Fotograf Lisa tipsade om att Buffé nr 11, 2013 hade haft ett recept på det godaste lussereceptet, efter att ha provat en massa olika.
Det receptet använde jag som grund och ändrade lite efter mitt tycke. Resultatet blev himmelskt! Jag kan högtidligt lova att jag ALDRIG ätit så goda, saftiga, luftiga och smakrika lussebullar/lussekatter i hela mitt liv.
Om ni ska ni baka lussebullar med vanligt mjöl så är det detta receptet ni ska använda! Punkt! Ska man äta något som inte är så bra så ska det vara evinnerligt gott som en kär vän till mig brukar säga.
Godaste och saftigaste lussebullen
Ingredienser
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl råsocker
2 msk vit rom (eller vatten)
50 g jäst för söta degar
175 gr rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk
0,5 tsk salt
1 msk nystött kardemumma
800 g vetemjöl (ca 13.5 dl)
1 dl russin
0,5 dl vit rom eller vatten
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
För fyllda snäckor gör en fyllning på:
200 g smör
1 1/2 dl råsocker
4 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Lägg saffranet i rommen (eller vattnet) och rör om. Låt stå 30 minuter. (Detta gör att saffranssmaken blir intensivare och rom gifter sig med russin)
Skär smöret i tärningar, låt bli rumsvarmt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite rom eller vatten ca 30 minuter. Sila sedan av. Att blötlägga russinet gör lussebullen saftigare så att russinet inte drar åt sig vätskan i degen.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 gr.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
12 kommentarer
Hej Åse,
Jag bakade lussebullar efter ditt recept igår och det är dem absolut godaste saffransbullarna jag bakat. Smakade mycket saffran och var väldigt saftiga och fluffiga, supergoda…
Önskar dig en God Jul//Andrea
Halleluja-moment!
Inte att du bakar med vanligt mjöl utan för att du, din blogg och dina böcker gör det möjligt att försöka leva så bra man kan, men ändå mänskligt.
Som matmissbrukare (i alla fall periodvis) är det så lätt att alla olika dieter, varianter, tips och råd blir så ouppnåeliga. Det känns hopplöst och svårt och man tror sig aldrig om att klara av det.
Men du har gjort det mänskligt, i alla fall för mig. Jag tar tag i en sak i taget och gör så gott jag kan, och det är ju ändå bättre än att inte försöka alls.
Tack!
Tack underbara du! För det är just det som är essensen och drivkraften i det jag gör. Jag vill inte förmedla perfektion eller att det är FEL att äta lite mjöl, lite socker etc, jag vill ge alternativ, jag vill att balansen ska finnas där och att man gör medvetna val, att man kan få kontroll genom att oftast äta bra och så naturligt som man kan. För många så är allt så svart eller vitt och jag tror inte det är hälsosamt. KRAM och tack för att du tog dig tid att skriva!
Men perfa! Jag som ska baka lussebullar i morgon, till Tyras luciafirande på skolan 🙂
Min mamma brukar alltid ha i kesella för att de ska bli saftigare.
Det ska man inte enligt buffés test :))
Vad tyckte du om årgångsglöggen som skymtar i bakgrunden på bilden? Är den röd eller vit?
Vit! God!
Jamen eller hur! Provade också det receptet och har aldrig någon gång fått till sååå goda lussekatter.
Letar efter lchf kokbok för hela familjen. Kollat runt lite och väljer på Anna Halléns och Monique Forslunds böcker.. någon av dessa som du kan rekommendera? Eller man kanske ska satsa på båda? 🙂 Sen måste jag såklart köpa din nya bok när den kommer, din första är kanonbra! 🙂
Jag tycker båda har fina och bra recept! Köp båda! :))
Ja, lussebullar ska vara på riktigt, annars kan det kvitta tycker jag 🙂 Jag gör mina på råsocker, kvarg och dinkel och tycker att de är de allra godaste. Låter spännande med rom i, det ska jag nog testa i år!