Skriv ut

Godaste och saftigaste lussebullen

  • Författare: Åse

Scale

Ingredienser

2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl råsocker
2 msk vit rom (eller vatten)
50 g jäst för söta degar
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk
0,5 tsk salt
1 msk nystött kardemumma
800 g vetemjöl (ca 13.5 dl)
1 dl russin
0,5 dl vit rom eller vatten
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

För fyllda snäckor gör en fyllning på:
200 g smör
1 1/2 dl råsocker
4 tsk vaniljsocker


Instruktioner

Lägg saffranet i rommen (eller vattnet) och rör om. Låt stå 30 minuter. (Detta gör att saffranssmaken blir intensivare och rom gifter sig med russin)
Skär smöret i tärningar, låt bli rumsvarmt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite rom eller vatten ca 30 minuter. Sila sedan av. Att blötlägga russinet gör lussebullen saftigare så att russinet inte drar åt sig vätskan i degen.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.