Fänkålsgratäng är namnam!

28 mars, 2011

Det har varit en bra helg!
Fredagens tjejfest höll i sig i 12 timmar och jag grundade faktiskt med en stor rågsmörgås med ägg och massa smör innan! Jag är lite försiktig med LCHF/Alkohol numera.
Nattamaten vid 5 på morgonkvisten bestod av en falafel 🙂 Jag gjorde så bra val jag bara kunde och lördagen bestod av LCHF kost, vi var bortbjudna men lilldotra vaknade med sjuk så det blev inställt – vi gör ett nytt försök nästa lördag.
Mitt sockersug är borta igen! Halleluja! Jag har varken sug eller lust att knarka socker, jag känner mig i hamn igen. Jag avskyr att tappa fotfästet när det gäller kosten, det kan nog bäst jämställas med en nykter alkoholist som åker dit igen efter att ha varit nykter i 2-3 år!

I går kväll lade vi barnen tidigt och tog en middag på tu man han bestående av en god köttbit med fänkålsgratäng och en god sallad.
Till efterätt blev det chokladmousse (a la Morberg) framför Bachelorette!
Fänkålsgratäng är liksom rättikagratäng ett gott alternativ till potatisgratäng fast med ytterst lite kolhydrater och ger därmed inget insulinpåslag.

Till 2 personer gjorde jag så här:

2 stora fänkålar
1 gul lök
1 liten vitlök solo
1 grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesan
Riven muskot

Sätt på ugnen till 200 grader. Trimma fänkålen, dvs plocka bort yttersta laget och skär bort blasten, skär sedan varje fänkål i fyra delar. Skala och dela löken i klyftor, lägg ner fänkål och lök i kokande vatten + buljong i ca 5 min, låt sedan rinna av i durkslag ooch lägg i ugnsform. Salta och peppra. Riv lite muskot över. Blanda grädde och hackad vitlök och häll över och avsluta med riven parmesan. Grädda mitt i ugnen tills gyllene (ca 20 minuter).

14 kommentarer
0

14 kommentarer

Britt-Marie Lundgren 13 mars, 2017 - 13:57

Har nu provat fyra av dessa olika fänkålsgratänger Alla är så fantastiskt goda Tack för alla fecept !

Svara
Åse 13 mars, 2017 - 14:21

Härligt att höra!

Svara
Suzanne 17 augusti, 2013 - 17:50

Fantastiskt god!!!! Tack för ett underbart recept, lätt och svårt att misslyckas. Helt underbar gratäng!

Svara
Linn 10 maj, 2013 - 21:02

Har precis mumsat i oss den – gott! Vi brukar göra din krämiga rättikagratäng, men med den här gratängen känns det som om vi har en ny vardagsfavorit. Rättikagratängen tar ju lite längre tid, så den kan vi nu spara till helgerna. Tack för ännu ett bra recept!

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.