Falukorv i ugn

av Åse

Hej hej!

Den här klassikern är ju så god! Jag tror de flesta av oss blev serverad den här som barn? Åtminstone vi 70-talister =)
Jag väljer en falukorv med hög kötthalt och väljer en chilisås med mindre socker i alt. stevia ketchup.

Jag serverar mitt perfekta blomkålsmos till, missa inte det receptet!

Foto: Lisa Wikstrand

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Falukorv i ugn


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 rund falukorv med hög kötthalt
Ost, gärna en lagrad med goda smältegenskaper som Maasdamer
2 tomater
1 gul lök
2 msk dijonsenap
3 msk chilisås
1 köttbuljongtärning
2 dl grädde


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Dra av skinnet från korven. Skär skåror i korven, med ca 1,5 cm emellan. Skär inte hela vägen ner. Lägg korven på ugnssäkert fat. Skär tomater och lök i skivor och osten i tjocka skivor. I varannan skåra stoppas en skiva tomat och en skiva lök och i varannan en rullad ostskiva. Blanda chilisås med dijonsenap och bred ovanpå korven. Häll grädde runt korven och smula i en buljongtärning. Stek i ugn i ca 30 minuter, tills osten fått fin färg.
Servera med blomkålsmos.

JUST NU! Kampanj på LYMPHA VIBE (läs mer om den HÄR)
Min kod 56KILO ger ytterligare 25% rabatt på den här grymma vibbplattan!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Maria 6 januari, 2019 - 17:26

Hej 🙂 Stort tack för alla dina superrecept som jag med glädje gör.Jag har en fråga ang falukorven, som jag alltid har älskat o även sonen STORT genom hans uppväxt, bästa räddaren i nöden. Men hela familjen tycker att falukorven på sista tiden är så förändrad o definitivt till det sämre, vi har provat alla möjliga varianter o känner bara …. ” suck tack men nej tack”. Vilken falukorv rekommenderar du som den bästa?

Svara
Marie 14 februari, 2019 - 20:44

Lantfalu är den bästa korven

Svara
Catti 28 september, 2018 - 09:01

Är det inte lite sorgligt hur vi 70-talister växte upp när det gäller kost och näring…? Min mamma lagade mat som skulle vara nyttig – lågfettmejerier, mycket kolhydrater (i all välmening). Vi åt bara godis på lördagarna och bara för 2.50:- var (höjdes senare till 5:-/ var), och det trodde mina föräldrar var att låta oss äta nyttigt när vi resten av veckan åt lättprodukter, falukorv, makaroner, potatis, ris, fiskpinnar och nyponsoppa (för att bara ta några exempel). Jag blev överviktig i tonåren och hade som mest 30 kg övervikt. När jag ser bilder från den tiden vill jag bara gråta…plufsig, med dubbelhakor och ständigt hungrig.

LC-kost à la Åse är något helt annat än jag trodde/fruktade. Uppvuxen som jag är med fettskräck och uppfödd på Lätt & Lagom, lättmjölk och lättfil fick jag panik vid tanken på att äta fullfeta mejeriprodukter. Men som Åse skriver någonstans: man äter inte nödvändigtvis mer fett på LC-kost än när man äter lågfettkost. Däremot håller man sig mätt på ett annat sätt än med kolhydratrik kost och framför allt åker inte blodsockret upp och ner som en berg-och-dalbana…när jag var som tjockast (101 kg till 1.73 cm) låg mitt fastesocker precis under övre gränsvärdet för diabetes 2. Läkaren ville skriva ut Metformin, men jag sa nej och bestämde mig där och då för att lägga om kosten enligt ”det får bära eller brista”-teorin. I dag har jag gått ner 28 kg och får hela tiden kommentarer om vilken fantastisk förändring det är. Och detta utan att må dåligt och späka mig på diverse dieter…liksom Åse är jag f d Viktväktare och även om VV funkar hyfsat och åtminstone förordar allsidig kost framför svältdieter, går det som sockerberoende inte att äta sig mätt och ffa HÅLLA sig mätt på VV-kost. Points-systemet bygger på kalorimängd och fett är kaloririkt, så därför måste man hålla igen på fettet om man ska hålla sig till sina dagliga points. Då är kolhydrater ”billigare” och det kroppen vill ha när suget sätter in, och så är man inne i en ond cirkel som är svår att ta sig ur.

Jag har alla Åses böcker och har lagat recepten ur dem under min viktresa för att vara säker på att få i mig tillräckligt av alla näringsämnen, inkl fett. Jag uppskattar verkligen dina recept på pasta-, ris- och potatissubstitut!

Åse, jag känner så väl igen det du skriver i dina äldsta inlägg (tror detta var från 2009) om hur du fick hålla igen en hel dag för att ha ”råd” med en påse Colasnören på bion, och hur du kämpade med points-räkningen för att ha tillräckligt många points över…som sagt, VV är bättre än många andra dieter, men jag undrar hur många av dem som lyckas gå ner med VV faktiskt lyckas hålla sin nya vikt någon längre tid…trots allt är ju det viktigast, och inte viktnedgången i sig…!

Svara
Maria 6 januari, 2019 - 19:39

Jaadu Cattis, om du bara visste hur MITT problem är….. o det är det totala motsatsen. Jag kan bara inte gå upp ETT gram oavsett vad jag äter när lr vad ….. Det bara går inte!!!! Det finns i mina gener,( är född på 60-talet) o blivit mobbad hela mitt liv o uppväxt för det om hur jag ser ut, men jag har accepterat hur jag ser ut o att det bara inte går. O det värsta är om jag skulle bli sjuk på ngt sätt då bara rasar kilona o det är dax o äta upp sig igen, som kan ta sin tid, men att gå över min vikt är TOTOALT omöjligt!!!! Jag vill bara säga till dig tro på dej själv o vad DU tycker känns bäst, o bry dig inte om andra utan bara om hur DU mår o vad som känns bäst för DIG ok. Låt det få ha sin tid o du ska känna att mår så mycket bättre utan att låta andra tycka o tänka om dej, Va vet dom?????

Svara
Karin 26 september, 2018 - 17:42

Så gott kul med lite grädde och senap.
Jag gör nästan likadant utan grädde senap.Varavar med samma
och succuni tror jag det stavas.Lite oregano på.

Svara
Josefin 26 september, 2018 - 16:34

Detta skall lagas, tror det var minst 20 år sen sist jag åt det 🤣 En fråga bara, chilisåsen med mindre socker, vad är det för märke så jag vet vad jag ska leta efter 😀?

Svara
Åse 26 september, 2018 - 16:35

ICAs egen! 🙂

Svara
Charlotta 26 september, 2018 - 16:15

Va kul att se detta recept just nu, var precis på väg ut i köket för att förbereda just ugnsbakad falukorv till kvällens middag. Vi 80-talister är i allra högsta grad uppfödda på detta, och en massa kasslerrätter också! Nostalgi!!!

Svara
Åse 26 september, 2018 - 16:34

Haha! Underbart!!!
Ja gud ja! Kassler! 😆

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.