Ingredienser
1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
Salt och peppar
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soya
2 msk konc. kalvfond
1/2 msk sambal oelek (börja med mindre mängd)
1 msk svartvinbärsgelé
1 krm svartpeppar
2 rivna vitlöksklyftor
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Putsa fläskytetrfilén från fett och hinnor. Salta och peppra på alla sidor. Lägg i avlång brödform. Sätt gärna en termometer i.
Koka ihop grädde, creme fraiche, soja, fond, sambal oelek, svartvinbärsgelé, svartpeppar och riven vitlök.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer sambal.
Häll såsen över och sätt in mitt i ugnen. Innertemperatur 72 grader tog min ugn 39 minuter.
Låt köttet vila i såsen under aluminiumfolie i ca 10 minuter.
Ta sedan upp köttet och skär i portionsskivor. Koka upp såsen igen.
Häll såsen i formen över köttet, men bara upp till 75% av köttet. Spara resterande sås i såskanna.
Strö lite hackad persilja och svarta vinbär ovanpå. Servera valfri tillbehör till.
Potatis, ärtor, svart vinbärsgelé, tunt skivad inlagd gurka, kokta morötter eller andra grönsaker är gott till.