Jag älskar Chiligrytor!
Det här är mitt favoritrecept på just det!
Chili innehåller antioxidanter, c-vitamin och karotenoider som skyddar mot fria radikaler!
Ät mer chili alltså!
Fantastiskt god Chiligryta
- Yield: 6
Ingredients
1 kilo högrev eller innanlår (lövbiff)
3 st vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 stor röd paprika
1 tsk salt
1 msk tomatpuré
1 msk chilipulver, gärna ancho
1 msk spiskummin
1 msk malen ingefära
1 tsk kanel
1/2 msk oregano
2 msk chipotlepasta
2 tsk sambal oelek
2 dl vatten
800 g krossade tomater
2 st ekologisk köttbuljong
2 msk tamarisoja
2 paket bacon
salt och svartpeppar
Instructions
Putsa köttet, skär i bitar eller strimlor om det är lövbiff och bryn snabbt i het panna i smör/olja.
Finhacka lök och vitlök och skär paprikan i mindre bitar. Fräs i smör/ghee/kokosolja.
Låt även kryddorna, tomatpurén och chipotlepastan fräsa med.
Lägg allt i en tjockbottnad gryta och häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt puttra på svag värme i ca 1,5-2 timmar. Stek baconet knaperstekt och rör ner i grytan strax innan servering. Servera med lite guacamole, blomkålsris och en god sallad.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
12 kommentarer
Äntligen någon som vågar ösa på med kryddor! Den här grytan är verkligen FANTASTISKT GOD! En förutsättning är förstås att man gillar stark mat. Den här grytan är stark men också otroligt smakrik. Jag har bara gjort den med lövbiff.
Tack för fin feedback! 🤩
Den är verkligen fantastiskt god!!
Riktigt god gryta!
En ”äkta” chili con carne ska ju göras på just nötkött (inte köttfärs som är ganska vanligt här i Sverige & i min familj äter vi bara fläskfärs, men jag gör egna hamburgare på nymald (köpt) högrevsfärs, så det borde jag testa nästa gång!), men jag förmodar att det helst ska vara högrev el annat nötkött som SKA, och behöver, kokas länge, för smakens skull 🙂
Sedan har vi alltid minst 2 olika sorters bönor i, oftast kidneybönor & vita bönor (om det är de ”dåliga” vita bönorna med en alldeles för söt ”tomatsås” brukar vi hälla av nästan all tomatsås), men just dessa bönor (Heinz) reder själva grytan rätt bra med lite halvmosiga bönor & en rätt simmig tomatsås, så de får tillsättas mot slutet.
Massor av paprika, gul, (färsk) vitlök & så mycket chili man vågar ha i! 🙂
Jag klarar inte så stark mat och föredrar ancho chili, antingen som pasta eller så köper man torkade ancho & maler själv, då inte ens Santa Maria har 100% ancho chili längre!
Även torkad (rökt) jalapenopeppar brukar gå bra för mig, men där tar jag inte för mycket pulver, då jag inte gillar när rökaromen tar över.
Men det finns ju fler sorters torkade & hela chilifrukter att köpa numera! Antingen lägger man i dom hela i grytan (och fiskar upp dom vid serveringen) eller så kan man antingen mixa dom torra till sin egen chilikrydda, eller blötlägga & mixa till en chilipasta.
Om något blir över borde det gå att spara som t ex pesto: i englasburk och hälla över lite olja som ”konserveringsmedel”. Men det är nog inte lång hållbarhet, så varför inte frysa chilipastan som iskuber?
Jag är inte så förtjust i spiskummin, men det blir godare att köpa hela frön, även korianderfrön, & rosta dessa tillsammans (mer koriander än spiskummin) & sedan mortla kryddorna med lite flingsalt (saltet gör det enklare att mortla kryddorna).
Och vi som inte äter LCHF tillsätter alltid en liten burk majs precis innan serveringen. Det blir gott med en söt, krispig kontrast till allt som kokat mjukt i grytan.
Vi serverar alltid vår chili con carne med ris (helst basmatiris) & lite tortillachips/nachos till, liksom en sallad på isbergssallad, gurka & tomater.
Låter kanske som en trist sallad, men jag vill gärna ha något som balanserar & motverkar hettan från chilin, (det blir alltid för starkt!) för jag brukar inte äta så mycket ris.
Men godast är det med nybakat bröd till (istället för ris & tortillachips), precis som till de flesta grytor & soppor! Det går ju snabbt att baka en liten sats frallor, kanske smaksatta med oregano & ost för att passa just till en chili con carne?
Det var lite tips från mig, som (uppenbarligen) inte äter LCHF 😀 men som älskar en god chili con carne!
Stekar och kokar du de helt eller i bitar?
Hej, du putsar köttet om det är hel bit och inte grytbitar och skär i mindre bitar. Använder du lövbiff skär du i strimlor.
Måste testa! Men skär du köttet i grytbitar? Ser väldigt smått ut. Strimlar du det?
Det är i grytbitar 🙂
Tack för svaret🙏💞
Ser underbart gott ut!
Älskar grytor! Den skall jag testa nu i sommar, kanske skojjar till det med lite kineybönor i oxå!
Kram från västkusten
C