Kokosfett och kokosolja är samma sak 🙂

Svara
Nickan 10 april, 2013 - 20:55

Kitty: Jag tror att du tänker på kokosfett i det silvriga paketet, men det är inte så nyttigt som kokosolja. Se till att du får rätt fett.

Svara
Åse 10 april, 2013 - 20:57

Bra du förtydligade!

Svara
Lena 10 april, 2013 - 18:21

Nu står granolan i ugnen. Ska bli spännande att få provsmaka sen 🙂

Svara
Mari 10 april, 2013 - 17:57

Gud vad det ser gott ut, måste provas!
Kramiz
Mari

Svara
Anna 10 april, 2013 - 17:13

Gud var det ser gott ut, tack för att du delar med dig! Just frukostmüslin hör till en av de saker jag saknar mest, men när man ser innehållsförteckningen på en vanlig müsliförpackning är det lätt att tappa aptiten…

Svara
Tess 10 april, 2013 - 16:17

Sån där gör jag med, det är så himla gott när man rostat nötterna.
Fick veta att jag vunnit din bok, väntar med spänning. 😀

Svara
monica 10 april, 2013 - 16:01

Vad är granola? jag är en tjej på 33 år som kämpar med min vikt, tränar 3- 4 gånger veckan o promenerar mycket… har blivit 11 cm om midjan men det tar sin tid.. väldigt imponerande att du tappat 56 kilo!! jag lär ner 20 kilo för att bli nöjd men man lär va envis o ibland är det inte alltid lätt..!

Svara
Åse 10 april, 2013 - 16:19

Vad granola är står i inlägget;)
Varför bloggen heter 56kilo kan du läsa om här: https://56kilo.se/om-mig/
Lycka till!

Svara
Sara på Vardag.nu 10 april, 2013 - 15:45

Åh, vad kul! Jag försöker ”optimera” frukosten nu, eftersom man äter samma i princip varje dag :p Ska ge mig på din granola i helgen! Tack!

Svara
Sara på Vardag.nu 12 april, 2013 - 22:05

Testade receptet igår och njöt av granolan till frukost idag tillsammans med kesoyoggin jag nästan alltid äter. Supergod. Tack för receptet!

Svara
Pernilla Jensen 10 april, 2013 - 15:32

Åååååå va smarrigt det lät. Har länge letat efter bra recept för mig & yngste sonen, som spelar hockey på elitnivå. Han behöver, precis som jag en BRA start på morgonen… Detta ska vi testa.
Tack!
Kram Pernilla
”En tjockis berättelser”

Svara
Anna-Karin 10 april, 2013 - 15:31

Åhh va gott det såg ut !!
jag måste ta och göra det där till helgen. börjar bli lite less på äggfrukost, men har inte kommit på vad jag ska äta istället 🙂
…hur mycket av det tar du ungefär till en portion?

Svara
Åse 10 april, 2013 - 16:23

3 msk kan jag tycka är lagom! :))

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.